587 ученици в 28 специалности от 10 училища в Русенско

...
</TD
>587 ученици в 28 специалности от 10 училища в Русенско
Коментари Харесай

Нараства интересът на ученици за обучение в дуална форма в Русенско

587 възпитаници в 28 специалности от 10 учебни заведения в Русенско са в дуална форма на образование все още, заяви ОА-Русе. Това стана ясно от провелата се през вчерашния ден районна среща в Областната администрация в града, водена от регионалния шеф Данаил Ковачев. Той изрази поддръжката си към дуалното обучение и беше безапелационен, че то дава доста положителни благоприятни условия за реализация на младежите. " Обучението в действителна работна среда несъмнено води до придобиване на съответни на практика умения ", сподели още Ковачев.

Срещата беше по самодейност на Министерството на образованието и науката като част от поредност от районни съвещания със заинтригуваните страни по отношение на подготовката на план ДОМИНО-2 /2024 -2028 г/ по Швейцарско-българска стратегия за съдействие. Именно по нея се планува до 2029 година България да получи пет милиона швейцарски франка или малко над 10 милиона лв. за развиване на системата на дуалното образование.  

Новата стратегия е продължение на тази, с която през 2015 година са сложени основите на системата на дуалното образование в нашата страна. В интервала от 2015 до 2019 година в границите на план Домино 1 е създаден българският модел на дуалното обучение. Така сега в 11-и клас учениците са два дни на работа във компания и три дни - в учебно заведение. В 12-и клас към този момент дните, прекарани на действителна работна среда, стават три. За работата си в съответната компания учениците получават възнаграждение. От 1 април тази година са въведени нормативни промени, посредством които държавата  вкарва облекчения за работодателите, като поема напълно обществените и здравните осигуровки на учащите в дуална форма на образование възпитаници.

Припомняме, че след 2019 година Министерство на образованието и науката продължава работата по разширение на системата на дуалното образование посредством европейско финансиране. Така през образователната 2022/2023 година броят на учениците в дуално образование е малко над 11 700, като през актуалната образователна година се следи лек спад в страната, изясни ръководителят на секретариата на Българо-швейцарската комерсиална камара Васил Радойновски. Област Русе е измежду дребното, в който наклонността е противоположната.

Наблюдава се растеж на искащите да се образоват в дуалната форма на образование. За идната образователна година 2024/2025 даже се планува нарастване на специалности в дуална форма на образование с четири. Едната нова компетентност ще бъде разкрита в Професионалната гимназия по туризъм " Иван П. Павлов ". Става дума " Производство на кулинарни произведения и питиета ". Другите три специалности ще бъдат в Професионалната гимназия по селско стопанство " Ангел Кънчев “.

Те са надлежно " Технолоигичен и микробиологичен надзор в химични производства “, " Производство на селскостопанска продукция “ и " Ветеринарен механик “. Така общо местата в дуална форма на образование се чака да се усилят в още 78. През миналата година те са били 575, а за образователната 2020/2021 година учениците на дуална форма на образование са били 534. Ръст се следи и измежду фирмите-партньори, които все още са 66.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР