Тази вечер българският министър-председател в периода май 1997 г. -

...
Тази вечер българският министър-председател в периода май 1997 г. -
Коментари Харесай

Иван Костов за прехода и упадъка на демокрацията в България

Тази вечер българският министър-председател в интервала май 1997 година - юли 2001 година Иван Костов показва книгата си " Свидетелства за прехода ", която написа в продължение на повече от година. В нея той споделя за интервала 1989-1999 година, а тази заран за първи път разкри части от нея. Иван Костов приказва за прехода, мутрите, приватизацията. Ето какво показа той в задатък в изявление за bTV.

" Една от упоритостите на тази книга е хората да си обяснят за какво днешната действителност е такава - споделя Костов. - Много са митовете на прехода. Анатомията на митовете е нещо доста комплицирано, те потеглят още от самата неверна рецепта на прехода. Тя беше една и съща за всички някогашни комунистически страни, само че беше осъществена по разнообразни способи и даде разнообразни резултати. Дори там, където изглеждаше, че дава блестящи резултати - в Централна Европа, се оказа, че има сериозен недостиг на народна власт. "

За някогашния министър председател главната спънка пред реализирането на прехода към народна власт след рухването на комунистическия режим през ноември 1989 година са " тези хора, които не можеха да се разделят с комунистическите си възгледи, те, техните медии, техните партии ". Тези хора постоянно са били против или самите цели на прехода или средствата, с които той се реализира, споделя някогашният министър председател.

Преходът е буржоазна контрареволюция, а по какъв начин се прави буржоазна контрареволюция без буржоазия, по какъв начин самата народна власт основава личните си условия за битие в едно комунистическо общество и институции, пита той и добавя, че това наподобява невъзможна, доста тежка е задачата.

В книгата Костов демонстрира този миг от историята ни, който е " артикул на доста комплициран компромис " - по думите му. Свидетелства по какъв начин първият Съюз на демократичните сили (СДС) приема да основаване на нова конституция на страната, против което някогашната Българска комунистическа партия се съгласява да стартира промените.

" В този смисъл, огромната заслуга на Желю Желев е, че в условия, в които нямаше болшинство, социална поддръжка да бъдат статирани промените, той съумя да ги направи, да натисне този спусък на старта, правейки тази огромна жертва - да одобри комунистическата конституция, наложена от Българска социалистическа партия. "

На корицата на книгата има фотография на Иван Костов, само че не през днешния ден, а оттогава, от годините на ръководството му.

" Нека хората не мислях, че тази фотография е поставена от суетност - дето съм млад на нея. Причината е, че се пробвам да подчертая, че потвърждавам от тези години, с това, което съм мислил, оценявал тогава, с тези ми убеждения, с тези ми неточности " - споделя Костов.

Днес регистрира, че най-големият му урок и най-голямата му неточност е, " че не извършихме декомунизация ". А за какво? " Сложен въпрос - опитал съм се да дам отговор тук. "

" В самото общество нямаше такава настройка, нямаше болшинство за такова нещо. Какво значи това? Пълна смяна на учебниците на история, цялостна смяна на програмата по българска литература и на някои неща, които учат децата. След това - по различен метод да се образоват и образоват младите българи, те би трябвало да стават уверени последователи на демокрацията. Това не значи, че някой не може да носи фланелка на Ернесто Че Гевара, да бъде болшевик, болшевик, само че това не може да бъде публичното обучение ", споделя Костов и признава, че не е съумял да завоюва борбата за децата.

" Битката за децата, за учениците, за подрастващите остана неспечелена. Те останаха в едно положение на деидеологизация, което ги прави изцяло безпомощни да осмислят света към себе си, бъдещата си роля в този свят. Големият ми дълг е към тях.  Не могат децата да бъдат по този начин пуснати в живота, не трябва, това е огромен проблем... Така няма да бъдат конкурентни европейски жители, няма да бъдат способни да се борят за положителните позиции, няма да могат да основават високо конкурентна стопанска система в личната си страна, няма да бъдат бранители на европейския си дом, на личния си дом - България. "

Днес Костов смята, че е щяло да бъде доста хубаво да не бъде определен за финансов министър (той заема поста от 20 декември 1990 година до 8 ноември 1991 година, определен е с разлика от единствено един глас повече " за " неговата кандидатура - бел. ред.).

" Щеше да бъде доста хубаво да не бъда определен - споделя той близо 30 години по-късно. - Нямаше да вземам участие в либерализацията на цените, която доста хора свързват с тежки неща за себе си. Излизането от Лукановата зима беше тежко. "

За Андрей Луканов (министър-председател на България през 1990 година, погубен с 4 патрона на 2 октомври 1996 година пред дома си на същата улица " Латинка ", където през днешния ден с жилища се снабдява настоящата власт - бел. ред.) и президента Желю Желев той си спомня, че са преследвали едно и също - да започват прехода.

" Луканов, като доста умел политик, имаше доста ясно изразена концепция да направлява прехода по този начин, че да бъде в полза на личната му политическа партия, а Съюз на демократичните сили да заплати тежката политическа цена за промените и първият Съюз на демократичните сили я заплати. "

Попитан дали остават в действие думите, че в България има мафия, дава отговор утвърдително.

" Мафията се роди от първото югоембарго, роди се от контрабандата ", напомня той и прибавя, че по този начин номенклатурата стартира да построява първите натрупвания на пари.

За силовите групировки от 90-те години Костов твърди, че тогава му изглеждало, че са спечелили борбата с тях, че няколко пъти го твърдял, " несъмнено много наивно ".

Банковия срив от 1996 година той дефинира като нещо " извънредно " и " доста по-тежко от КТБ ".

" Изпаднахме в доста тежка обстановка поради огромната обезценка на лв.. България изпадна във външна изолираност, нямаше никакви пари и обезценяването на парите ги (банките - бел. ред.) сложиха в доста тежка обстановка. "

Тогава " страна тогава в действителност нямаше ", признава Костов и напомня, че " имаше стикери които се лепяха на всички магазинчета с по три букви и на тях пишеше кой е охранителят ", връщайки се към тематиката за мутрите и времето на СИК и ВИС.

" Това спря, тези стикери ги махнахме, компаниите не получиха лиценз за застрахователи. Ясно беше до кого бяха близки, до кои политически партии. Това бяха техните обичани спортисти, момчетата до номенклатурата. "

Признава уязвимост, която демонстрира и през днешния ден: " Изглеждаше, че съм бил мощна фигура, само че съм бил слаб, предоверявал съм се и не преставам да се предоверявам. Това е въпрос на мироглед ". На въпроса кой го е предал не дава отговор: " Това е тежка тематика за мен. Аз дълго време се майтапих, че гърбът ми е като на таралеж от забити ножове. Разбира се, това е хипербола, само че измените са един спорт, аз с някои връзки видях, че освен в България, на всички места ".

Със " Свидетелства за прехода " се надява " ненапълно да разчисти облика си ".

Апартаментите и властта

Докато е във властта, се завихря сходен скандал на настоящия апартаментгейт, само че тогава основно настоящо лице е Христо Бисеров, наименуван " новодомец на 1998 година ". Двайсетина години по-късно Костов пита за какво, в случай че те са прикрили дейностите му, за какво идната власт не го е разкрила. А за себе си и парцелите си споделя: " Аз пребивавам в къща, която съм построил със личните си ръце, с ръцете на татко ми и мои другари, от 1981 година, макар че дълго време в визиите на българите живеех като индивидът, заграбил половината страна ".

Костов се разсмива на изказванието, че е заграбил страната и споделя, че то няма нищо общо с истината. Недоумява: " Каква България, каква благосъстоятелност, каква приватизация?... След това излиза наяве, че доста хора са показали личното си замогване като мое. Тъжна работа ".

Масовата приватизация

" Масовата приватизация беше напълно концепция на Българска социалистическа партия, измененията в Закона за приватизацията бяха направени от тях, тя беше извършена от тях. Идеята да се даде на хората нещо в тези условия може би има един-единствен витален мотив, че България през 1995-1997, в годините на огромната обезценка на националната валута, нямаше налични пари, с цел да се продава против пари. Може би това е единственото им съображение да го създадат.

Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре. "

Попитан за Корнелия Нинова дава отговор изрично, че не я познава, че е давал автономност на министрите да назначават хора, на които имат доверие, а не хора, на които Иван Костов има доверие. Далеч не съм познавал всички - споделя Костов и добавя, че даже всички зам.-министри не е познавал.

Всичко за приватизацията на БГА " Балкан " и " Кремиковци " - предизвиквали толкоз крайни страсти през годините - е обяснено вътре, твърди Костов.

" Надявам се, че през днешния ден българинът доста добре схваща какво значи човек да има дълг. Нетната стойност на " Балкан " е била негативна. Надявам се, че към този момент хората схващат, че когато една компания е натрупала големи отговорности, които не може да върне, тя е банкрутирала и не коства нищо. "

Мултигруп

" От изборите през 1997 година Движение за права и свободи стартира да се сближава мощно и да реализира политиката на " Мултигруп " - холдинг, основан от Държавна сигурност ", споделя Костов за знаковата организация от прехода. Подробности за Движение за права и свободи и Ахмед Доган споделя, че " няма сили " да даде.

" Тази книга ми донесе доста болежка, доста неща съм преодолял, с цел да я напиша. Да се връщам още веднъж и да се занимавам с българската политика е над моите благоприятни условия - прибавя той. - Силите ми стигат за това - не се пишат елементарно такива книги. "

Милошевич

Как през днешния ден той прави оценка дадения от България въздушен кулоар на НАТО за дейностите в Сърбия по време, когато страната ни не е членка на Алианса.

" Тогава се оценяваше като огромно изменничество против братята сърби, голямо изменничество. Като отзив на това - 60 и няколко % от хората бяха срещу да се дава кулоар за дейностите на НАТО, да се смъкна Милошевич (Слободан Милошевич - президент на Югославия от юли 1997 до октомври 2000 г.).

" Наскоро честваха 20 години. А никой не загатва същинската опасност за България, когато Милошевич депортира близо милион албанци и те се насочиха към България. Истинският риск за България е пропуснат. Споменаваме с горест, че бил свален Милошевич със мощ.

Според всички оценки на хората на терен, те бяха близо милион косовски албанци, които бяха прогонени, дамите им раждаха в Радуша (село в Македония - бел. ред), в лагера.

Хубаво е да знаят българите, че бяха страната, която оказа помощ с втора по мярка помощ, беше България - мъничка, унищожена, даде втората по размери помощ - военно полеви лечебни заведения, какво ли не, медикаменти, казани, в които им се вареше храна, тия хора живееха на палатки. "

Валутният ръб

" Не се гордея, че съм вкарвал валутен ръб и съм един от хората, които са лишили Българска народна банка от нейната парична политика, тя е извънредно значима за макроикономическата непоклатимост. Европейската централна банка, с изключение на макроикономическа непоклатимост, преследва като втора основна цел инфлация от 2% на територията на страните от еврозоната. БНБ никога не може да си сложи такава цел, в никакъв случай, тя е лишена... "

" Грешка беше, че сътворих лична партия - споделя Костов - и додава, че за това ще напише във втора книга, в случай че има интерес към първата. Ако тя бъде основана, може би ще обгръща интервала от 2000 до 2010 година

Днешният крах

" Много малко е известно в България, че съгласно критериите на Freedom House за страните в преход, демокрацията в България, спрямо 2008 година, е в крах, в оттегляне... Проявила е и демонстрира доста недостатъци. Ние сме в декаданс и е доста огромен въпросът за какво. Защо не запазихме онази позиция, за какво не запазихме тези оценки?

Този декаданс не се усеща единствено в България, вижда се по обективните индикатори, по които Freedom House следи по какъв начин се развива и открива демокрацията в страните в преход, само че той се усеща и от българските жители.

Как желая да бъда запомнен?

Като индивида, който написа " Свидетелства за прехода " - дава отговор някогашният български министър председател на този въпрос.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР