Тази седмица започна с новината за загубен сигнал на туристическата

...
Тази седмица започна с новината за загубен сигнал на туристическата
Коментари Харесай

Катастрофалната имплозия на „Титан“

Тази седмица стартира с новината за изгубен сигнал на туристическата подводница „ Титан “ край крайбрежията на Канада. В машината са били 5-ма души, които се спускали към останките на Титаник. Според управляващите 6,5-метровият кораб, ръководен от OceanGate Expeditions, е почнал спускането си рано в неделя и е изгубил контакт с повърхността два часа по-късно. Беше обявено, че в машината има О2 за към 96 часа.

Започна огромна издирвателна интервенция. Бреговата защита на Съединени американски щати заяви, че е почнала огромно търсене на към 1450 км източно от Кейп Код, Масачузетс, а канадската брегова защита съобщи, че също е задействала самолети и е изпратила транспортен съд в зоната на търсене. По-късно бяха употребявани и роботи и сонари.

С придвижване на времето и понижаване на възможностите за оцеляване на намирщите в плавателния съд в сряда медиите разпространиха информация, че екипите участващи в търсенето са засекли звуци от удари на 30-минутни шпации. CNN цитира отчет, обновен по време на търсенето, в който се показва, че четири часа по-късно, откакто са били употребявани спомагателни сонарни устройства, към момента от време на време са се чували удари. Все отново това демонстрира, че „ има вяра да бъдат открити оживели “, се споделя в документа.

Екипите бяха пренасочени в региона, в който са засечени подводните шумове, а инфомацията беше, че пасажерите имат О2 за към още 6 часа. Спасителите бяха пресметнали, че пасажерите може да изчерпат кислорода си в ранните часове в четвъртък.

Надеждата за оживели беше попарена на 22 юни, откакто подводен робот откри „ поле от парчета “ към мястото на търсене на изчезналата подводница. Вечерта управляващите публично оповестиха гибелта на екипажа на батискафа „ Титан “. Потвърждение за гибелта на екипажа пристигна и от компанията OceanGate Expeditions, която предлага подводни екскурзии. Канада публично разгласи, че стартира следствие на нещастието. Местният съвет за сигурност на превоза съобщи, че „ в качеството си на проверяващ орган на страната на знамето на помощния транспортен съд “ ще организира следствие на сигурността във връзка с събитията на тази интервенция. Бреговата защита на Съединени американски щати съобщи, че всичките петима души на борда на подводницата са починали, откакто плавателният съд е претърпял „ пагубна имплозия “. Отломките бяха открити на 500 метра от носа на „ Титаник “.

Кои бяха пасажерите в „ Титан “

Стоктън Ръш - основен изпълнителен шеф на OceanGate, компанията, която провежда подводното пътешестване до останките на „ Титаник “. Основал бизнеса си през 2009 година.

Хамиш Хардинг – британец, който се занимава с авиация и има сложени няколко международни върха за дълбоководно пътешестване и обиколка на Земята със аероплан. Основател на Action Aviation. Преди година той е бил измежду пасажерите на петия полет в космоса на компанията Blue Origin на Джеф Безос.

Пол-Анри Наржоле – французин, някогашен боен пълководец. Директор на подводните проучвания на медийна и изложбена компания, чийто филиал, RMS Titanic, е извънреден шеф на останките от кораба „ Титаник “.

Шахзада Дауд и неговият наследник Сюлеман – двамата са от разбъркан генезис британско-пакистанци и са част от едно от най-известните бизнес фамилии в Пакистан. Шахзада Дауд е заместник-председател на пакистанския конгломерат Engro Corp., прочут в разнообразни индустриални сфери, в това число в региона на торовете, текстила и храните.

Страх и роднинска връзка с „ Титаник “  

Лятата на най-младия пасажер в подводницата Азмех Дауд, сестрата на Шахзада Дауд, заяви пред медиите, че племенникът ѝ не е желал да качва на „ Титан “

„ Сюлеман беше ужасяващ, само че въпреки всичко  отиде с татко си, с цел да се сближи с него през уикенда за Деня на бащата “, разяснява тя пред медиите. Тя уточни още, че младежът не е бил подготвен за сходно пътешестване, само че брат ѝ от бил захласнат от детството си по „ Титаник “. Тя споделя, че даже да ѝ платят 1 млн. $ тя също не би се качила в „ Титан “.

Съпругата на починалия Стоктън Ръш - Уенди Ръш пък се оказа родственик на съпружеска двойка, която е починала при потъването на лайнера „ Титаник „ в Атлантическия океан през 1912 година. Тя е  праправнучка на Исидор и Ида Щраус, които са били женени над 40 години. Според архивни записи Щраус отказал да се качи на избавителната лодка, отстъпвайки място на деца и дами. Ида не напуснала брачна половинка си и също отказала да напусне потъващия транспортен съд. Както си спомнят очевидци, когато корабът потъвал под вода, съпрузите бяха видени да се държат за ръце на палубата на Титаник. Според архивите на The New York Times тялото на Исидор Щраус било открито в океана към две седмици откакто корабът се разрушил. Останките на Ида Щраус по този начин и не са били открити. Именно Изидор и Ида Щраус послужиха за ентусиазъм за героите във кино лентата на Джеймс Камерън „ Титаник “ от 1997 година

Трагедията на „ Титаник “

Корабът „ Титаник “ се удря в айсберг и потъва през 1912 година по време на първото си корабоплаване от Англия до Ню Йорк с 2224 пасажери и екипаж на борда. При нещастието умират повече от 1500 души.

Останките се намират на две съществени елементи на 400 благи от брега на Нюфаундленд, Канада, на към 13 000 фута под водата. Открит е през 1985 година и остава източник на обаяние и стръв за морските специалисти и подводните туристи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР