Тази учебна година пред нас има много предизвикателства, отбеляза министърът

...
Тази учебна година пред нас има много предизвикателства, отбеляза министърът
Коментари Харесай

Просветният министър: Тази учебна година пред нас има много предизвикателства

" Тази образователна година пред нас има доста провокации ", означи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред. " Има доста средства по Плана за възобновяване и резистентност, които общо за образованието са над милиард и сто–двеста милиона лв., в случай че се употребяват пълноценно, това ще промени значително просветителната среда в българските учебни заведения ", означи той.

Министърът обасни, че една от опциите, които дава Планът за възобновяване и резистентност е за ремонт и реорганизация на просветителни институции. Ще бъдат финансирани над 110 просветителни институции в цялата страна за главен ремонт и реорганизация, сподели проф. Галин Цоков.

„ Има и още едно огромно предизвикателство, обвързвано с Плана за възобновяване и резистентност – основаване на СТЕМ центрове и кабинети в над 2400 учебни заведения. Там средата дава благоприятни условия да се промени самият метод на преподаване, тъй като допуска учителите и учениците да работят взаимно, да има повече творчество “, добави той.

По отношение на измененията в просветителните стратегии, министър Цоков уточни, че има концепция да отпаднат някои фактологически детайлности, които са свързани единствено с възпроизвеждане на познания, с цел да могат да се облекчат образователните стратегии.

„ Само по този метод няма да могат да се трансформират образователните стратегии и образователното наличие, по тази причина като цел е записана смяна, обвързвана с тяхната по-голяма рамковост във връзка с компетентности. В стратегиите да се слагат цели, свързани с развиване на уменията и компетентностите на учениците, а учителите и учебното заведение да имат по-голяма автономия във връзка с това какво ще се учи, стига да се реализиран задачите в границите на съответния стадий на образование “, сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР