Тази събота ще се проведе второто събитие от поредицата Солистите

...
Тази събота ще се проведе второто събитие от поредицата Солистите
Коментари Харесай

Предстои второто събитие от поредицата „Солистите на Държавна опера-Бургас“

Тази събота ще се организира второто събитие от поредицата „ Солистите на Държавна опера-Бургас “ . От 19:00 часа във фоайето ще звучат шедьоври от оперната класика, изпълнени от басите Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков под клавирния акомпанимент на Илиана Тодорова.

Началото на новата поредност в репертоара на бургаския културен институт – „ Солистите на Държавна опера – Бургас “ бе сложено с вокалния концерт на 7 октомври, със солисти: сопраното Людмила Михайлова и баритонът Йордан Христозов, на рояла бе Дария Кръстева, а водеща– Стефка Христозова, която се включи в концертната стратегия с осъществяване на флейта, в дует с Йордан Христозов – китара .

В съботната вечер на 4-ти ноември второто събитие от поредицата ще обагри с разнообразни нюанси на настроението присъстващите в изисканото пространство на фоайето на Операта, което към този момент се затвърди като желано място за камерни музикални прояви . Символични домакини на концерта ще бъдат басите на Бургаската опера: Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков – солисти на Държавна опера – Бургас, всеки от тях притежател на влиятелни награди и с изяви на интернационалната сцена .

По време на извънредно богатия летен сезон на Бургаската опера тримата баси имаха запаметяващи се театрални изяви . Делян Славов взе участие в спектаклите на „ Бал с маски “ от Джузепе Верди – на сцената на Летния спектакъл, както и на фестивала „ Сцена на вековете “ във Велико Търново. Басът пя и в „ Самсон и Далила “ от Камий Сен-Санс – на откриването на Бургаските музикални празници „ Емил Чакъров “ в Летния спектакъл, в „ Севилският бръснар “ от Росини – също в границите на бургаския музикален фестивал, както и на първия театър на грандиозното събитие „ Опера на светилището “ на откритата сцена в Бегликташ –„ Самсон и Далила “, където се показа и в „ Набуко “ от Верди.

Диман Панчев също имаше ярки театрални изяви през летния сезон на Бургаската опера – в „ Самсон и Далила “, „ Тоска “ и „ Бал с маски “, „ Цигански барон “ на сцената на Летния спектакъл и „ Сцена на вековете “ във Велико Търново / “Бал с маски “/, и в Бегликташ, както и в огромната продукция на „ Кармен “ – също на фестивала „ Опера на светилището “. Делян Славов и Диман Панчев участваха и в формалното закриване на Бургаските музикални празници „ Емил Чакъров “ – с концерта театър „ Любов, шампанско и кан-кан “, по постановка на Марио Николов, който получи тазгодишната премия „ Емил Чакъров “. Диман Панчев пя и в спектакъла на „ Цигански барон “, с който бе открит Сезон 2023/ 2024 на сцената на Бургаската опера при започване на м. октомври т. год.

Костадин Мечков взе участие в „ Тоска “ и „ Севилският бръснар “ – по време на Бургаските музикални празници „ Емил Чакъров “, в „ Набуко “ и „ Трубадур “– в „ Опера на светилището “ в Бегликташ. Той бе основател и участник в благотворителния концерт „ Заедно за Иван “, последното събитие от лятната стратегия на Бургаската опера, като събраните средства бяха предоставени за лекуването на 36-годишния Иван Мандаджиев от Бургас.

Програмата на вокалния концерт от поредицата „ Солистите на Държавна опера – Бургас “ в събота включва известни и обичани арии и дуети от международната оперна литература. Красивите музикални претекстове от известни творби от Росини, Белини, Моцарт, Верди, Гуно, Бизе други, ще бъдат поднесени с прочувствения заряд, присъщ за басовия тембър.

Тримата баси са дългогодишни солисти на Бургаската опера и имат в репертоара си централни партии в множеството от най-популярните оперни заглавия, както и редица участия в камерни концерти. Тримата артисти ще вземат участие в огромната продукция „ Дон Жуан “, по постановка на доцент доктор Александър Текелиев, която към този момент 20 години се играе при неотслабващ интерес от страна на публиката.

Спектакълът е на 17 ноември от 19:00 часа на сцената на Операта. Делян Славов, който е и артистичен секретар на Операта, влиза в ролята на емблематичния съблазнител Дон Жуан , Костадин Мечков ще се превъплъти в облика на Лепорелло – правилният прислужник на Дон Жуан, а Диман Панчев ще извърши знаковата роля на Командора, който възнася правдивост.

На рояла на концерта в събота ще бъде пианистката Илиана Тодорова , която дълги години е била концертиращ пианист с университетска кариера и многочислени студийни записи и издадени компактдискове.

Следващият концерт от поредицата „ Солистите на Държавна опера – Бургас е на 18 ноември от 19:00 часа във фоайето на Операта, с присъединяване на сопраното Нона Кръстникова и баритона Марян Йованоски . На рояла ще бъде Игор Кириянов от Украйна, който неотдавна е в състава на Бургаската опера.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР