Бургаският апелативен съд потвърди решение за допусната Европейска заповед за

...
</TD
>Бургаският апелативен съд потвърди решение за допусната Европейска заповед за
Коментари Харесай

Бургаският съд прати в Германия издирван казахстанец

Бургаският апелативен съд удостовери решение за позволена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и предаване на казахстански жител на Федерална република Германия за изтърпяване на две ефикасни присъди, както и взета мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото му предаване на управляващите в издаващата страна.

Анатоли Ложкин се търси с две Европейски заповеди за арест, издадени от Районен съд в гр. Бад Нойщадт ан дер Заале, Бавария, с които се желае неговото предаване на немските правосъдни управляващи за осъществяване на две санкции отнемане от независимост

С първата ЕЗА, издадена на 11.11.2022г., казахстанският жител се търси за изтърпяване на наказване в размера на 8 месеца " отнемане от независимост “, което му е наложено с влезнала в действие присъда на Районен съд в гр. Бад Нойщадт ан дер Заале, за четири действия, според законодателството на ФР Германия, свързани с нарушавания на Закона за придвижване по пътищата. С втората ЕЗА лицето се търси за изтърпяване на наказване " отнемане от независимост “ на общо 10 месеца, за осъществени в съучастие  четири  обири.

Апелативните съдии намират двете показани ЕЗА за съответстващи на условията на закона. Въззивният състав споделя изводите на първата инстанция, че са налице основанията по ЗЕЕЗА за предаване на желаното лице. Налице двойна наказуемост на действията, защото държанието на  непознатият жител се явява съставомерно и по Наказателен кодекс на Р България. Преценката на въззивния съд е, че не са налице безспорните негативни предпоставки за отвод от осъществяване на ЕЗА, защото закононарушенията не попадат под наказателната пълномощия на Р България, няма данни желаното лице да е наказано за същите закононарушения.  Не са налице и плануваните относителни учредения за отвод за осъществяване на Европейската заповед за арест.

Въззивният състав показва в решението си, че желаното лице е притеглен като обвинен по досъдебно произвеждане по разказа на районно управление (на МВР) МВР-Несебър за закононарушение по член 343б, алинея 1, вр. член 26 от Наказателен кодекс, /управление на МПС с централизация на алкохол в кръвта  над 1,2 на хиляда/, друго от това, предмет на ЕЗА.

Това събитие, не е измежду основанията за отвод от предаване, само че може да стимулира отсрочване на предаването на желаното лице до привършване на производството. Настоящият състав е споделил преценката на първостепенния съд, " която се обосновава от съпоставката на тежестта на обвиняването за осъществено на територията на Р България закононарушение, процесуалната фаза в която се намира и неналичието на взета мярка за неотклонение в същото досъдебно произвеждане, съпоставени с тежестта на закононарушенията, за които е наказан непознатия жител във Федерална Република Германия, разкриващи детайли както на такива по чл.343б, ал.1 от Наказателен кодекс, по този начин и на квалифицирана кражба по смисъла на българския углавен кодекс “.

Според въззивната инстанция, без значение от дадената правна опция за отсрочване предаването на Анатоли Ложин на немските правосъдни управляващи, тя не следва да бъде употребена в този съответен случай.

Решението на Апелативен съд – Бургас е дефинитивно.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР