Тази седмица САЩ нанесоха ракетни удари по райони в Сирия,

...
Тази седмица САЩ нанесоха ракетни удари по райони в Сирия,
Коментари Харесай

Защо в Сирия още има войски на САЩ?

Тази седмица Съединени американски щати нанесоха ракетни удари по региони в Сирия, в които са ситуирани милиции, подкрепяни от иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война. Военните интервенции се организираха в сериозен миг за връзките сред Съединени американски щати и Иран, когато е реализиран прочут прогрес към възкръсване на иранското нуклеарно съглашение, целящо да попречи на Техеран да създаде нуклеарно оръжие, отбелязва Си Ен Ен.

Първите американски въздушни удари бяха нанесени в Източна Сирия в сряда. Централното командване на Съединени американски щати съобщи, че става въпрос за " пропорционални, премислени дейности, подхванати по този начин, че да лимитират опасността от ескалация и да сведат до най-малко риск от жертви ", съобщи Асошиейтед прес. " Днешните удари бяха нужни за отбрана на американски военнослужещи ", сподели представителят на Централното командване, полковник Джо Бучино и добави, че офанзивата е в отговор на нахлуване от 15 август, ориентирано против американските сили.

След бомбардировки против позиции в провинция Дейр аз Зур, осъществени в четвъртък, основаният във Англия Сирийски център за наблюдаване на правата на индивида сподели, че са убити трима бойци от подкрепяни от Иран милиции, съобщи ДПА. Централното командване на въоръжените сили на Съединени американски щати също заяви за двама или трима починали.

На идващия ден американската войска заяви, че е ликвидирала четирима бойци в Източна Сирия, които са били част от свързани с Иран въоръжени групировки, съобщи Франс прес, като се базира на официално съобщение на американското военно командване в Близкия изток.

В сряда почитан чиновник на американското държавно управление отхвърли да има някаква връзка сред въздушните удари и напъните за възобновяване на нуклеарното съглашение с Техеран, съобщи Си Ен Ен. Съединени американски щати обявиха, че не търсят спор с Иран, само че се зарекоха, че ще отговорят на нападенията против американските сили в района.

" Ще отвръщаме съответно и съразмерно на всяко нахлуване против наши военни. Няма да допуснем никоя формация да ни нападна безнаказано. Ще вземаме всички нужни ограничения да пазиме хората си ", съобщи в петък новият командващ въоръжените сили на Съединени американски щати в района генерал-лейтенант Ерик Кърила, представен от Франс прес.

Същевременно в сряда Държавният департамент заяви, че Съединени американски щати са изпратили отговор на иранските оферти за връщане към нуклеарната договорка, което беше доказано и от Техеран.

Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, съобщи, представен от в. " Гардиън ", че Иран е направил някои отстъпки, които са скъсили дистанцията сред преговорните позиции, само че добави, че към момента остават неуредени въпроси.

Американският заместник-министър на защитата Колин Кал акцентира, че военните интервенции на Съединени американски щати в Сирия не са свързани с договарянията по нуклеарното съглашение, известно като Съвместен изчерпателен проект за деяние (СВПД), добавя изданието.

" Всъщност въпросът дали СВПД ще се възобнови, или не няма нищо общо с готовността и решимостта ни да се пазиме ", сподели Кал. " Мисля, че снощният удар беше много ясно обръщение към иранците, че двете неща са на " разнообразни писти ".

Ели Геранмайе, старши теоретичен помощник в Европейския съвет за външна политика, съобщи, че има признаци, че и двете страни към този момент чакат подписване на съглашение. " Правителствата на Съединени американски щати и Иран са почнали да трансформират посланията към своята публика в очакване нещо да се случи ", сподели тя, представена от " Гардиън ".

В момента Съединени американски щати към момента разполагат с към 900 военни в Североизточна Сирия. Официалната теза на Вашингтон е, че тези сили, най-вече от специфичните елементи, са там, с цел да оказват помощ на Сирийските демократични сили (СДС) да се борят с остатъците от терористичната формация " Ислямска страна " (ИД), която към момента е доста дейна макар разгрома на така наречен халифат през 2019 година, отбелязва американското издание " Политико ".

" Искаме да сме сигурни, че ИД не може да бъде възобновена по метод, който би заплашил Съединени американски щати, Европа или партньорските ни страни в района. Неотдавна територията на Сирия беше употребена за осъществяване на офанзиви в цяла Европа и за подстрекателство към набези по целия свят ", съобщи представен от " Политико " почитан представител на американското държавно управление, поискал да остане неизвестен.

Говорителят на Пентагона майор Роб Лодуик, сподели, че Съюз на демократичните сили подхващат целенасочени нападения против членове на " Ислямска страна ", охраняват над 10 000 арестувани бойци и поддържат сигурността в района. Министерството на защитата обезпечава въздушна поддръжка, разследващи данни, наблюдаване, както и военни съвещания - всички тези действия са " от значително значение " за антитерористичните интервенции на Съюз на демократичните сили, акцентира представителят на Пентагона.

Според Чарлс Листър от Института за Близкия изток без поддръжката на Съединени американски щати сирийските сили биха се сринали. " Те просто не могат да се оправят сами ", сподели той.

Неофициалната причина, заради която Съединени американски щати към момента са в Сирия, е да попречат на други страни да запълнят вакуума, отбелязва " Политико ". Макар че има опасения, че Русия и подкрепяните от Иран милиции ще се утвърдят в централната и в източната част на страната, главната причина за американското наличие е да бъде възпряна Турция да не нападна Съюз на демократичните сили, които счита за терористи. Изтеглянето на американските военни ще трансформира сътрудниците на Съединени американски щати в битката против " Ислямска страна " в цел на американски съдружник от НАТО и ще даде опция на тогавашната преобладаваща в района терористична формация да се възроди. Подобен процес на събитията би унищожил всички шансове за политическо споразумяване на спора в Сирия, даже то към момента да наподобява като прекомерно далечна опция, заключава " Политико ".

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР