Тбилиси. Парламентът на Грузия на заседание в неделя гласува вот

...
Тбилиси. Парламентът на Грузия на заседание в неделя гласува вот
Коментари Харесай

РИА Новости: Георги Гахария е избран за премиер на Грузия

Тбилиси. Парламентът на Грузия на съвещание в неделя гласоподава избор на доверие на държавното управление, водено от някогашния министър на вътрешните работи Георги Гахария, предава РИА Новости .
Депутатите утвърдиха новия министър-председател, обновения състав на кабинета и държавната стратегия. 98 депутати от общо 150, показани в законодателния орган, гласоподаваха в интерес на новия министър председател. Това е петият министър председател след успеха на партията „ Грузинска фантазия “ на парламентарните избори през 2012 година В новия състав на държавното управление има единствено две промени - в силовите ведомства. Гахария издигна Вахтанг Гомелаури, началник на Службата за държавна сигурност на Грузия, на вакантния пост на министъра на вътрешните работи на Грузия, а някогашният министър председател, политически секретар на грузинската фантазия Иракли Гарибашвили, зае поста министър на защитата на мястото на Леван Изория.
Бившият грузински министър председател Мамука Бахтадзе разгласи оставката си на 2 септември, като изясни решението си с обстоятелството, че той е извършил всичките си задачи и задания. Кандидатурата за министър председател може да бъде номинирана от политическата партия, получила най-вече места в Народното събрание на парламентарните избори, в тази ситуация ръководещата партия „ Грузинската фантазия “. Основателят и ръководител на партията Бидзина Иванишвили не скри обстоятелството, че самодейността за номиниране на Гахария за поста претендент за министър председател принадлежи на него. Това решение бе последвано от отрицателна реакция от страна на опозицията и техните поддръжници. Опозицията в Грузия разгласи митинги и манифестации с искане да не се позволява избирането на Гахария и счита назначението му за министър-председател за засегнатост за цялото население, тъй като точно неговото уволняване от поста на началник на Министерството на вътрешните работи желаеха протестиращите в цялата страна, само че вместо това той беше повдигнат за министър председател.
Гахария беше един от най-популярните министри, обаче, макар че откакто специфичните сили разпръснаха антируските протестни дейности в Тбилиси, протестиращите започнаха да желаят оставката му от поста на началник на Министерството на вътрешните работи.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР