18-ата си самостоятелна изложба откри вчера вечерта русенският художник и

...
</TD
>18-ата си самостоятелна изложба откри вчера вечерта русенският художник и
Коментари Харесай

18-ата си самостоятелна изложба откри вчера вечерта русенският художник и корабомоделист Славейко Петров

18-ата си независима галерия откри през вчерашния ден вечерта русенският художник и корабомоделист Славейко Петров, оповестиха от Областна администрация-Русе. Експозицията се намира в художествената зала на ул. " Борисова “ 6 и с нея добре познатият в страната и чужбина художник и държавник отбелязва 30 години креативна активност. Сред гостите на събитието бяха регионалният шеф Данаил Ковачев и заместник-кметът по филантропични действия Енчо Енчев.

" Радостно е, че хора като Вас живеят и творят в Русе. Благодаря Ви, че към този момент 30 години поддържате типичния за русенци благороден пламък, образец за ерудираността на живеещите тук. Впечатлен съм от разнообразието в творчеството Ви – сполучливо представяте както редица русенски тематики, по този начин и част от националните ни емблеми в архитектурата и пейзажната живопис. Много прелестно съм сюрпризиран от прелестните корабни модели и маринизма “, сподели Ковачев в обръщението си към Славейко Петров. 

Областният шеф дефинира изложбата като вълнуваща и означи, че съумява да разчупи сивотата в всекидневието ни и да ни завладее по несравним метод.

" Вашите платна ни учат, че стойностното изкуство е ненатрапчиво. Продължавайте да вдъхновявате “, добави Ковачев. 

Той пожела на Петров здраве, сила и все по този начин неотслабващ възторг в нелеката задача да твори и да разпространява русенското изкуство. След откриването на изложбата двамата разискаха опциите за приобщаване на повече младежи към изкуството. В рамките на диалога регионалният шеф бе безапелационен, че ще спомага по всевъзможен метод за осъществяване на повече сходни начинания в района.

" За всеки един русенец би било наслаждение и естетическа приятност да посети изложбата “, съобщи от своя страна Енчо Енчев. 

Заместник-кметът по филантропични действия на Община Русе показа още, че Славейко Петров показва по несравним метод русенския европейски дух и типичните български къщи. 

" Вие сте един същински българин, с който можем да се гордеем “, сподели Енчев и пожела на художника да продължава да носи младежката тръпка в сърцето си.

На откриването на изложбата участваха десетки русенци. Сред тях бяха ръководителят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев, общественици и представители на университетските среди. Официално събитието бе намерено от журналиста и държавник Нели Пигулева, която направи цялостна ретроспекция на творчеството на огромния художник. 

" Той постоянно съумява да резервира част от Русе в своите платна “, показа тя и акцентира, че в работата му се открояват и редица нови тематики.

Изложбата, която включва 38 картини и 2 модела на ветроходни кораби, ще може да бъде прегледана до 5 октомври. Факт, който няма по какъв начин да не бъде споделен е, че негови картини са част от частни сбирки от ценители на изкуството от целия свят. Негови картини се имат от хора от Вашингтон до Токио. Най-старата датирана творба, която може да се види в експозицията е от 1988 година, има и две платна от началото на 90-те години и по този начин до най-новите му творби, рисувани през актуалната 2023 година Сред тематиките в експозицията доминират живописта, портретите и голото тяло. Славейко Петров предизвика изключително мощно публиката със своята дръзка задявка с гениалния занаятчия – френският художник Жан Дезирѐ Гюста̀в Курбѐ и неговата картина " Произходът на света “.

Неразделна част от експозицията са и 80-те медала и купи, които е заслужил по корабен моделизъм на международни и европейски шампионати, както и на държавни шампионати. Два пъти е бил избиран за най-хубав състезател на Българската федерация по корабомоделизъм.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР