Тази седмица правителството премина през първия си вот на недоверие.

...
Тази седмица правителството премина през първия си вот на недоверие.
Коментари Харесай

Вотът на недоверие се провали, но предизвика нов сблъсък между партньорите във властта

Тази седмица държавното управление мина през първия си избор на съмнение. Той бе импортиран от опозиционните политически сили – " Възраждане “, Българска социалистическа партия и " ИТН “. Вотът бе на тематика " Енергетика “, като съгласно опозицията държавното управление заплашва националната сигурност с водената досега политика във връзка с въглищните централи, териториалните проекти и нуклеарните мощности. Той бе инспириран и от митингите на енергетици и миньори през последните две седмици.

Управляващото болшинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи обаче разполагаха с задоволителен брой гласове, с цел да преминат сполучливо през него. При гласуването опозицията съумя да събере 71 гласа " за “, което обаче бе незадоволително, с цел да може кабинетът да бъде свален – нужният брой гласове е 121 гласа.

Процедурата, въпреки и на пръв взор несъществена, в действителност разреши на сътрудниците в ръководството да заявят при какви условия ще продължат оттук насетне.

Формално и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ, и Движение за права и свободи дефинираха вота на съмнение като " предизборна отпадналост “ или " цирк “. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че в обстановка на геополитическа неустойчивост и две войни, които се водят наоколо да границите на България, страната се нуждае от постоянна власт. Според Делян Пеевски евроатлантическата ориентировка и сигурността на хората може да бъде гарантирана посредством постоянен кабинет, а съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков съобщи, че държавното управление е съумяло да задвижи всички промени за обезпечаването на втория транш по ПВУ и да предприеме верните стъпки към влизането в Шенген и еврозоната.

Партньорите обаче си размениха и някои остри реплики. Пръв Делян Пеевски уточни, че в случай че кабинетът се отклони от евроатлантическия си път или в случай че спре да работи за хората, той ще бъде свален. Бойко Борисов предизвести през днешния ден, че ПП-ДБ не би трябвало да преписват промените за себе си и заприказва за нов избор на съмнение, както и за избори. Неговата реакция бе подбудена от вчерашната поръчка на Кирил Петков, че с помощта на ПП-ДБ 62 от общо 66 промени били факт. Борисов съобщи, че ГЕРБ-СДС са " честолюбиви “ и напомни, че точно те са първата политическа мощ. По-късно денем Петков отговори на Борисов, казвайки, че никой никого няма да строява и регистрира, че без помощта на некоалиционните си сътрудници, промените е нямало да станат факт.

И в случай че този избор се оказа несполучлив, то опозицията към този момент готви втори. Вчера водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова даде поръчка, че той ще бъде в областта на защитата и националната сигурност и че към този момент се търси парламентарна поддръжка за него. Важно е да се регистрира, че следва приемането на бюджет, приемането на конституционните ремонти, влизането в Шеген и еврозоната.

След две седмици предстоят и локалните избори, поради които депутатите излязоха във " почивка “, с цел да могат да работят по акциите си. След тях те ще рестартират законодателната активност, а с това ще би трябвало да пристъпят и към останалите задания.  В първите месеци на 2024 година ще би трябвало да бъде осъществена и ротацията в кабинета, а рецензиите към част от министрите зачестяха.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР