Тази седмица ще е поредната трудна за Илон Мъск Ѝлон

...
Тази седмица ще е поредната трудна за Илон Мъск Ѝлон
Коментари Харесай

Започва дело срещу Мъск, което може да изгуби

Тази седмица ще е следващата сложна за Илон Мъск  Илон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на британски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, откривател,. Във вторник стартира цивилен правосъден развой против него, който ще продължи 10 дни, оповестява Ars technica.

Делото е заведено от двама акционери в Tesla, който го съдят за манипулиране на пазара, когато на 7-ми август 2018 г. обяви в Twitter, че обмисля да извади Tesla от борсата и е обезпечил парите за това. Случаят докара до внезапен скок на акциите на компанията, само че до това не се стигна.

Вместо това Мъск беше разследван от институциите в Съединени американски щати и се наложи той да заплати 20 млн. $ като част от съглашението, с цел да не се стига до съд. Самата Tesla също заплати толкоз, защото нейното държание също оставяше неясноти дали това се случва или не.

И въпреки въпросът към този момент да е завършен за институциите, борбата с акционерите занапред стартира. Според специалисти, това е дело, което е мощно евентуално Мъск да загуби.

" Илон ще загуби и то доста сериозна сума. Дискусията е какъв брой тъкмо. Делото ще дефинира какъв брой да се пресметна въз основата на инфлация и дефлация към измамата ", споделя професорът по право Робърт Милър.

Според неговия сътрудник Майнър Майърс " всичко е подредено за ищците да завоюват ". Майърс не счита, че ще е чак толкоз елементарно и те ще би трябвало да се постараят да убедят съда, само че възможностите им за триумф за огромни. Искът е за милиарди долари компенсации за хората, които са купували акции по време на " надутите " поради изявлението на Мъск цени и по-късно са ги продали на загуба, откакто той по този начин и не осъществя договорка.

Искът е за обезщетение в размер на 66,67 $ на акция. Делото ще се гледа от жури, което ще би трябвало да реши причините на двете страни. Обикновено в такива обстановки не се разрешава на журито да взима поради предходни каузи или данни, а да се концентрира единствено върху казаното в съдената зала пред него.

Въпреки това постоянно има известна доза субективизъм и външно въздействие. Според специалистите такова ще окаже и решението на съд от април 2022 година, в което се дефинира, че Мъск е направил подправени изказвания.

Защитата милиардера не се е трансформирала през годините и остава същата. Тя твърди, че той фактически е вярвал, че е имал обезпечено финансиране за договорката, само че и че е бил подвден от ръководещия шеф на Публичния капиталов фонд на Саудитска Арабия, който е споделил, че ще взе участие с 2 милиарда $. В следствие шефът Йасир Ал-Румаян обаче декларирал, че не е казвал, че фондът ще взе участие, а че поддържа концепцията, само че решението се взима краля.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР