Тази сутрин на 72 години е починала Райна Каблешкова -

...
Тази сутрин на 72 години е починала Райна Каблешкова -
Коментари Харесай

Почина Райна Каблешкова - носителката на възрожденския огън ...

Тази заран на 72 години е умряла Райна Каблешкова - историк с впечатляващи проучвания в региона на етнологията, етнографията и Българското възобновление, посветила живота си на запазване на националната ни памет, внучка на огромния държавник и донор Недко Д. Каблешков.

Райна Каблешкова е родена в Пловдив през 1948 година. Произлиза от възрожденския Каблешков жанр от Копривщица. Дългогодишен музеен експерт в Пазарджик, Копривщица и Пловдив. Член на Дружеството на пловдивските писатели и на Съюза на учените, клон Пловдив. Трудовете ѝ са свързани главно с епохата на Възраждането.

Автор е на книгите „ Тодор Каблешков (родова хроника) “, „ Копривщенци и Пловдив “, „ Апостолът от Копривщица “, „ Видни копривщенци “ в два тома, „ Живот, отдаден на Отечеството и обществото “, „ Тодор Каблешков (монография) “, „ Човек без жанр, дърво без корени “, както и на етноложките проучвания „ Народната медицина “ и „ Копривщица “. Съставител е на сборниците „ Вечно жив в паметта на поколенията “ и „ Спомени за Иван Вазов “. Редактор е на книгата „ Поп Никола Белчов – копривщенец “. Има многочислени публикации в печата и научни изявления. Голям донор е на Етнографския и Историческия музеи в Пловдив и на Държавния списък в града, на които е предоставила движимости и документи от фамилния списък на рода Каблешкови.

На 25 май 2010 година Райна Каблешкова подари на Народна библиотека „ Иван Вазов “ три извънредно скъпи архивни документа, разкриващи активността на Дома на благотворителността и националното здраве „ Димитър Кудоглу “ в Пловдив – Протоколна книга, Книга на посетителите на дома и Златна книга на благотворителите. Това са документи от архива на дядо ѝ Недко Каблешков – значима персона, свързала трайно живота си с Димитър Кудоглу, споделят от библиотеката.

Екипът на " Марица " сервира съболезнования на фамилията и околните на Райна Каблешкова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР