Тази вечер в 19:26 ч. българско време от космодрума Кейп

...
Тази вечер в 19:26 ч. българско време от космодрума Кейп
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американската космическа ракета Фолкън 9 изведе към МКС кораба Драгън!

Тази вечер в 19:26 ч. българско време от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, Съединени американски щати, излетя американската ракета “Фолкън 9 ” с галактическия транспортен съд “Драгън ”. Това е 19-тата товарна задача, която СпейсЕкс организира за доставката на провизии към Международната галактическа станция. 

Броени минути след началото на полета “Драгън ” се отдели от втората степен на ракетата-носител, разпростра слънчевите си панели и стартира независимо доближаване със станцията. Ако всичко мине по проект, прикачването на кораба към модула “Хармъни ” на МКС ще е реалност в неделя. 

“Драгън ” ще остане прикачен към станцията до 4-ти януари, когато ще напусне орбиталния комплекс и ще извърши меко кацане в океана с отработени научни опити.

В рамките на днешния полет СпейсЕкс още веднъж съумя да прибере първата степен от ракетата-носител “Фолкън 9 ” чрез меко кацане върху плаваща океанска платформа.

На борда на галактическия транспортен съд пътуват 38 научни постановки. Една от тях е на Будвайзер (изненада!). Да, тази компания ще изследва опцията за произвеждане на бира в условия на микрогравитация. 

Освен това СпейсЕкс изпрати в космоса специфична селекция от мишки, които са лишени от ген, виновен за синтезата на миостатин – протеин, потискащ растежа на мускулите. Така тези мишки са супер мускулести. Прочие, същото явление е открито и при други животни и даже при хора. Учените се надяват посредством проучването на мишките да разгадаят загадките на механизмите, при които в галактически условия хората губят костна и мускулна маса. Резултатите ще оказват помощ за лекуването на редица болести, водещи до мускулна недоразвитост.

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР