Тази симулация, създадена от финландски изследователи, показва колко далече могат

...
Тази симулация, създадена от финландски изследователи, показва колко далече могат
Коментари Харесай

Симулация показва колко далече може да достигне кашлицата на обществено място/ВИДЕО/

Тази симулация, основана от финландски откриватели, демонстрира какъв брой надалеч могат да доближат капчиците, формирани от кашлица на човек. С нея учените желаят да подчертаят какъв брой значимо е да заобикаляме обществените пространства по време на пандемията.

Когато човек киха, кашля или приказва, той образува дребни аерозолни частици, които минават през въздуха. Те носят със себе си патогени като коронавирусите. Симулацията демонстрира по какъв начин облак от тези частици може да се популяризира оттатък непосредствената непосредственост на индивида. Нещо повече – нужни са няколко минути, с цел да се разпилян и изчезнат изцяло.

„ Някой болен може да се изкашля и да си тръгне. Той обаче ще остави зад себе си извънредно дребни аерозолни частици, носещи ковид – разяснява Вил Вуринен от Университета Алто. – Впоследствие тези частици могат да се озоват в дихателната система на други хора в региона “.

Симулацията е резултат от самостоятелни модели, направени самостоятелно от специалисти от Университета Аалто, Финландския метеорологичен институт (VTT), Финландския механически проучвателен център и Университета на Хелзинки благодарение на суперкомпютър и 3D визуализации. Симулацията взима поради фактори като вентилационни системи и скорост на въздуха, с цел да дефинира придвижването на аерозолни частици, които са по-малки от 20 микрометра. Мястото в симулацията е такова, каквото би било сред два рафта със артикули в магазин. За информация – частиците от човек със суха кашлица са по-малки от 15 микрометра.

Въпреки че симулацията не обвързвана съответно със SARS-CoV-2 – ковид, виновен за респираторното заболяване COVID-19, откривателите споделят, че техните открития демонстрират какъв брой значимо е да съблюдаваме актуалните забрани на управляващите, с цел да ограничим разпространяването на вируса. Т.е. да си стоим у дома, в случай че не се усещаме добре, да съблюдаваме физическо разграничаване от останалите, да кашляме в ръкава или в кърпичка и да мием ръцете си вярно и постоянно.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР