Тази седмица стартъпът в областта на авиацията Boom Supersonic изпрати

...
Тази седмица стартъпът в областта на авиацията Boom Supersonic изпрати
Коментари Харесай

Първият прототип на свръхзвуков пътнически самолет на Boom Supersonic излетя в небето

Тази седмица стартъпът в региона на авиацията Boom Supersonic изпрати прототипа на своя свръхзвуков аероплан XB-1 на първия му изпитателен полет.

Основната цел на компанията е да създаде първия търговски свръхзвуков пътнически аероплан, откогато преди 20 години бе изведен от употреба „ Конкорд„.

„ Конкорд “ е англо-френски свръхзвуков пътнически аероплан, един от двата вида свръхзвукови самолети, правили пътнически полети. Постигнатата скорост е малко повече от 2 Max (2450 км/ч), като трансатлантическият полет с него лишава към 3 часа и половина. Излита за пръв път на 2 март 1969 година.  Последният „ сетен “ полет на „ Конкорд “ е на 26 ноември 2003 година.

Прототипът на XB-1

XB-1 излетя за първи път в четвъртък, доближи оптималната височина от 2170 метра и разви скорост от 455 км/ч. Тъй като преди няколко години Rolls-Royce отхвърли да достави свръхзвуковите мотори Boom, компанията трябваше да създаде свои лични, въпреки че XB-1 не хвърча с тях.

Първоначално плануваният за 2017 година изпитателен полет използваше три турбореактивни мотора J85 от 50-те години на предишния век, които към момента се употребяват в ретро изтребителите F-5. Планира се свръхзвуковият реактивен аероплан Overture на Boom да употребява четири лично създадени мотора Symphony, всеки от които е три пъти по-мощен от трите J85, взети дружно. Стартъпът към този момент е подписал контракти с огромни самолетни компании като American Airlines и United Airlines, както и партньорства за произвеждане и разработка с Florida Turbine Technologies и GE Additive.

Според създателя и основен изпълнителен шеф Блейк Шол стартирането на прототипа XB-1 е значим стадий в историята на компанията.

„ Ако прототипът не се разграничава от серийния модел, значи не сте научили нищо, a ние научихме доста от проектирането, създаването и производството на XB-1 и това ще ни разреши да подобрим Overture. Подобни инициативи постоянно стартират с намирането на капитал, само че по-късно би трябвало да се показват резултати. Полетът на XB-1 е един от най-важните резултати от нашата работа. Той демонстрира, че сме на прав път, а това ще притегли още повече финансиране. На това се основават всички частни аерокосмически компании като SpaceX. “

коментира той

Първото изстрелване на Overture е планувано за 2030 година, само че създаването ще бъде скъпа. Boom Supersonic към този момент е набрала над 700 млн. $ финансиране, само че Шол счита, че общата стойност може да доближи 8 милиарда $. Освен финансирането, компанията ще би трябвало да реши и други проблеми.

Действащите правила за въздушен превоз не разрешават свръхзвуковите полети над по-голямата част от земната повърхнина на света. Експерименталните разработки в региона на намаляването на звуковото налягане обаче могат да накарат законодателите да преразгледат въпроса. Скорост даже от 1,7 Max (~2050 км/ч) над океана обаче ще редуцира на половина времето за полет от Ню Йорк до Лондон или от Сиатъл до Токио.

Освен това дългогодишният проблем на свръхзвуковите самолети, а точно нарасналият разход на гориво при много непретенциозен потенциал не е липсващ. Поради това Overture ще може да транспортира единствено 64 пасажери по едно и също време през Атлантическия океан против 853 пасажери в Airbus A380. И това е освен стопански, само че и екологичен проблем.

Използването на екологично чисто авиационно гориво (Sustainable Aviation Fuel, SAF) или SAF може да предотврати превръщането на свръхзвуковите пътувания в още по-голямо задължение за околната среда, в сравнение с днешната авиационна промишленост. SAF се основава от възобновими източници и в идеалния случай се обогатява с въглерод, извлечен от атмосферата посредством непосредствено хващане от въздуха. На доктрина това би довело до основаването на гориво за въздухоплавателни средства, което е изцяло неутрално във връзка с въглеродните излъчвания.

Шол споделя, че XB-1 би трябвало да извърши още към 15 тестови полета, преди дефинитивно да преодолее звуковата преграда.

Boom също по този начин напредва в работата по своята „ суперфабрика “ в Грийнсбъро, Северна Каролина, която съгласно Шол изпреварва графика и ще бъде открита това лято. Но „ Overture – самолетът, който ще бъде сглобяван там е на години разстояние.

„ Все още считаме да се издигнем във въздуха с Overture към края на десетилетието. Има доста работа за извършване от в този момент дотогава по този аероплан и нашата цел е да я свършим безвредно, само че и с възприятие за неотложност, тъй като желаеме този аероплан за себе си, за нашите другари, за нашето семейство и за нашите клиенти. “

казва той

И по този начин, фантазията за свръхзвуково пътешестване с търговски аероплан към момента се доближава към действителността, само че тези, които се надяват да се движат бързо във въздуха, ще би трябвало да почакат търпеливо още много време.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР