Температурите достигнаха рекордни стойности тази седмица. Ето защо все още имате нужда от пуловер в офиса

...
Тази седмица температурите надхвърлиха 100 градуса в много части на
Коментари Харесай

Тази седмица температурите надхвърлиха 100 градуса в много части на страната. Но ако работите в офис, вероятно температурите на закрито се усещат точно обратното.

Ризата с къси ръкави, с която се потяхте по време на пътуването, може да ви накара да търсите одеяла и да гугълнете „отоплителни уреди за продажба“ до обяд.

Въпреки че жегата навън се рекорди, летният студен фронт в офиса не е ново явление.

Когато климатизацията стана стандарт в сградите през 50-те години на миналия век, офисите започнаха да се „преохлаждат“, обяснява Салваторе Базил, авторът на „Готино: Как климатикът промени всичко“. Собствениците на сгради искаха да покажат, че предлагат комфорта на климатика, но понякога предлагаха твърде много от него.

„Един изложител на сгради публикува реклама, в която се посочва, че хората се разболяват, след като са прекарали известно време в неговия климатик“, каза Базил, „само за да докаже колко студена е сградата му.“

Но защо офисът е толкова студен днес? Експертите имат различни отговори: различни тела, а понякога и полове, реагират различно на температурите; използваният температурен модел е отпреди десетилетия; и офис климатизацията е предназначена за по-официален дрескод.

Освен това съществува убеждението, че студените хора може просто да свършат повече работа. Марк Зукърбърг е известен с поддържането на Facebook, сега Meta, на неудобните 59 градуса, за да повиши производителността, отбелязва бившият главен оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг в книгата си от 2013 г. „Lean In“.

Архитекти и инженери обясняват, че въздушният поток в сградите е проектиран за пълно обитаване. Малко офиси в момента достигат тези нива, тъй като много служители работят от вкъщи поне част от работната седмица.

Сградите също така вече са проектирани да издържат на най-горещия ден и не е задължително да се намаляват за среден летен.

Офис сграда в Сан Франциско, Калифорния, на 3 май. Офис сграда в Сан Франциско, Калифорния, 3 май. Джейсън Хенри/Блумбърг/Гети изображения

„Все едно да имаш кола с двигател на NASCAR, но просто трябва да отидеш до Trader Joe’s, за да си вземеш хляб“, казва Дейвид Лерер, архитект и директор по комуникациите в Центъра за изградена среда на UC Berkeley.

Това се усложнява от факта, че настоящият модел, използван за изчисляване на температурата в офисите, е стар от десетилетия и е неправилен, каза Ruiji Sun, изследовател в Центъра. Основният проблем с модела, казва Сун, е, че той неправилно приема, че човешките същества имат еднаква реакция към определена температура.

Жена, работеща в офис пространство, ОГРАНИЧЕНА НА АКЦИИ Томас Баруик/Stone RF/Getty Images

Жените, поне анекдотично, усещат студа повече. Някои се обърнаха към социалните медии, за да изразят оплакванията си от температурата, често с хаштага „Зимата на жените“. Новинарката от Питсбърг Хедър Ейбрахам публикува видео на жените в офиса си, облечени с одеяла и пуловери по-рано това лято.

„Беше толкова смешно, защото когато видеото на Хедър се появи в моя канал, имах включен нагревател и беше юни“, каза Лиан Париш, създател на Tik Tok, която направи подобна публикация, изразявайки разочарованието си от температурите в офиса.

Още през 2016 г. скеч на CollegeHumor в YouTube се подиграва с този феномен. Жените в офиса имаха ледени висулки, висящи от веждите им, докато мъжете се пенуваха върху слънцезащитен крем.

„Рядко чувам човек да се хваща за ръце и да потръпва и да казва: „Само на мен ли е студено тук?“ Обикновено това е жена“, каза писателят на скечовете Касия Милър, която оттогава стана телевизионен сценарист на такива показва като „Доброто място“.

Терминът „женска зима“ повдига въпроса защо жените изглежда усещат студения фронт в офиса повече от мъжете?

„Климатикът беше сексистка технология. По-скоро беше в полза на мъжете“, каза Базил. „Това вероятно се дължи на биологията и вероятно на мъжкото облекло“, което преди бяха костюми и вратовръзки в офиса.

Учените са изследвали този феномен, но има голямо разногласие.

„Разликите в реакциите към температурите могат да се обяснят с размера на тялото, състава на тялото, облеклото и нивото на активност“, каза Борис Кингма, старши изследовател по биофизика в Холандския институт за приложни научни изследвания.

Според доклад от 2015 г. на Kingma температурите в офис сградите изглежда се основават на топлинните нужди на 40-годишен мъж с тегло 154 паунда.

Kingma каза, че няма убедителни доказателства, че различните полове са свързани да реагират по различен начин на една и съща температура. Базираните на пола норми за корпоративно облеклоиграят много по-голяма роля.

За щастие има начини да се заобиколи това, каза той, като например да се позволи на служителите да носят шорти.

Япония вече се възползва от това с кампанията си „Cool Biz“, която позволява на служителите да носят по-леки дрехи на работа от месеците май до септември, каза Kingma. Вътре сградите са настроени на 82 градуса по Фаренхайт, за да пестят енергия.

В допълнение към разрешаването на по-леки дрехи в офиса, друга опция е допускането на фенове, каза Стефано Шавион, професор от UC Berkeley.

„Започнете, като повишите температурата в офиса с 5 градуса и след това дайте на хората възможността да използват вентилатори, или на бюрото си, или монтирани на тавана“, казва Шавион.

Тези, които се чувстват комфортно при по-топлите температури, могат да оставят вентилаторите си изключени, а тези, които не се чувстват, могат да ги включат.

Все още неудобно? Поискайте смяна на мястото. Седалките, които са най-близо до прозорците, ще бъдат най-топли, каза Кингма, докато тези под вентилационните отвори в центъра на офиса ще предложат страхотна алтернатива.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР