Тази вечер от 22:00 часа на стадион Тодор Проески в

...
Тази вечер от 22:00 часа на стадион Тодор Проески в
Коментари Харесай

Македонски сайт пали пожар преди мача на Левски в Скопие, пише за фашизъм и окупация

Тази вечер от 22:00 часа на стадион " Тодор Проески " в Скопие ще се изиграе първият дуел от 2-ия квалификационен кръг в Лигата на конференциите сред Шкупи и Левски. Мачът е мотив за доста прокации от страна на македонските почитатели и медии, като досега се появиха клюки, че българските почитатели щели да палят македонското знаме на трибуните и че са тръгнали с ножове за дуела. Сега обаче чашата прелива с следващия коментар на журналиста Зоран Горшоски от sportsport.mk, представен от " Труд ". Публикуваме го без корекции:

" След осем десетилетия гостите от София още веднъж ще играят формален мач в Скопие, в случай че приемем за публично гостуването на Левски по време на окупацията на фашистка България през Втората международна война.

Разбира се, от този момент мина доста време, години и десетилетия, само че въпреки всичко за Скопие тимът от София е един от най-мразените, в случай че знаем добре какво се случи по време на окупацията. И ние добре знаем това. Разказвали са ни нашите баби и дядовци, които тогава са имали проблеми с окупаторите.

За това ни подсети фантастичният филм на Дарко Митревски - " Трето полувреме ". Филм, който споделя за тогавашния клуб Македония, за клуба, който се е състезавал в тогавашната лига на България и за това какво е било през март 1942 година, когато Левски гостува в Скопие.

ФК Македония пред към 5000 фенове, в Скопие, повежда с 2:0. Момчетата на именития треньор Илеш Шпиц играха феноменално, за себе си, за душите си, за Македония. Българите видяха накъде води тази " история " и съумяха да вкарат неточен гол, приет от съдията. Разбира се, публиката в Скопие стартира да се бунтува, имаше вълнения и мачът беше преустановен, а по-късно бе отсъдена служебна победа за Левски.

Има свидетелства на директни участници в този мач. ФК Македония по това време беше знак на непокорство на македонците, на всички скопци, които живееха в града.

Левски е в Скопие и тази вечер ще играе с Шкупи. Ясно е, че времената са разнообразни. Левски пристигна в суверенна и самостоятелна Македония, време е за футбол. Хубаво е обаче да си напомним какво се случи преди осем десетилетия, като се има поради, че някои неща в източната ни съседка не се трансформират и в този момент. Ние доста добре знаем кой отхвърля Македония, кой отхвърля македонците и кой не желае Македония да влезе в Европейския съюз ". 
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР