Тази седмица от парламента ще се очаква да гласува мандат

...
Тази седмица от парламента ще се очаква да гласува мандат
Коментари Харесай

Емил Христов, зам-председател на 44-ото НС, пред „Труд“: От БСП рано или късно ще разберат, че диалог с ГЕРБ е необходим

Тази седмица от Народното събрание ще се чака да гласоподава мандат на държавното управление за започване на договаряния за закупуване на нови самолети за потребностите на българската защита. Новият изтребител е извънредно нужен за нашите Военновъздушни сили, а в това време разногласията сред ръководещи и съпротива по тематиката не престават. Политическо или експертно е решението и ще успее ли болшинството от ГЕРБ да откри поддръжка и в останалите парламентарни партии – беседваме със зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов.

– Тази седмица, господин Христов, Народното събрание би трябвало да гласоподава за предоставяне на мандат на държавното управление за започване на договаряния със Съединени американски щати за закупуването на самолети F-16 за потребностите на българската авиация. Политическо или експертно ще е решението?
– Много се спекулира в последно време с това дали да бъде политическо или експертно. За страдание политиците оставиха други хора да дефинират техните решения. А това не е най-хубавото. Още по времето на първата процедура на всички беше втълпявано и обяснявано. За страдание не реагира даже тогавашното управление на Министерство на защитата, че в действителност това не е експертно решение. И в първия и във втория вид на плана за капиталов разход е записано, че това е комплициран развой, който се обуславя от геополитически, военно-технически, финансови, стопански и правни фактори. И тогава и в този момент е записано, че военно- техническата експертиза е единствено част от общата експертиза. Тя ще подкрепи решението на политиците, само че тя не го предопределя. Геополитическият разбор, търсенето на стратегически сътрудник, търсенето на партньорство със страните-членки на Алианса е нещо, което значително повлиява на крайния избор и на държавното управление сега да стартираме диалози с производителите на F – 16. Ето за какво решението постоянно е било и постоянно ще би трябвало да бъде политическо. Казвам го, тъй като предстоят още доста покупки на военна техника и съоръжение за армията. Затова мисля, че би трябвало да се каже ясно на всички, че геополитическият разбор е този, който е определящ. Че решенията постоянно ще бъдат и би трябвало да бъдат политически. До този миг няма безусловно никакво отклоняване от признатия от Народно събрание план за капиталов разход и утвърдената пътна карта. Да, има отклонения във времето, има закъснение, само че то е обективно. Бихме могли да го приемем, не е нещо, което може да разстрои системата.

– Какво да чакаме от дебатите в Народното събрание като извънредно решение?
– В дебатите естествено ще бъдат употребявани доста разнообразни обосновки. Всеки ще пази някаква своя теза. За мен, обаче, желаното от държавното управление позволение от Народно събрание да получи мандат за договаряния е обосновано и безусловно разумно. И е извънредно време опозицията, в лицето на Българска социалистическа партия, а и значително и президентът да заемат виновна позиция. Ние не купуваме кренвирши, ние купуваме комплицирана бойна техника, която ще използваме доста години и това решение ще въздейства на идващите политики.

– Така ли се държи Българска социалистическа партия, все едно се купуват кренвирши?
– Нещата бяха сложени още от президента на тази повърхност: „ Тука има една експертиза, която вие би трябвало или да подкрепите и да приемете или да обясните за какво вземате политическо решение. “ Пак да кажа, че военната техническа експертиза не е най-важната част, тя е извънредно значима, само че не е решаваща. Още повече, че сега самите създатели на военно-техническата експертиза признават, че тя не е приключена. Не е приключена по чисто справедливи условия, в което няма нищо ужасно. Всъщност, ние вършим нещо толкоз комплицирано за първи път. Ние трупаме опит. Този опит ще бъде употребен от тези, които след години ще работят в тази посока. Ние вършим нещо потребно. Нормално е да се учим. Нормално е обаче, даже е наложително, да бъдем гъвкави и да реагираме на ситуацията, а не да се опитваме да нагаждаме ситуацията по отношение на наши предходни взети решения. Очаквам доста съществени диспути, За страдание в този спор се включи и президента Но, разбирам за какво го вършат от президентството.

– Защо?
– Защото са свързани. Президентът и неговото най-близко обграждане са свързани с този план. Казвам го с нелоши мисли. Те са хора от авиацията и са работили по този план. Но те би трябвало да си дадат сметка, че към този момент не са в авиацията. Президентът към този момент не е пълководец на Военновъздушни сили, той е президент на Република България и неговите разсъждения би трябвало да са малко по-различни. Неговите изяви не би трябвало да водят до разногласия, в противен случай. Неговата задача е да успокои разногласията и да потърси гледната точка, която е с равноотдалечени дистанции от политиците. Защото ние, политиците, от време на време спорим доста развълнувано. Начинът, по който президентът показва работата на държавното управление, методът, по който президентството работи в тази ситуация, не е най-хубавият. Първо, тъй като надали още един скандал, обвързван с шведската оферта е за предпочитане, надали шведите от „ Грипен “ ще са щастливи от това, че още веднъж се заформя с тяхна оферта. И не е напълно правилно това, което президентът сподели, до този миг те не са дали нито едно доказателство за някаква нарушена процедура. Казвам това с ясното схващане, че от самото начало процесът е бил следен от президента. Докато работеше взаимната работна група, а и след привършване на работата, има наколко писма от президентството до МО, с които се изисква всичко, в това число и стенограмите от съвещанията на политико-военната група, протокола, методиката в това число. Мисля, че са влезнали в прекомерно доста елементи и са се заловили с детайлностите. Нека да се вдигнат на по-голяма височина. Нека да вдигнат самолетите до тавана и оттова да гледат нещата, по този начин както се поставя на една такава институция. Никой не печели от това опълчване в този случай. Става дума за българските въоръжени сили, става дума за бъдещето и на авиацията, и на въоръжените сили като цяло.

– Ще излязат ли вашите съдружни сътрудници от „ Обединени патриоти “ с единна позиция по тематиката?
– „ Обединени патриоти “ са коалиция. Нормално е всеки сътрудник в тази коалиция да има разнообразни визии. Няма нищо ужасно в това, когато всеки взема решение, което подхожда на политиката, която е заявил. Как ще излязат – те ще решат на собствен Коалиционен съвет. Ние бихме желали да забележим народните представители и от опозицията, и от ръководещите единни, когато става дума за създаване на нови качества на въоръжените сили.

– Започнахме новия политически сезон, чухме апела на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева за единство. В същото време обаче още предишния петък имаше няколко абсурда в пленарна зала. Как ще овладявате напрежението, поради наближаващите европейски избори, а след това и локалните такива?
– Политиката постоянно е предполагала конфликт на ползи. Винаги е допуска отбрана на тези ползи с способи и средства съгласно другите политици и политически партии, ръководители и естеството на всяка политическа партия. Виждаме какво се случва освен в България, а и европейските страни, Съединените щати. Тоест, политиката минава през едни турболенции сега в целия свят. Не можем да чакаме в България нещата да бъдат по-различни. Това, което ми се желае обаче, е тук да бъде по-различно в метода, по който споделяме между тях, тъй като връзките сред политическите партии не са връзки в обществото. Точно противоположното е. Политическите партии задават тона в обществото. Те задават климата, връзките и въздействат на развитията на страната в доста връзки. Вярно е, че тази година ще бъде извънредно напрегната. То коя ли година не е била такава в политическо отношение, само че тази е с изключително значение. Тя е такава, тъй като освен се сблъскват тук, в България, задачите на политическите партии в европейски и локални избори. По-скоро тук става дума към този момент за залога какво ще се случи в Европа. И в тази връзка за нас европейските избори ще повлияят не значително, а изцяло на живота в България. От изхода на тези избори, от избора на българските жители ще зависи идната година и това накъде ще поеме България. Дали ще бъдем страна, която се развива стабилно, устойчиво, с не изключително високи темпове – имам поради това, което им се желае на някои хора. Но един ритъм, един напредък с 3,8 – 3,9, това е нещо доста положително и съществено за днешно време. Ще ми се да имам вяра, че българските политици ще узреят за едно такова отношение. Съвсем неотдавна си говорихме с сътрудниците и си дадохме сметка, че в действителност не е невероятно да се работи. Включително и с опозицията. Виждате, че в някои случаи се излиза със взаимни решения, подкрепени от опозицията. В доста случаи ръководещата коалиция приема предложение и на опозицията. То се случва просто, тъй като ГЕРБ като ръководеща партия, Обединените патриоти като сътрудник, въобще ръководещите, болшинство в Народното събрание, си дават сметка, че от тях зависят връзките. Тоест, ние се стремим като болшинство да се отнасяме с схващане към опозицията. Понякога не обръщаме внимание на погрешни неща, както се споделя на „ тествани и потвърдени лъжи “. Като единствената ни цел е да покажем на хората, че без значение от сложната политическа конюнктура, ние, ръководещите се държим отговорно, с цел да не провокираме конфликти, които не ни трябват на този миг. За да не противопоставяме хората един против различен. Тук ми се желае да вметна нещо – апелирам, представителите на президентската институция да не опълчват хората. Противопоставянето от вида на „ няма пари за пенсии, ще си купя самолети “, не е положително. Мисля си, че това, което хората чакат от нас, е не да ги противопоставяме. Ние би трябвало да намерим път един към различен – първо политиците. Очаквам го и мощно се надявам от опозицията, без значение от комплицираната вътрешна конюнктура в Българска социалистическа партия, да си дадат сметка, че разговорът с ГЕРБ е нужен. Че той ще снеме напрежението, ще обезпечи път за развиване. В края на краищата хората ще преценяват дали добре ръководи държавното управление, дали добре се оправяме. Те към този момент преценят доста пъти. Но не трябва да сме ние, които ще изведем страната от това стабилно положение. Не бива ние да сме тези, които ще прекъснем положителното развиване на страната сега.

– Няма ли да си признаете от ГЕРБ, че Българска социалистическа партия с водач като Корнелия Нинова, в действителност ви е доста комфортна съпротива?
– Вижте, това значи да се намесим във вътрешни работи на Българска социалистическа партия. Да, по този начин е. Не желая да разясня стила и метода на работа на управлението на госпожа Нинова, само че в действителност е по този начин. Но по този начин или другояче би трябвало да пристигна ден, в който Българска социалистическа партия ще би трябвало да се управлява по различен метод. Ръководството на Българска социалистическа партия рано или късно ще вземе решение за различен курс. Не курс на война, не борба за живот и гибел, а курс на опълчване на хрумвания с подобаващ политически речник, с подобаващи средства.

– На 20 януари имате народен конгрес на ГЕРБ. Кои са главните послания, които ще чуят вашите симпатизанти, деятели, стартирате предизборната акция за европейския избор?
– Ние ще стартираме акцията с оптимизъм. Ще стартираме една позитивна акция, показваща, че България може доста и повече от това, което се случва сега. Просто ще работим за обединяване, единение и да няма гневно опълчване. Така че ще стартираме една позитивна, добре премерена, само че напрегната акция, от която ние имаме вяра, че българските жители ще излязат спечелили. Вярваме, че ГЕРБ ще има освен 6, може би и повече европейски депутати и най-много ще убедим българите, още веднъж ще покажем, че сме част от европейското семейство.

Нашият посетител
Eмил Христов е роден на 5 юни 1957 година. По обучение е инженер, приключил Висшето военно учебно заведение в Шумен и Военната академия в София. Професионалният му опит е напълно обвързван с българската войска. През интервала 2004-2005 година е шеф на група за стратегическо обмисляне към Командването на Многонационалните сили в Ирак. От юли 2010 година е общински началник на ГЕРБ-Стара Загора. От 2011 година, до избирането му през март 2017 година за депутат, е ръководител на Общинския съвет в града. Зам.-председател на 44-то Народно събрание. Семеен, с две деца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР