Тази седмица в Националната галерия се откри забележителна изложба. Отражения

...
Тази седмица в Националната галерия се откри забележителна изложба. Отражения
Коментари Харесай

Отражението на Шекспир в българския театър

Тази седмица в Националната изложба се откри забележителна галерия. „ Отражения ” е проведена във връзка годината на Шекспир (на 23 април се навършват 400 години от гибелта му). Тя ще показа богатата история на българския спектакъл в слагането на най-великия драматург посредством огромния живописен гений, който стои зад сценографията и костюмите на българските постановки.

До 28 април на нея ще могат да се видят костюми, рисунки и планове на сценографи от разнообразни генерации български създатели. Публиката също по този начин ще може да види фрагменти от разнообразни постановки, както и да чуе повече за театралните прочити, преводите на пиесите и сонетите на Шекспир. Куратори на изложбата са Петър Митев и Хана Шварц.

Събитието в Националната изложба е в центъра на честванията на Шекспир в България и е проведено от Британския съвет, Секция „ Сценография ” на СБХ, Национална изложба, НАТФИЗ „ Кр. Сарафов ”, Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките и Британското посолство, с поддръжката на Офая ООД и в сътрудничество с български театри и самостоятелни трупи. Да усетиш епохата на времето или нечие авангардно виждане за едно зрелище, навлизайки една крачка в по-дълбокото – разглеждането на сценографията и костюмите, е обогатяващо прекарване. Да видиш от близко костюми, в които огромни актьори са изиграли велики функции е и още един носещ спомагателни скъпи усещания метод човек да се приближи до артистичните си кумири. Да не приказваме за високата художествената стойност на самите сценографии и костюми – множеството велики художници и дизайнери са създавали такива още от времето на Микеланджело.

Това, че у нас можем да забележим отражението на Шекспир през погледа на българските гении е една прелестна вест и събитие, заслужаващо вниманието ни. С цялостната стратегия можете да се запознаете тук.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР