Burgas24.bg ще ви разкаже историята на гарата в Бургас. Повечето

...
</TD
>Burgas24.bg ще ви разкаже историята на гарата в Бургас. Повечето
Коментари Харесай

Бургаската гара – почти столетница, но все така красива

Burgas24.bg ще ви опише историята на гарата в Бургас. Повечето бургазлии знаят, че по същия план е издигната и гарата във Варна. Мястото й е определено неслучайно – среща се в южната част на Бургас до основната градска връзка и методите към пристанищния регион.

Строежът е трябвало да стартира през 1906 година, само че терените не са отчуждени и разчистени. Това постанова " първата копка “ да се забави до 16.VI. 1908 година Окончателно постройката е приключена през август 1929 година

Архитектурният план се създава от арх. К. Маричков и арх. Н. Костов.  Авторското управление се упражнява най-вече от арх. Н. Костов.  " Предприемач на градежа е Г. Геров, а реализатор на градежа в основи, партер, в това число изработката на цокъла, е занаятчия Пандо Апостолов - македонец, преселил се в София. Поради финансови компликации и разногласия сред бизнесмените и страната, градежът се проточва и забавя. На 6.VI.1911 година стартира довършването на приемната постройка на гарата. Строежът се контрактува с " Петър Николов и наследник “, с държавен надзорник Костадин Пантофчиев. Но през 1913 година с протокол, одобрен от министъра на железниците, началник-счетоводителят, архитектът на отделението и архитектът на секцията одобряват ликвидацията на предприемаческото дружество " П. Николов и наследник “.

След привършване на Първата международна война, на 1 април през 1922 г.  стартира трети стадий за довеждане докрай на бургаската гара.  Работата се разпорежда на бизнесмена Младен Димитров и техническия началник арх. Светослав Славов. В този стадий работят майсторите Петър Данданов, Георги Стратиев, декоратор-бояджията Никола Ляпчев от Бургас и каменоделецът Огнян Стефанов; стоманобетоновите работи се довършват от инж. А. Банков. Окончателното довеждане докрай и предаване на постройката става на 27 август 1929 година от бизнесмена инж. Дим. Kapaкocmoв u инвеститорския надзор арх. Калчев от София “, се споделя в книгата " Архитектурата на Бургас 1878-1940 “ с създател арх. Атанас Сиркаров.

Приемната постройка е решена като челна гара във формата на писмен знак " Г “. Главният вход е откъм север по дългата страна, а изходът е откъм по-късата страна на изток. Това решение е обвързвано с градоустройствената разработка на две площадни пространства, по-голямото от които е пред изхода, сплотяващо и метода към пристанището.

В проект разпределението е ясно и задоволява функционалните условия. Помещенията са степенувани вярно, касовото хале е централен възел. Около него посредством кулоар са обединени всички работни пространства. Вторият по значимост информационен възел е изходното хале с принадлежащите му обслужващи работни пространства.  

" Сградата е на два етажа и партер със застроена повърхност от 2088 м2, застроена кубатура - 22 978 м3. По размер и контур тя е монументална. Подчертава пространството на двата площада, а след това успешно се включва в общия отбор. Външният архитектурен облик при всичките компликации, които предлага несиметричното ъглово решение, е успешно уравновесен посредством стройната, часовникова кула при изхода на постройката. Степенуването на детайлите, церемониалност на входа, малко намалено внимание към изхода, наблягане на касовия вестибюл. В размера на постройката и ъгловия градски Вертикален акцент с кулата, като перспективна градоустройствена задънка на основната улица - Всичко това приказва за една изключителна откровеност на създателя, за едно доста архитектурно произведение “, се споделя още за красивата бургаска гара в книгата на арх. Сиркаров.

Сградата е под въздействието на западноевропейската архитектура, само че всичко е изразено сдържано и с мярка. Конструкцията е солидна. Сутеренът е в каменна зидария, чиято лицева част над терена е обработен гранит от кариерата " Монопетра “. Подовите структури са от стоманени греди, стоманобетон, гредоред, а подовите настилки са от мозайка, мозаечии плочки, борово дюшеме. Покривното покритие е от ламарина.

Приемното здание има всички достолепия на скъпо архитектурно произведение от първата четвърт на XX в. Сградата е значим представител на етапното развиване на стопанската система и архитектурата на Бургас от интервала 1878-1920 година

Сградата върна своя искра след ремонт през 2016 година. Бе съхранен духът на постройката, само че в това време тя стана в пъти по-удобна и удобна за пътуващите. Основното предизвикателство тогава бе да се последва истинският план и в това време да бъдат добавени нови функционалности.  Бяха изградени  охладителни и отоплителни съоръжения.  С ремонта е напълно обезпечена и изискващата се инфраструктура за хора в неравностойно състояние. В гаровия комплекс бе направена и специфична стая за майки с деца. Перонните покрития бяха напълно реновирани, настилките на самите перони също бяха възобновени.

Гарата бе градивно усилена, според новите еврокодове, които са за подобен тип строителство. Реставрирани бяха мазилковата и каменна украса, дъбовите обшивки в интериора, медната облицовка на куполите, замяна е цялата дограмата.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР