Тази седмица няма да промени кардинално ситуацията. Но в разговори

...
Тази седмица няма да промени кардинално ситуацията. Но в разговори
Коментари Харесай

Образователният министър: Намаляваме броя на текущите оценки, необходими за срочна

„ Тази седмица няма да промени съществено обстановката. Но в диалози с организации на шефове и училищен синдикати – получихме отзиви, че е значимо в края на образователната година, учениците да имат малко повече време за подготовка. “

Това съобщи министърът на образованието Галин Цоков. Той разяснява решението да се изтеглят изпитите след VII клас със седмица напред през новата образователна година:

„ Защо не и за целенасочена подготовка за целеустремено явяване на тестово изпитване. Както и другите умения – това да се вземат решение вярно и добре проби също е умеене, което би трябвало да се построява у учениците. Тази седмица ще облекчи и напрежението, и напрежението, при учителите и шефовете предвид на подготовката и разделянето на изпитите в разнообразни дни за VII и X клас. “

Образователният министър акцентира, че в ъншното оценяване след десети клас няма да е в неучебни дни .

„ Изпитът ще е от 08:30 до 10:00 часа, а по-късно образователният развой ще продължи. Както е при НВО за четвърти клас ”, сподели Цоков пред „ NOVA “.

„ Минимум три настоящи оценки ще са нужни към този момент за оформяне на срочна оценка по предмети, които се учат по 4 часа седмично. Досега бяха нужни четири “, акцентира министърът. По думите му по този начин учителите ще получат по-добра опция за оценяване . Министърът разяснява и подготовката по математика и БЕЛ след седми клас предвид на обстоятелството, че тези оценки са нужни за банкет в по този начин наречените „ елитни гимназии ”.

„ Има една специфичност в България, че изпитите след VII клас от една страна са външно оценяване, а от друга – са оценки и за банкет в гимназия. Това е може би един значим и забавен проблем за нашето обучение. Според отчети на външни организации показват, че ние няма да можем да осигуряваме качествено обучение на всяка дете, в случай че продължаваме по този метод да вършим изпити за „ елитни гимназии ”. Нашата упоритост е още от есента да стартираме пробни изпити, които са по-интегрални, в които дилемите са по-практически насочени и за решението им трябват познания и умения от разнообразни области на науката “, акцентира Цоков.

Според министъра самите образователни стратегии са строги във връзка с това какво е образователното наличие по съответен предмет в съответен клас.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР