Деканът на Медицински факултет на Медицински университет - Пловдив проф.

...
</TD
>Деканът на Медицински факултет на Медицински университет - Пловдив проф.
Коментари Харесай

Проф. д-р Ангел Учиков: Ректорът трябва да обединява и да умее да управлява

Деканът на Медицински факултет на Медицински университет - Пловдив проф. доктор разгласи, че влиза в конкуренцията за ректор. Изборите ще се състоят на 2 ноември, когато Общото заседание на висшето учебно заведение ще би трябвало да реши кой да поеме ръководството за идващите четири години. Проф. Учиков първи съобщи, че взе участие в борбата за ректор. В пространството се завъртя и името на сегашния зам.-ректор по научноизследователската активност проф. доктор Благой Маринов, само че кандидатурата му досега не е публично оповестена.

Plovdiv24.bg потърси проф. Учиков за първи коментар.

- Проф. Учиков, подготвена ли е към този момент мандатната ви стратегия? На какво залагате в нея?

Основните акценти в моята стратегия са ясни: високо качество на образование в действителна среда, осъвременяване на образователните стратегии с най-новите достижения в съответната дисциплинираност, повишение на научноизследователската интензивност. И, несъмнено, ще работим Медицинският университет да резервира статута на проучвателен университет. Ако ми бъде гласувано доверие, ще направя всичко допустимо да осигуря спокойна среда за прогресивното развиване на научно-преподавателския състав. Важно за мен е да се усилят опциите за материално стимулиране на преподавателите и администрацията. Ще продължи модернизирането на образователната, научната и информационна инфраструктура на университета.

- Каква акция ще водите?

Хората, които ме познават, знаят, че обичам да приказвам за нещата такива, каквито са и когато обещая нещо, го върша. Също по този начин считам, че би трябвало да се почита всяка позиция, даже да е в несъгласие с позицията ми. Можем да бъдем сериозни, когато имаме причини и не сме съгласни с избрана теза или виждане, само че не търпя личностните нападки и воденето на отрицателна акция. Искрено се надявам предизборната конкуренция да премине в дух на академизъм, тъй като престижът на университета е на първо място.

- На този стадий за ваш съперник се спряга проф. Благой Маринов, който е от досегашния ректорски екип. Той бе показан като основателя на първата интернационална конференция по симулационно образование в медицината, създател на 80 публикации в рецензирани списания с над 500 цитирания.

Професор Маринов е почитан от мен академик, възторженостти към неговата персона. Не бих желал да изреждам своите научни достижения, които не са малко - над 130 изявления в български и непознати издания, от които над 100 включени в базите данни Web of science и Scopus, 24 са с импакт фактор, и така нататък Определено, професор Маринов също има забележителна научна интензивност. Разбирате ли, всеки е експерт и престиж в своята област. Не мисля, че би трябвало да се вършат сходни съпоставения, още повече, че се състезаваме за ректори, а ректорът би трябвало да бъде на първо място водач и управител. Ректорът би трябвало да сплотява и да умее да ръководи голям екип.

- Тоест, вие сте уверен, че притежавате тези качества? Какъв е вашият управнически опит?

Надявам се да оправдая доверието на моите сътрудници. Това, което мога да кажа за себе си е, че към този момент повече от 10 години съм в ръководството на една от най-успешните държавни лечебни заведения. Ръководя най-голямата хирургична клиника в страната - Втора клиника по хирургия в УМБАЛ " Св. Георги “. Тя работи 24 часа 365 дни в годината, поемайки цялата неотложност на Южна България. Ръководя голям екип, полагам старание за неговото развиване и почтени хонорари. Всички членове на катедрата по Специална хирургия, която също управлявам, са с просветителна и научна степен " лекар “, несъмнено, като се изключи новото попълнение млади сътрудници. Не мога да не бъда задоволен и от достиженията на Медицинския факултет, на който съм декан. За пета поредна година той е преди всичко в Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България. При последната акредитация е с програмна акредитационна оценка 9,5.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР