Тази седмица НАТО организира курс за обучение на войници в

...
Тази седмица НАТО организира курс за обучение на войници в
Коментари Харесай

НАТО: Организираме военно обучение в Узбекистан

Тази седмица НАТО провежда курс за образование на бойци в Узбекистан, оповестиха управляващите на тази централноазиатска страна, която граничи с Афганистан и води разговор с талибаните, съобщи Агенция Франс Прес.

" На офицерските кадети беше предоставена информация за военното съдействие с НАТО ", се споделя в изказване на узбекското министерство на защитата, оповестено на страницата му във Фейсбук.

Според същия източник по време на тази сесия, която ще продължи до 20 април в столицата Ташкент, са били проведени " курсове за подготовка и подготовка на (узбекски) персонален състав в страните - членки на НАТО ".

Такива действия по образование, провеждани от НАТО, съществуват и в други страни, които не са членки на Алианса, в това число в някои от съдружниците на Русия, като Узбекистан.

Узбекистан, който е в развой на отваряне след дълги години на изолираност, е от ден на ден издирван от Запада, Китай и Турция, до момента в който Русия, заета с нашествието си в Украйна, вижда, че въздействието ѝ е оспорвано в това, което тя счита за своя обичайната татковина.

Тази богата на естествени запаси страна с население от 35 милиона души заема стратегическо състояние в Централна Азия, като граничи с останалите четири някогашни руски републики в района и има обща граница от 143 километра с Афганистан.

Освен това Узбекистан на водача Чавкат Мирзиоев, който е на власт от 2016 година, поддържа непрекъснат разговор с талибаните, които постоянно са канени в Ташкент след завръщането им на власт през лятото на 2021 година

През септември 2023 година ръководителят на американското военно командване в Близкия изток, Централна и Южна Азия (Centcom) посещава Ташкент, с цел да " укрепи връзките " сред двете страни.

Посещението беше неотложно разкритикувано от Москва, която осъди всяко " завръщане " на западни войски в Афганистан или страните от Централна Азия.

Русия имаше поради по-специално логистичната поддръжка, предоставена от няколко някогашни руски републики в Централна Азия сред 2000 и 2010 година по време на западната намеса в Афганистан, ръководена от Съединените щати.

 

Източник Дарик

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР