Тази среща, която толкова много исках, идва след тази на

...
Тази среща, която толкова много исках, идва след тази на
Коментари Харесай

Папа Франциск към патриарх Неофит: Ще нося в сърцето си спомена за братската ни среща

Тази среща, която толкоз доста желаех, идва след тази на свети Йоан Павел II с Патриарх Максим по време на първото посещаване на Епископ на Рим в България и следва стъпките на свети Йоан XXIII, който през годините, прекарани тук, толкоз се привърза към този „ незлоблив и добър " (Giornale dell`anima, Bologna 1987, 325) народ, оценявайки неговата почтеност, усърдие и достолепие в тестванията.

Това сподели Папа Франциск в словото си към Българския патриарх Неофит, оповестиха от Св. Синод. „ Намирам се и аз тук - посетител, посрещнат с любов - и изпитвам в сърцето си тъгата по брата - онази здравословна горест по единството измежду синовете на еднакъв Баща, която Папа Йоан сигурно имаше опция да култивира у себе си в този град. Именно по време на Втория ватикански събор, призован от него, Българската Православна Църква изпрати свои наблюдаващи “, уточни папата. „ Оттогава контактите са се умножили. Мисля си за визитите на български делегации, които от петдесет години посещават Ватикана и които всяка година имам насладата да посрещам; както и за наличието в Рим на българска православна общественост, която се моли в черква от моята епархия. Радват ме топлият банкет, непокътнат тук за моите пратеници, чието наличие се усили през последните години, и съдействието с локалната католическа общественост, най-много в културната сфера “, съобщи Светият отец.

Уверен съм, че с Божията помощ и във време, в което Провидението реши, тези контакти ще могат да влияят позитивно върху доста други аспекти на нашия разговор. Междувременно сме призвани да вървим и да действаме дружно, с цел да дадем удостоверение на Господ, по-специално служейки на най-бедните и забравени братя, в които Той участва. Икуменизмът на бедния “, посочи Папа Франциск.

„ Тези, които ни ориентират по пътя, са най-много свети свети Кирил и Методий, които са ни свързвали още от първото хилядолетие и чиято жива памет в нашите Църкви остава като източник на ентусиазъм, тъй като, макар несгодите, те сложиха преди всичко благовестието на Господ, апела към задача “, разгласи папата. „ Както е споделил свети Кирил: „ С наслада аз потеглям за християнската вяра; колкото и изтощен и физически изпитан да съм, аз ще ида с наслада " (Vita Constantini VI,7; XIV,9). И до момента в който се предусещали предупредителните знаци за мъчителните разделения, които щели да настъпят през идващите епохи, избрали вероятността на общението. Мисия и общение: две думи, постоянно скланяни в житието на двамата светци и които могат да осветяват нашия път, с цел да растем в братството. Икуменизмът на задачата “, добави той.

„ Кирил и Методий, византийци по просвета, имаха смелостта да преведат Библията на език, наличен за славянските нации, тъй че божественото Слово да предшества човешките думи . Тяхното самоуверено апостолско дело остава за всички пример за евангелизация. Една област, която ни изпитва в благовестието, е тази на младите генерации. Колко е значимо, като почитаме съответните обичаи и особености, да си оказваме помощ и да намираме способи да предаваме вярата на език и във форми, които да разрешават на младите да изпитат насладата от един Бог, Който ги обича и ги зове! В противоположен случай ще бъдат изкушавани да се доверяват на многото лъжливи сирени на консуматорското общество “, разгласи Светият отец.

" Общение и задача, непосредственост и благовестие: свети свети Кирил и Методий имат доста да ни споделят и що се отнася до бъдещето на европейското общество. Наистина, те „ бяха в прочут смисъл радетелите на една обединена Европа и на един бездънен мир измежду всички поданици на континента, показвайки основите на ново изкуство на общуване, като се почитат разликите, които изобщо не са спънка за единството " (S. GIOVANNI PAOLO II, Saluto alia Delegazione ufficiale della Bulgaria, 24 maggio 1999: Insegnamenti XXII, 1 [1999], 1080). И ние, наследници на вярата на светците, сме призвани да бъдем ковачи на общение, принадлежности на мир в името на Иисус. В България, „ нравствен кръстопът, земя на срещи и взаимно съгласие " (Същият АВТОР, Discorso durante la Cerimonia di benvenuto, Sofia, 23 maggio 2002: Insegnamenti XXV, 1 [2002], 864), са намерили банкет разнообразни деноминации - от арменската до евангелската, и разнообразни вероизповедания - от еврейското до мюсюлманското. Среща банкет и почитание Католическата черква - и от латински, и от източен ритуал “, уточни Папа Франциск.

„ Благодарен съм на Ваше Светейшество и на Светия Синод за това снизхождение. Също в нашите връзки свети свети Кирил и Методий ни припомнят, че „ известно разграничение на традиции и нрави не опонира ни минимум на единството на Църквата " и че сред Изтока и Запада „ разнообразни богословски формулировки нерядко се допълват, вместо да си опонират " (ВТОРИ ВАТИКАНСКИ СЪБОР, Deer. Unitatis redintegratio, 16-17). „ Колко неща можем да научим един от различен! " (Апостолическо поощрение Evangelii gaudium, 246) “, сподели още той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР