Дългогодишен казус припомнят общинските съветници Стоян Грозен и Манол Тодоров

...
</TD
>Дългогодишен казус припомнят общинските съветници Стоян Грозен и Манол Тодоров
Коментари Харесай

Ще има ли Бургас най-после легално гробище за домашни любимци?

Дългогодишен проблем напомнят общинските съветници Стоян Грозен и Манол Тодоров – този с неналичието на законно гробище за домашни любимци в Бургас. Както Burgas24.bg неведнъж повдига тематиката – такова няма, а хората, изгубили своите животинки са принудени да ги изхвърлят в кофите за боклук, да ги заровят отвън града, или в.

Проблемът е сериозен и. " Макар, че още преди 6-7 години да бе оповестено, че в заданието за планиране на нов гробищен парк в землището на " Меден рудник “ е заложено и отделяне на зона за гробище за домашни любимци и, че се чака да проработи в най-скоро време това към днешна дата не е реалност. Предвид тежките и комплицирани процедури по отчуждаване се обрисува и идващите години в Бургас да липсва сходно място, а нуждата му нараства с всяка минала година ", стимулират входираната в Общински съвет - Бургас докладна общинските съветници.

По данни на Националният статистически институт към 2021 година в община Бургас живеят повече от 204 000 души. Голяма част от тях имат домакински любим. Официална статистика за домашните любимци не съществува и единствено може да се гадае техният брой. Единствено има указател за домашните и безстопанствени кучета, които все още са над 2600.

Поради липса на самостоятелен терен за загробване единственият вид на притежателите остава да се извърши кремация или загробване в личен парцел. По огромна част от жителите на общината не разполагат с подобен, а вероятните разновидности за кремация на домашни любимци са в София и Варна, като цените са от 120 до 450 лева според от размера на животното когато е до 50 кг, а над 50 кг се договаря. В тези цени не са включени личните транспортни разноски или тези на профилирания автомобил, който може да извърши услугата по снабдяване на домашния любим до мястото за кремация.

  " В доста европейски градове с изключение на места за кремация има обособени и гробища за домашни любимци в които всеки може против съответното възнаграждение да изпрати уместно своя домакински любим. Защо да не се сътвори сходно място и на територията на община Бургас? От една страна притежателите на домашни любимци ще си отдъхнат, че след гибелта на своя любим няма да търсят похвати какво да вършат с натрупа, а въпреки това община Бургас ще има опция да генерира спомагателни средства от даването на сходна услуга. Нека не подценяваме обстоятелството, че огромна част от притежателите на домашни любимци са подготвени да положат, в случай че не същото, то уместно усърдие при сбогуването със своя любим, както към непосредствен човек. Може да се намерения и за публично- частно партньорство при реализацията на тази активност ", написа още в докладната бележка.

Те оферират Община Бургас да даде за координиране на ОДБХ Бургас разновидности на терени за отделяне на гробище за домашни любимци. Също по този начин да се извършат всички дейности след позитивно мнение от ОДБХ за предложение на услугата загробване на домакински любим.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР