Тази седмица Европейският парламент (ЕП) и Съветът на ЕС постигнаха

...
Тази седмица Европейският парламент (ЕП) и Съветът на ЕС постигнаха
Коментари Харесай

Европарламентът иска адекватна минимална работна заплата. Какво значи това и какво следва?

Тази седмица Европейският парламент (ЕП) и Съветът на Европейски Съюз реализираха пробив по отношение на общите правила за минималните заплати в общността. Евродепутатите в Страсбург одобриха условно съглашение за ограниченията, планувани за поощряване на груповото съглашение и по-добро използване на съществуващите минимални хонорари.

Припомняме, че още през октомври 2020 година Европейската комисия (ЕК) даде началото на договаряния, които обрисуват общи правила за минималната заплата в Европейски Съюз, само че не и самото ѝ равнище. Две години по-късно Европарламентът и Европейският съвет обявиха, че договарящите им са постигнали условно съглашение, което би трябвало да бъде доказано с официално гласоподаване в двете институции.

" Евросъюзът съблюдава обещанието си. Новите правила за минималните заплати ще защитят достойния труд и ще подсигуряват, че работата се заплаща ", съобщи след това ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изказване.

Какво в действителност следва?

Важно е да уточним, че измененията няма по какъв начин да доведат до идентична минимална заплата в Европейски Съюз. Заради много другия стандарт на живот в другите държави-членки, не е допустимо заплащането на труда да е еднообразно в България и в Люксембург, да вземем за пример. Споразумението обаче е доста значимо, тъй като ще докара до това страните членки на Европейски Съюз да бъдат задължени да преценяват дали актуалните минимални заплати са задоволителни, с цел да обезпечат заслужен стандарт на живот на техните жители.

Към момента шест от 27-те страни членки на Европейски Съюз дефинират равнищата на минималните заплати с договаряне сред работодатели и профсъюзи. В останалите 21 страни размерът на минималното заплащане се дефинира от държавните управления.

Страните, в които по-малко от 80-процентен дял от чиновниците са обхванати от груповите сделки, ще би трябвало да показват проект за деяние с ясна времева линия и съответни ограничения, с цел да разширят този метод на установяване на заплатите, показаха от Съвета и Парламента.

Споразумението вкарва и задължението страните от Европейския съюз да основат система за използването му, в това число благонадежден мониторинг, надзор и инспекции на място за превъзмогване на злоупотребите от подизпълнители, подправената самозаетост и нерегламентирания ексклузивен труд. След като мине формалното гласоподаване в двете институции, страните от блока ще разполагат с две години, с цел да вкарат новите правила в националните си закони.

През това време страните-членки ще би трябвало да създадат експертни оценки дали минималните им заплати обезпечават на жителите им достоен начин на живот, поради икономическите реалности и изискванията, в които живеят. За задачата те могат да основат потребителка кошница със артикули и услуги на действителни цени или да приложат интернационално употребявани стойности 60 на 100 от брутната междинна работна заплата. 

Страните от Европейски Съюз ще бъдат задължени да вкарат и нова система, която да включва надеждно наблюдаване, надзор и инспекции на място, с цел да се подсигурява съвместимостта и оправянето със злоупотреби като в допълнение договаряне, подправено самонаемане, неотбелязано в допълнение работно време или повишаване на интензивността на работата.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР