Тази сутрин започна издаване на сертификати и за преболедувалите COVID-19,

...
Тази сутрин започна издаване на сертификати и за преболедувалите COVID-19,
Коментари Харесай

Преболедували с антигенен тест не фигурират в системата за сертификатите

Тази заран стартира издаване на документи и за преболедувалите COVID-19, открит с антигенен тест. За задачата информацията би трябвало да е била въведена в Националния указател за битка с COVID-19. Документът може да бъде изтеглен от уеб страницата his.bg. Тази заран обаче още веднъж имаше моментни сривове на системата.

А в Нова телевизия получиха десетки сигнали от преболедували, които споделят, че не попадат в системата и не могат да се възползват от документите. Пред Столичната районна здравна ревизия се изви опашка с десетки в сходна обстановка.
Днес е първият ден след карантина на Лилия. Позитивният ѝ антигенен тест за COVID-19 е от 11 октомври. РЗИ я карантинира незабавно. Но съгласно Националната здравно-информационна система тя не съществува в регистъра.

„ Изписва, че просто този телефонен номер не е годен или пък лицето не е било открито с COVID-19”, споделя Лилия Горнишка

Оказва се, че казусът не е единствено при нея. Преди два месеца Павлинка влиза в болница с пневмония в резултат на COVID-19. Въпреки това и тя не може да изтегли документа си.

„ И в системата ревизирах, и в този момент един представител на РЗИ ми сподели, че била блокирала системата и не могат да създадат нищо. На работното си място не мога да вляза, тъй като работодателят е пуснал заповед, че който е без документ, не може да отиде на работа”, споделя Павлинка Ташкова.

Според здравния министър проблем няма.

„ Сутринта ми рапортуваха, че от среднощ в неделя против понеделник системата работи и хората могат да си теглят документите. В момента споделиха, че могат да си теглят”, изясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Всеки проблем е самостоятелен и би трябвало да се ревизира къде по веригата може да има позволена неточност при въвеждане на данните, настояват лаборатории.

„ Ако всички настройки са направени както би трябвало, в лабораторните системи по отношение на националната такава не би трябвало да има проблем. Всеки би трябвало да е толерантен, да си потърси в точния момент резултатите, документите да си ги пази съзнателно, с цел да не се случват такива неща”, сподели Благовеста Пенчева, медицински шеф на лаборатория.

Появиха се и други проблеми - преболедували през декември 2020-та година са с годен тест единствено за половин година. Означава ли това, че е изминал срокът и ще има ли санкционирани?

„ Би трябвало да се следва година, период от година. Но това сега не мога да го разясня със сигурност”, съобщи Любомир Бързев – СРЗИ.

От здравното министерство обявиха за Нова телевизия, че в документите е вписана годност за 6 месеца, тъй като това са разпоредбите на територията на Европейския съюз. В България обаче документът ще важи 1 година и ще се следи датата на позитивния тест.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР