Тази седмица беше официално открита реконструираната авиобаза на НАТО в

...
Тази седмица беше официално открита реконструираната авиобаза на НАТО в
Коментари Харесай

Наследството на Сталин. Новата авиобаза на НАТО в Албания е построена със съветски пари

Тази седмица беше публично открита реконструираната авиобаза на НАТО в град Кучово (Албания), който до 1990 година се наричаше Градът на Сталин.

Тази неповторима авиобаза поражда вследствие на съглашения сред руския водач Йосиф Сталин и водача на комунистическа Албания Енвер Ходжа. Още повече, че тласъкът за построяването й е даден от различен прочут болшевик - водачът на Югославия Йосип Броз Тито, въпреки и по доста характерен метод.

Енвер Ходжа беше същински почитател на Сталин. След като постъпва в университета в Монпелие във Франция през 1930 година, 22-годишният Ходжа се среща с водачите на албанската секция на Френската комунистическа партия, както и с такива видни комунистически фигури като Морис Торез, Анри Барбюс, Луи Арагон.

Енвер Ходжа сътрудничи на френския комунистически вестник L`Humanité и редактира албанския комунистически бюлетин. Той се възхищава от активността на Сталин и Всесъюзната комунистическа партия (болшевики), вярвайки, че Албания се нуждае тъкмо от такава партия. Ходжа превежда на албански най-важните речи на Сталин, решения на болшевишката партия и речи на водачите на Коминтерна.

Завръщайки се в Албания през 1936 година, Енвер Ходжа стартира своята партийна кариера измежду локалните комунисти. А на 7 ноември 1941 година, когато е провъзгласено основаването на самостоятелната Комунистическа партия на Албания, Ходжа става неин заместител първи секретар. Утвърден е и като главнокомандващ на партизанските сили в окупираната от Италия страна.

Албанската национална освободителна войска се употребява с поддръжката както на Съюз на съветските социалистически републики, по този начин и на западните съдружници в антихитлеристката коалиция, а още през 1943 година стратегическата самодейност минава към комунистите.

След капитулацията на Италия през септември 1943 година германците навлизат на територията на Италия, превземайки всички италиански окупационни зони, в това число Албания. Но още през октомври 1944 година немските войски там са победени и се отдръпват на север към Югославия.

Така Албания става една от дребното страни в Европа, освободени от нацистката окупация без присъединяване или помощта на непознати войски. През октомври 1944 година Енвер Ходжа става министър-председател на комунистическата страна и главнокомандващ на Албанската национална войска, купа, която резервира до гибелта си през 1985 година

През август 1945 година той стартира огромна стратегия за съдействие със Съюз на съветските социалистически републики. През същата година той декларира, че Албания ще се изправи пред индустриализация, колективизация, и ще следва пътя на Съветския съюз.

Вярно е, че първичните контакти сред Москва и Тирана се лимитират до концепцията за „ Балканска федерация “, където Сталин чака да включи Албания, България, Югославия и даже Гърция при положение на победа в тази страна на „ прогресивните сили “.

Първата стъпка към основаването на тази федерация се смята за обединяването на Албания и Югославия, върху което интензивно работи Йосиф Броз Тито. И руското управление до края на 1947 година употребява формулата „ Албания е сателит на Югославия “. С експлоадирането на съветско-югославския спор през 1948 година обаче планът за „ Балканска федерация ” потъва в давност, а Албания разчита на Москва в разногласието сред Югославия и Съюз на съветските социалистически републики.

Страната стартира построяването на електроцентрали и предприятия, които преработваха разнообразни локални първични материали. Така в град Кучово, който през 1950 година получава името на Сталин, е осъвременена петролна рафинерия. В Тирана и Дуръс са издигнати заводи-дубликати на ЗИС и ЗИМ - подарък от Сталин.

Но Съюз на съветските социалистически републики не не помни и за своите ползи: през 1952 година в пристанището на Вльора е пусната в употреба руска военно-морска база за подводници. През същата година стартира построяването на авиобаза край Кучово, предопределена както за албанските, по този начин и за руските Военновъздушни сили.

Това неповторимо оборудване, издигнато главно със руски пари, е пуснато в употреба през 1955 година и до през днешния ден удивлява с монументалността си. Освен големи бетонни хангари за по няколко изтребителя, базата включва изсечено в скалите леговище за самолети, до което води обособена пътека за рулиране. Базата в Кучово разполага с две писти (2853 и 2500 метра), което слага под подозрение формалното й предопределение като база за изтребителна авиация.

Първоначално там са били ситуирани руските изтребители МиГ-17 (дължина на политане - 550 м, дължина на пробег - 850 м) и МиГ-19 (съответно 900 и 890 м). Така най-вероятно базата в Кучово е проектирана като „ летище за подскок “ на руски бомбардировачи. Освен това тяхната цел беше на първо място Югославия, а не страните от НАТО.

Въпреки че през 1955 година връзките на Тирана с Москва към този момент са много обтегнати (Ходжа не е склонен с политиката на Никита Хрушчов за либерализация в Съюз на съветските социалистически републики ), Албания се причислява към Организацията на Варшавския контракт (ОВД). На 20-ия конгрес на Комунистическа партия на Съветския съюз, когато Хрушчов направи закрит отчет за „ култа към личността “ на Сталин, албанското управление напусна конгреса в символ на митинг, без да изчака закриването му. Но даже и по-късно съветско-албанското военно съдействие продължи.

Но през есента на 1961 година, на XXII конгрес на Комунистическа партия на Съветския съюз, Никита Хрушчов, започвайки нов кръг от десталинизация, остро подлага на критика Енвер Ходжа, обвинявайки го в всеобщи репресии против албанските комунисти и безвластие, което се случва в Албания.

В отговор Албания скъса дипломатическите връзки със Съюз на съветските социалистически републики и в действителност се отдръпна от Варшавския контракт (официално това се случи през 1968 година, откакто войските на варшавските варшавски страни навлязоха в Чехословакия). Съюз на съветските социалистически републики губи както базата за подводници във Вльора, по този начин и достъпа до авиобазата в Кучово.

По това време Ходжа от дълго време се беше сближил с Китай - през 1962-1972 година Албания даже представляваше ползите на КНР в Организация на обединените нации. В базата в Кучово се появиха китайски модификации на МиГ-17 и МиГ-19. Вярно е, че след гибелта на китайския водач Мао Цзедун, Енвер Ходжа се скара също и с Пекин. От 1978-1983 година Албания прекратява всички търговски, културни, просветителни и софтуерни връзки с Китай, поддържайки дипломатически връзки единствено на равнище посланици.

Към момента на гибелта на Енвер Ходжа през 1985 година както оборудването, по този начин и самолетите във военновъздушната база Кучово бяха доста остарели. А след рухването на комунистическия режим през 1990 година цялата войска на Албания не беше нужна на никого.

Тя беше довършена от всеобщите вълнения през 1997 година, когато след колапса на финансовите пирамиди (където популацията загуби от 1,5 до 2 милиарда долара) в страната стартира разграбването на военни хранилища и други обекти. Авиобазата, която даже не стартира да се възвръща до 1999 година, не съумя да избегне тази орис.

Но с началото на подготовката на Албания за присъединение към НАТО базата получи нов живот: през 2002-2004 година тя беше осъвременена за първи път. Изградена е нова контролна кула, инсталирано е ново осветяване и е ремонтирана повърхността на пистата.

Но в действителност въздушната база не беше употребена, защото нито един от над 80-те изтребители, ситуирани там, не беше в техническо положение, позволяващо му да излети. През 2004 година албанските управляващи бракуваха всички тези самолети и започнаха да ги продават на колекционери на търгове, които към момента не престават.

През 2011 година базата в Кучово послужи за снимачна площадка на английското телевизионно шоу Top Gear. Мнозина откриха епизода за афектиран заради унизителните за албанците мнения на участниците.

Настоящият стадий от живота на авиобазата стартира през август 2018 година, девет години след присъединението на Албания към НАТО. Тогава министър председателят Еди Рама разгласи, че Северноатлантическият алианс ще влага над 50 милиона евро в модернизирането въз основата.

Реконструкцията стартира през 2019 година и включваше цялостна рационализация и възобновяване на контролния център, самолетните писти, хангарите и складовите пространства. Работата е финансирана по програмата на НАТО за вложения в сигурността.

На 25 февруари 2024 година на пистата на авиобазата в Кучово за първи път от доста години кацнаха военни самолети – два американски F-35, летящи от авиобазата на НАТО в Авиано (Италия). Те дойдоха и на тържественото разкриване на реконструирания обект на 4 март. В същото време в албанските Военновъздушни сили към момента. Засега в Кучово ще бъде основан единствено единственият албански ударен безпилотен аероплан Bayraktar TB2 турско произвеждане.

На церемонията по откриването въз основата обаче представители на Албания и НАТО непосредствено обявиха, че това не е база на албанските Военновъздушни сили, а тактическа авиобаза на НАТО., сподели представителят на НАТО Дилън Уайт на церемонията.

„ сподели Еди Рама.

Той напомни, че руски и китайски МиГ-ове са били в тази база в положение на подготвеност по време на Студената война., сподели патетично албанският министър председател. Професионалният художник Еди Рама не обясни, за какво фактът да си от „ другата страна “ не обезпечава съществуването на лични военновъздушни сили и суверенитет над неповторимата военновъздушна база.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед5442Проф. Боян Дуранкев: Бъдещето на Европейския съюз и България в подтекста на въздействието на Азия и КитайАлтернативен Поглед11010Зорница Илиева: Относно икономическите шансове на Китай днесАлтернативен Поглед16172Проф. Нако Стефанов: Високотехнологичният пробив на КНР в областта на микрочиповете и изкуствения интелект/ИИ/Алтернативен Поглед11872Проф. Захари Захариев: Въпреки неодобрението - 70%-80%, България остава пленник на това правителствоАлтернативен Поглед14543 " Споделяне на новите стопански шансове от Китай " - Дискусия, проведена от КМГ и Алтернативен Поглед162463Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед126440Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед93827Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед89075Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед84476Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАвторски:ПоследниНай-четениВасил Проданов2262Залезът на Европа: Трета част – Демографската гибел Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР