Административният съд в Пловдив потвърди финансова корекция в размер на

...
</TD
>Административният съд в Пловдив потвърди финансова корекция в размер на
Коментари Харесай

Посякоха лошо ВиК Пловдив

Административният съд в Пловдив удостовери финансова промяна в размер на 25%, наложена от Управляващия орган на ОПОС на държавното сдружение " Водоснабдяване и канализация " ЕООД, за плана за реконструкция на довеждащ тръбопровод от ПС Катуница до Прекъсвателна шахта 50м3 гр. Асеновград, предава Plovdiv24.bg .

Договорът за осъществяване на дейностите е подписан през 2021 година с ДЗЗД " Елит ВиК Пловдив " и е на стойност 9 746 895.17 лева без Данък добавена стойност. Споразумението е по план " Доизграждане и реорганизация на водоснабдителни и канализационни системи в обособена територия, обслужвана от " ВиК “ ЕООД, гр. Пловдив, България ", Оперативна програма   " Околна среда 2014 – 2020 “.

На 21 юни 2023 година е издадено Решение на ръководителя на ръководещия орган на Оперативна стратегия " Околна среда " 2014-2020 година, с което се постанова финансова промяна в размер на 25% от стойността на засегнатите от нарушаването и приети от Управляващ орган на ОПОС за възможни за финансиране разноски. Тогавашният шеф на ВиК - Пловдив Огнян Кулишев апелира в съда глобата. 

Според ръководителя на Управляващ орган са открити пропуски и несъответствия в техническото предложение на определения за реализатор участник в публичната поръчка - ДЗЗД " Елит ВиК Пловдив ". В резултат, до оценка е позволена техническа оферта, която не дава отговор на условията, с което е позволено неравно отнасяне на участниците. Не е потвърдената нанесена съответна щета на средства от Европейски структурни и инвестиционни фондове, само че би могла да настъпи, защото позволеното нарушаване при избор на реализатор нарушава правилата на свободна конкуренция. 

Жалбоподателят декларира, че нанасянето на щета на общия бюджет на Европейски Съюз е належащо изискване за налагането на финансови корекции. Съдът отбелязва обаче, че неправда има и тогава, когато е налице опция за нанасянето на щета на общия бюджет, и няма условие да се потвърди съществуването на тъкмо финансово изражение. Това следва от дословното езиково (семантично) пояснение на наредбата на чл.2 (36) от Регламент № 1303/2013, което не оставя никакво подозрение за тази опция - " има или би могло да има ".

Магистратите показват, че нарушаването на правото на Европейски Съюз и в частност на правилата на равнопоставеност и недискриминация, които обективно се явяват нарушени при неспазване на условието за неналагане на ограничаващи условия, постоянно основава евентуална опция за настъпване на щета в бюджета на Съюза. Такива нарушавания в действителност водят до ограничение присъединяване на неустановен евентуален брой претенденти, другояче заинтригувани от присъединяване в актуалната социална поръчка, с което възложителят е намалил опцията за избор на по-конкурент на оферта и в този смисъл до икономисване на разноски за бюджета на Съюза.

За нарушаването е натрапен най-високия използван % глоба - 25%, което значи, че ВиК Пловдив ще би трябвало да връща 2 436 723,79 лева Дружеството е наказано да заплати на Министерство на околната среда и водите 540 лева разходи за делото. Решението на пловдивските магистрати предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

Припомняме, че, равняваща се на 20 милиона лв., за построяването на Южния обходен колектор.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР