Тази сутрин в 05:30 ч. българско време от космическия център

...
Тази сутрин в 05:30 ч. българско време от космическия център
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе в орбита първите 60 спътника от глобалната групировка Старлинк!

Тази заран в 05:30 ч. българско време от галактическия център Кейп Канаверал, Флорида, излетя частната американска ракета “Фолкън 9 ” с първите 60 спътника от световната формация “Старлинк ”. Всички спътници бяха изведени сполучливо в целевата им орбита и по този начин бе положено началото на амбициозния план на Илон Мъск, посредством който предприемачът цели да обезпечи наличен интернет в целия свят. А повода, заради която този прибавен план е толкоз значим е, че би трябвало да е задоволително печеливш, за да финансира колонизацията на Марс. 

СпейсЕкс към този момент има получено утвърждение от Федералната комисия по връзки в Съединени американски щати за извеждането на две групи спътници: една от 4 409 спътника и втора от 7 518 спътника. По думите на Мъск ще са нужни още шест сходни изстрелвания с по 60 спътника, с цел да може СпейсЕкс да обезпечава интернет с лимитирано покритие, и още 12 изстрелвания за приблизително покритие. 

След днешното сполучливо изстрелване първата степен на “Фолкън 9 ” извърши кацане върху плаваща платформа в океана и по този начин СпейсЕкс означи 40-тото си наред връщане на степен. 

Напомням на читателите, че въпреки и днес да бе положена основата на Старлинк, Илон Мъск има сериозна конкуренция в региона. Няколко други компании като Телесат, УанУеб и Амазон също желаят да обезпечат интернет на необятната общност. УанУеб към този момент съумя да изстреля първите си шест спътника в орбита през февруари. 

Изстрелването на мегагрупировки от хиляди спътници води и до терзания по отношение на увеличението на орбиталните отпадъци. За да няма такава заплаха, СпейсЕкс разчита на модерната система СтарТракер, която ще разреши на всеки сателит да наблюдава независимо дали към него има парчета, както и да прави независими маневри, с цел да заобикаля тези парчета. След края на орбиталния си живот през днешния ден изведените спътници “Старлинк ” ще изгорят в земната атмосфера, като се планува до земната повърхнина да доближи единствено 5% от съдържимото им. Следващото потомство спътници ще могат да изгарят до 100% в атмосферата и няма да оставят никакви следи. 

Пълен запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР