Тази сутрин президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах бе

...
Тази сутрин президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах бе
Коментари Харесай

Томас Бах: България може да се гордее със своите олимпийци и със своя олимпийски комитет

Тази заран президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах бе част от формалните лица, които валидираха пощенска марка за 100-годишнината на Българския олимпийски кометет. В Музея на известията бяха още ръководителят на БОК Стефка Костадинова, зам.-министърът на превоза и известията Красимир Папукчийски, основният изпълнителен шеф на Български пощи Филип Алексиев, ръководителят на съюза на филателистите Спас Панчев, президентът на Асоциацията на Европейските олимпийски комитети (ЕОС), член на МОК и ръководител на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, генералният секретар на ЕОС Рафаеле Паньоци, президентът на Световната федерация по битка и член на Изпълкома на МОК Ненад Лалович, генералният секретар на БОК Белчо Горанов и други Първият плик след валидирането бе връчен от Стефка Костадинова на Томас Бах, той получи и първата карнетка като подарък за Олимпийския музей в Лозана. От своя страна германецът подари плакет със стилизирани олимпийски кръгове.

„ С най-новото пощенско-филателно издание се причисляваме към честването на 100 година от основаването на Българския олимпийски комитет “, сподели заместник-министърът. Той акцентира, че планът е дело на художника доцент Илия Груев. Изданието изобразява най-ярките персони и достижения на България през годините. Художникът е избрал портретите на Борис Георгиев – първи олимпийски медалист, на Евтим Китанчев - първи ръководител на Българския олимпийски комитет, Никола Станчев - първи български олимпийски първенец със златен орден. В рамките на церемонията ръководителят на Международния олимпийски комитет получи и почетен плакет на Министерството на електронното ръководство.

След това Томас Бах посети открития неотдавна „ Олимпийски център “ в Националната спортна академия „ Васил Левски “. След като прегледа експозициите, той беседва с преподаватели и студенти, а ректорът на НСА проф. Николай Изов връчи „ Почетна значка на НСА “ на президента на МОК, на Стефка Костадинова, на Белчо Горанов, на министъра на младежта и спорта Весела Лечева, на Ненад Лалович, на Спирос Капралос и на проф. Лозан Митев. Ректорът получи плакет със стилизирани олимпийски знаци. Малко след 10 ч. Томас Бах и съпътстващите го лица отпътуваха от България.

Това бе втора аудиенция на германеца в България в качеството му на президент на Международния олимпийски комитет. Преди 5 години той посети страната ни по време на невижданото по едно и също време домакинство на три международни шампионати във водещи олимпийски спортове. Този път визитата му бе по отношение на честването на 100-годишнината на Българския олимпийски комете, чиято кулминационна точка бе нощес с церемонията в Централния боен дом.

„ България може да се гордее със своите велики спортисти, с сполучливите си олимпийци и със своя олимпийски комитет, “ това съобщи президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах в речта си на тържеството, отбелязало 100-годишнината на Българския олимпийски комитет.

„ Поздравявам и благодаря на Стефка Костадинова – един състезател с изключителна стойност, за всичко което прави във вашата страна, а и като дипломат на спорта по света. Под нейно управление БОК работи извънредно интензивно и дейно. Стефка въплъщава описанието на Пиер Де Кубертен за спортиста: скромна, спестовна, неуморна, целеустремена и постоянно подготвена за работа. Тези думи важат и за българите. Вие сте страна с големи обичаи в спорта. 27 години преди основаването на БОК, вие сте измежду първите, които възвърнаха античната традиция с присъединяване си на първите съвременни олимпийски игри в Атина през 1896 година Вие сте на едно от първите места в света по брой на олимпийски медали на глава от население. Великите спортисти въодушевяват млади и остарели и възпитават в полезности, каквото са и главните олимпийски правила. Българският олимпийски комитет и олимпийското ви семейство са с значима роля в развиването на олимпизма, а и на международния спорт. Вече 100 години БОК има значимата роля да популяризира олимпийските хрумвания в България. Убеден съм, че можете да сте спокойни за бъдещето на спорта в България. Можете също по този начин да разчитате и на помощта от МОК, “ сподели още Томас Бах, преди да благодари на БОК и Стефка Костадинова „ за поддръжката на спорта, за това, че БОК е стабилен сътрудник и за 100-годишните другарства в България “.

След това германецът връчи на Стефка Костадинова като президент на БОК специфичния „ Трофей на президента на МОК “, който се присъжда извънредно рядко и за особени заслуги. Бах напомни и новия лозунг на МОК: „ По-бързо, по-високо, по-силно, дружно “

„ Дълбок реверанс пред всички дали живота си за българския спорт и олимпийското придвижване у нас. Искам да поздравя хилядите състезатели, треньори, хора от щабовете, ръководители и ветерани. Да благодаря за химна и за родния байрак на върха, за медалите, за паметните триумфи, върхове и победи. Нашите олимпийци направиха България велика нация в спорта, направиха горди, щастливи и мощни милиони сънародници от няколко генерации. Те бяха най-ярките пазители на българщината по целия свят. България е една от 14-те страни, които през 1896 година възвърнаха с присъединяване си в Атина олимпийските игри. Днес БОК е уважавана институция със постоянни позиции и престиж в интернационалното олимпийско семейство, която се употребява с доверие измежду спортните и държавни структури в страната. Горди сме с всички тези, които завоюваха 55 трофеи и общо 230 олимпийски медала. Нашата страна роди герои и събития, записани със златни букви в международната спортна история, “ съобщи в посланието си към присъстващите Стефка Костадинова.

Президентът на Република България Румен Радев посочи, че страната ни заслужава почитание и почит за постигнатото в спорта. „ Трябва да сме горди с нашите олимпийци и с техните триумфи. Стефка Костадинова поведе нашите състезатели с оптимизъм и религия към Токио и те се върнаха с 6 олимпийски медала, всички извоювани при дамите. Да си пожелаем повече триумфи идната година на олимпиадата в Париж “ сподели още Радев, след което връчи на БОК „ Почетния знак на президента на Република България “.

Поздравления и признателност към българските олимпийци показаха още президентът на Асоциацията на Европейските олимпийски комитети (ЕОС), член на МОК и ръководител на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, президентът на Световната федерация по битка и член на Изпълкома на МОК Ненад Лалович и министърът на младежта и спорта Весела Лечева. Всички публични посетители бяха отличени със специфичен юбилеен орден „ 100 години БОК “

След това Томас Бах и Стефка Костадинова разрязаха голяма торта с надпис „ 100 години БОК “. Церемонията в Централния Военен клуб бе кулминационната точка на тържествата, отбелязващи вековния празник на БОК. Сред близо 400-те посетители бяха стотици олимпийски първенци и медалисти, изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, ветерани и създатели.

Още при започване на своята аудиенция Томас Бах се срещна в Президентството с президента на Република България Румен Радев. След това германецът участва на откриването на откриването на изложбата с неповторими фотоси и документи от вековната история на БОК. По време на събитието в Градската градина пред Народния спектакъл Стефка Костадинова връчи на Томас Бах клише от скъп документ - Постановление на Министерския съвет от 1896 година, с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, измежду които и единственият ни взел участие там - гимнастикът Шарл Шампо. По този метод страната ни става една от 14-те страни, възстановили преди 127 години с присъединяване си в гръцката столица античната традиция и сложили началото на един от най-значимите световни явления на днешно време – олимпийските игри.

Също на изложбата в Градската градина кметът на София Йорданка Фандъкова връчи специфичен приз на президента на МОК. Фандъкова посочи ролята на спорта и смисъла на самодейността „ София – европейска столица на спорта “. След това създателите на книгата „ България на Олимп “ Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов предадоха персонално на Томас Бах две копия от изданието – едното персонално за него, а другото за предпазване в Олимпийската библиотека в Лозана. Същевременно олимпийската шампионка Ивет Горанова връчи писмо на Томас Бах с зов спортът карате да бъде върнат в олимпийската стратегия. Президентът на МОК й отговори, че това зависи от Оргкомитета на игрите в лос Анжелис през 2028 година Германецът получи от доайена на спортната снимка Бончук Андонов и неповторима фотография на олимпийските ни първенци. На въпрос за бъдещето на най-успешните ни спортове щангите и битката в олимпийската стратегия Томас Бах отвърна загадъчно „ Бъдете спокойни… “ На откриването на изложбата участваха редица олимпийски първенци и медалисти, министърът на младежта и спорта Весела Лечева, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, членове на управата на БОК и други

За тържествата по честване 100-годишнината на Българския олимпийски комитет у нас публични тгости бяха още президентът на Асоциацията на Европейските олимпийски комитети (ЕОС), член на МОК и ръководител на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, генералният секретар на ЕОС Рафаеле Паньоци, президентът на Световната федерация по битка и член на Изпълкома на МОК Ненад Лалович и други

Йордан Петков и Startphoto.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР