Тази сутрин в 11:00 ч. Европейската космическа агенция (ЕКА) излъчи

...
Тази сутрин в 11:00 ч. Европейската космическа агенция (ЕКА) излъчи
Коментари Харесай

Частичен, но важен успех за Скиапарели! На Земята са получени ценни данни от спускането и кацането.

Тази заран в 11:00 ч. Европейската галактическа организация (ЕКА) излъчи специфична конференция, на която показа резултите от идването на руско-европейската автоматизирана междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 ” в орбита към Марс, както и от спускането и кацането на европейския демонстрационен спускаем уред “Скиапарели ”.

По отношение на орбиталната задача “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ” – имаме цялостен триумф. Автоматичната станция е в чудесно положение и понастоящем работи като неестествен сателит на Марс. Очаква се тя да действа най-малко до 2022 година, като през това време ще би трябвало да посрещне и новия марсоход на ЕКА, който ще би трябвало да бъде изстрелян през 2020 година като част от огромната руско-европейска спускаема задача “Марс 2020 ”.

Спускаемият уред “Скиапарели ” съставлява софтуерен демонстратор и кацането му бе подготовка за “Марс 2020 ”. Той е съумял да изпрати данните от спускането и кацането към “Трейс Газ Орбитър ”. С това той сполучливо удостовери, че ЕКА има софтуерната дарба да реализира радиовръзка сред кораб-майка и кацащ уред на Марс.

“Скиапарели ” е извършил сполучливо по-голямата част от програмата си по втурване и кацане на повърхността. Самото кацане по проект е трябвало да отнеме шест минути. Сигналът бил изгубен 50 секунди преди упования миг на съприкосновението с повърхността.

Екипът към момента проучва получените от “Скиапарели ” данни, които бяха препредадени към Земята от орбиталната задача “ЕкзоМарс-2016 ”. Основната картина обаче е ясна – получени са огромно количество инженерни данни, които ще оказват помощ при организирането на идната задача. Тъй като “Скиапарели ” се смята за демонстрационен спускаем уред, на борда му няма доста научни принадлежности и той трябваше да работи сред 2 и 8 дни на повърхността. Вероятно плануваната стратегия от инструмента DREAMS (малка метеорологична станция) ще бъде изгубена, както и фотосите от спускаемата камера DECA. Предварителните данни обаче демонстрират, че на Земята са получени данни от научния опит AMELIA! Ако това е правилно, евентуално “Скиапарели ” е съумял да мери доста значима информация за отвесната конструкция на марсианската атмосфера по време на спускането си. Това може да докара до научни открития.

Какво знаем до този миг от самото втурване и кацане на “Скиапарели ”?

“Скиапарели ” е навлязъл в атмосферата сполучливо и е забавил първичната си скорост благодарение на топлинния щит, което потвърждава, че структурата на щита е добра. Екипът удостоверява, че парашутът също се е разгърнал сполучливо и че самото парашутно втурване е протекло изцяло обикновено.

Отклоненията от естествената работа са почнали чак след разделянето на “Скиапарели ” от задния щит с парашута. Екипът удостоверява, че бордовият радар бил сполучливо задействан и е предал информация към компютъра на “Скиапарели ”. Потвърдено е, че спирачните мотори също са се запалили и са работили най-малко няколко секунди. Възможно е те да са се изключили по-рано от предстоящото. Но височината, при която те са се изключили, към момента не се знае. Има възможност “Скиапарели ” да е кацнал на повърхността малко по-твърдо от плануваното.

“По отношение на тестовия модул “Скиапарели ”, ние имаме данни, които ни разрешават изцяло да разберем стъпките, които са се случили, както и за какво мекото кацане не се е случило ”, оповестява Дейвид Паркър, шеф на ЕКА за Пилотирани галактически полети и Роботизирани проучвания. “От инженерна позиция това е нещото, което чакаме от сходен тест, и ние имаме извънредно скъпи данни, с които да работим. Ще бъде проведен следствен панел, който ще задълбае по-дълбоко в данните и към този момент не можем повече да спекулираме на този стадий ”.

Засега екипът не е съумял да откри радиоконтакт със “Скиапарели ” след момента на кацане. Снощният опит на “Марс Риконисънс Орбитър ” да получи радиосигнал не се е увенчал с триумф. По-късно през днешния ден и на следващия ден може да има още опити. Но животът на батериите на “Скиапарели ” е стеснен и той по този начин или другояче не се предвиждаше да работи повече от два дни.

Като умозаключение – ЕКА не смята “Скиапарели ” за провален план, а за отчасти сполучлив – по-голямата част от програмата за кацане е изпълнена сполучливо, като неизясненост има само във връзка с това, което се е случило през последните секунди.

През идващите няколко дни “Марс Риконисънс Орбитър ” ще прелети над мястото на кацане и ще опитва да снима “Скиапарели ”. Тъй като апаратът кацаше в региона на равнината Меридиани, където работи марсоходът “Опортюнити ”, имаше известни очаквания, че марсоходът ще успее да го снима, само че за жалост това не се случи.

Очакваме още детайлности през идващите часове и дни!

Инфо: ЕКА (Пресконференция)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР