Читател на Plovdiv24.bg съобщи за проблем в училище Димитър Димов.

...
</TD
>Читател на Plovdiv24.bg съобщи за проблем в училище Димитър Димов.
Коментари Харесай

Проблем в училище в Пловдив. С какво хранят децата ни?

Читател на Plovdiv24.bg заяви за проблем в учебно заведение " Димитър Димов ". Ето какво ни написа:

" Здравейте. Днес група родители от ОУ " Димитър Димов " имахме митинг по отношение на стола и инфраструктурата на двора. Вие подготвени ли сте да извършите следствие за какво остарялата компания, която готвеше на място, е притисната да се изнесе, с цел да пристигна компания на общински консултант да носи на децата храна в пластмаса и на висока цена. ".

Plovdiv24.bg изследва проблема и ето какво се оказа:

Миналата година община Пловдив разгласи конкурс за учебни столове и фирма  " Фууд деливъри експрес " го печели, описа шефът Петко Секулов. В периода за обжалване не е била подадена тъжба и след връчване на заповедта, че тази компания е определена, стартира ремонт на кухнята. Тъй като в " Димитър Димов " има малко възпитаници, е решено храната да се готви в кухнята на ОУ " Райна Княгиня ", да се пакетира в самостоятелни опаковки и да се достави в по-малкото учебно заведение. 

В " Райна Княгиня " се готви за към 1000 деца. Там се поддържа цялостен личен състав и пълноценно оборудвана кухня. На всички възпитаници се предлага тристепенно меню - чорба 200 грама, главно 250 грама, десерт и самун, за 6 лв., и двустепенно меню единствено от главно с самун и десерт за 5.20 лева Всички артикули са със стандарт БДС и " Стара планина ", които са 30-40% по-скъпи от другите. 

" Не ме е позор от това, което съм направил. Разликата сред нас и другите оператори е, че те работят в брутални условия, а ние вършим ремонт на обектите. Нашата политика е във всеки регион да има една кухня майка в огромно учебно заведение, в която да се подготвя храната за дребното. Опаковките ни са от компанията снабдител на " Хепи " - разяснява притежателят на  " Фууд деливъри експрес " Георги Цанков.

Преди да взе участие в състезанието компанията е направила лично изследване какъв брой деца се хранят в " Димитър Димов ". Оказва се, че единствено към 25-30 възпитаници от всички 163 употребяват учебния стол. В момента обаче са към 75-80.

Цанков счита, че генезисът на казуса е в някогашната наемателка на обекта. Същите съмнения има и директорката на учебното заведение Спаска Кожухарова. 

" Договорът ни с предходната компания " Риа 2000 " беше до края на годината. Лятото стартира новата процедура. Няколко дни преди Коледа обаче шефката госпожа Антонова ми хвърли ключовете и сподели, че напуща. Можех да си диря правата, само че не го направих. После по съвет на юриста ни попитах новата компания дали може да поеме изхранването на децата. Наложи се да подпишем два контракта с " Фууд деливъри експрес " - единият до привършване на конкурсната процедура, с цел да не останат децата без храна, и вторият - откакто компанията беше оповестена с решение на Общинския съвет за определена " - описа директорката.

Кожухарова добави, че родителят, който провежда митинга, й споделил, че госпожа Антонова му споделила, че директорката й дала два дни да освободи стола, което изрично не дава отговор на истината. Направило й усещане, че нито една институция не е проверявала предходната компания, до момента в който сегашната непрестанно се ревизира от БАБХ и РЗИ. 

Директорката добави, че има фрапантна разлика в качеството на храната на двете компании и в хигиената. 

" Да, готвеше се на място, правеха се закуски при предходната компания. Но  приборите бяха мазни, мръсни, непочистени. Не пробвах храната, аз съм гнуслив човек. Менюто се състоеше единствено в главно ядене и една филийка. По разпоредба веднъж седмично децата би трябвало да се хранят с риба. Вместо риба - даваха рибени пръчици. Пилешките хапки бяха полуфабрикати. Плод за десерт имаше единствено когато аз бях в стола. Зад гърба ми плодовете изчезваха. Нямам нищо срещу тази жена, само че когато става въпрос за храната на децата, всичко би трябвало да е изрядно " - съобщи Кожухарова.

При оповестяването на процедурата за нов наемател директорката категорично настояла менюто да е тристепенно, с цел да има пълноценна храна за децата. Сега, с цел да се успокои обстановката, ще се предложи и по-евтин вид за обяд единствено с главно ядене.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР