Държавата трябва да вземе обратно контрола върху летище Бургас и

...
</TD
>Държавата трябва да вземе обратно контрола върху летище Бургас и
Коментари Харесай

Хотелиери: Концесионерът на летището в Бургас съсипва туризма по Южното Черноморие

Държавата би трябвало да вземе назад контрола върху летище Бургас и макар концесионния контракт да упорства то да оперира целогодишно, а не полетите от него да се пренасочват към Варна, както е преференциално на краткотрайния собственик – компанията “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт " АД. Това съобщи зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

В момента ръководещите разрешават непознат вложител да унищожава туризма по Южното Черноморие и си затваря очите, безапелационна е позицията освен на Налбантов, само че и на сътрудниците му от най-големия български курорт Слънчев бряг и района. Чуват се клюки, че летището ще затваря за ремонт, само че никой не знае по кое време действително ще се случи това, нето какъв брой ще продължи. Ясно е единствено, че без полети милиарди български вложения и дългогодишни старания отиват напразно. А оттова и по-малко доходи в бюджета, които след това всички ние като данъкоплатци ще би трябвало да събираме по един или различен метод, уточни Налбантов. И изясни, че през последните години летище Бургас съзнателно се неглижира за сметка на аеропорта във Варна, което води до съкращаване на летния сезон до едвам три месеца.

Концесионерът действително стопанисва и двете летища в Бургас и Варна, като обаче съзнателно пренасочва интереса и полетите към Варна, изясняват хотелиерите. “Очевидно е, че компанията-майка е избрала " обичано дете “, а в света на бизнеса това се назовава нелоялна конкуренция ", съобщи членът на УС на БХРА и началник на районната конструкция на организацията в Поморие Георги Тръпков.

“От бизнес вероятност излиза, че една и съща компания саботира едното си дружество до степен на заличаване, с цел да даде задатък на другото. Чрез летище Бургас залогът се отнася до безусловно целия туристически отрасъл, който включва освен настаняване, а всички типове спомагателни услуги, ресторантьорство и търговия. По този въпрос отношение не взима нито едно министерство и по тази причина Министерски съвет показва изтощение, непросветеност и очевидна безмълвна поддръжка за нелоялните практики на държавно определена компания за оператор на двете морски летища. И като награда-поощрение, " скрито и бавно “, концесионерът получи удължение на концесията с още 5 години – общо 40 години ", добавя Тръпков.

Според Тръпков, в случай че летище Бургас и летище Варна бяха ръководени от разнообразни компании, тогава щеше да има действителна конкуренция, която да докара до повече полети и по-изгодни предложения за пасажерите. “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД обаче демонстративно разрушава бизнеса на един от най-успешните райони на България от години и под претекст, че се постанова главен ремонт на летището, има намерение да го затвори! Предложението пътуващите до Южното Черноморие да кацат във Варна и да пътуват още два или повече часа с кола, с цел да стигнат до мечтаното място на юг е неосъществима преди всичко заради липса на шосеен потенциал. Подобно предложение е освен неуместно, то е очевидна насмешка и проява на сигурност в държавното изтощение и безхаберие ", добавя Тръпков.

Собствениците на летище Бургас са в положение да правят всевъзможни ремонтни действия поетапно, без да се нарушават графика на полетите, изяснява Тръпков.

От БХРА са безапелационни, че плануваните поправки на летище Бургас не би трябвало да стопират или попречват осъществяването на полетите от и до него. Както и че аеропортът би трябвало да проработи целогодишно, а не сезонно, както е сега.

Хотелиерите чакат от локалната администрация – кметове и регионални шефове, изрично да поддържат района на Южно Черноморие и да изискат от Министерски съвет съответна отбрана за правото на непрекъснат труд и доходи на жителите на цялото Южно Черноморие, които директно зависят от работещо летище.

От туристическия бизнес са безапелационни и че ще си потърсят правата по всички вероятни и разрешени от закона способи, като не изключват и образуване на продължителни митинги.

Не желаеме нищо безплатно от ръководещите, а само да ни обезпечат обективни пазарни условия на труд, акцентира от БХРА.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР