Тази седмица съветникът в Белия дом Джаред Къшнър предприе мълниеносна

...
Тази седмица съветникът в Белия дом Джаред Къшнър предприе мълниеносна
Коментари Харесай

Ройтерс: Къшнър не постигна особен напредък по близкоизточния мирен план

Тази седмица съветникът в Белия дом Джаред Къшнър предприе мълниеносна обиколка, с цел да завоюва поддръжката на съдружниците на Съединени американски щати в Персийския залив за към момента необявения си кротичък проект за Близкия изток. От най-общата информация, изтекла за него в медиите, се вижда, че не е направено кой знае за удовлятворяване на арабските претенции.

Подходът на Къшнър към прекратяването на израелско-палестинския спор не наподобява да е претърпял някакъв напредък от последната му обиколка в района през юни, като той се концентрира значително върху стопански начинания за сметка на съглашение от вида " земя против мир ", каквото отдавна е в основата на арабската позиция, споделиха през вчерашния ден пред Ройтерс два източника.

Непосредствено след признаването през 2017 година от президента Доналд Тръмп на Ерусалим за израелска столица палестинците отхвърлиха да разискват със Съединени американски щати каквито и да било чернови на проекти за мир, а някои арабски водачи обществено отхвърлиха разновидността за каквото и да било съглашение, което не взема поради статута на Ерусалим или правото на бежанците да се завърнат.

Тези дни Къшнър, който е шурей на президента Тръмп, се срещна с водачите на Обединените арабски емирства, Бахрейн и Оман. Вчера той дойде в Турция.

Три източника настояват, че във вторник той е бил и в Саудитска Арабия, въпреки че няма публично известие за визитата, нито за срещите му с крал Салман и престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Саудитската страна не отговори на молбата на Ройтерс за коментар.

Един от източниците, поискал анонимност, съобщи, че в показания тази седмица проект наподобява не са взети поради към този момент изразените от арабска страна претенции за статута на Ерусалим, правото на палестинските бежанци да се завърнат по родните си места, както и за израелските селища на окупираните територии.

Според Арабската мирна самодейност, готова от Саудитска Арабия през 2002 година, арабските страни оферират на Израел нормализиране на връзки в подмяна на съглашение за страна на палестинците и цялостно израелско евакуиране от териториите, завзети през 1967 година

Източникът съобщи, че Къшнър, който е строителен бизнесмен без необикновен опит в интернационалната дипломация и политическите договаряния, желае първо да контракти договорка и тогава да съгласува детайлите.

Източникът добави, че проектът планува " забележителен " финансов принос на страните от Персийския залив, само че не навлезе в детайлности.

Крал Салман отхвърли безпокойството на арабите, че Саудитска Арабия може да поддържа съглашение под егидата на Съединени американски щати, което да е по-близо до позицията на Израел по съществени въпроси. Това станало, откакто, както се твърди, престолонаследникът, който поддържа тесни връзки с Къшнър, упражнил напън върху палестинския президент Махмуд Абас да поддържа напъните на държавното управление във Вашингтон.

Срещата на Къшнър с принц Мохамед във вторник е била първата след убийството от саудитски сътрудници през октомври на известния публицист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. Случаят провокирало отвращение и опетнило имиджа на принца.

Йордания, съюзническа на Съединени американски щати страна, огромна част от чието население са потомци на палестинци, избягали по време или след основаването на Израел през 1948 година, упорства, че не може да бъде реализиран мир, без да бъде организиран въпросът за Ерусалим. Аман е страж на свещените за мюсюлманите места там.

" Американците към момента показват разнообразни хрумвания и сюжети, само че не наподобява да са стигнали до дефинитивни параметри на съответен проект ", сподели втори източник от района на Персийския залив.

" Те знаят, че има въпроси към окончателния статут, без уреждането на които районните съдружници и палестинците няма да стартират договаряния ", добави той, имайки поради Саудитска Арабия, Египет и Йордания.

На Къшнър бе предоставено да дава отговор за политиката по израелско-палестинския спор преди две години, само че той още не е показал съответни елементи за американските старания, които Тръмп дефинира като " съглашението на века ".

В понеделник Къшнър съобщи в изявление, че Вашингтон ще показа мирния проект чак след изборите в Израел на 9 април, само че предходни крайни периоди са минавали, без да бъде оповестено нищо.

По думите на американския президентски консултант неговият проект ще стъпи на предходни старания - в това число споразуменията от Осло от 90-те години, дали основата за основаване на палестинска страна - и ще уреди въпросите за границите и окончателния статут. Но той не загатна категорично палестинска страна.

Израел от дълго време отхвърля разновидността за връщане към това, което назовава незащитими граници, съществували преди да завземе Западния бряг, Източен Ерусалим и линията Газа по време на близкоизточната война от 1967 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР