Тази събота от София в Беларус бе екстрадиран мъж, обвинен

...
Тази събота от София в Беларус бе екстрадиран мъж, обвинен
Коментари Харесай

От България екстрадираха хакер, откраднал над половин милион долара от банкоматите на Беларус

Тази събота от София в Беларус бе екстрадиран мъж, упрекнат в хакване компютърната система на белоруска банка.
През лятото на 2016 година хакерът дружно със своите съучастници съумяха да получат отдалечено ръководство на банкоматите. За няколко часа нарушителите са съумели да източат $527 000, 67 500 евро и 109 000 белоруски рубли.

Съучастниците на топ-хакера бяха задържани в Минск, Могилев и Витебск. Районното ръководство на вътрешните работи на Минск инициира търсенето на нарушителя посредством Интерпол през месец август 2017 година и незабавно по-късно той бе арестуван в България. В Беларус хакерът е упрекнат по член 2 параграф 212 от Наказателния кодекс в отвличане на изключително огромна сума посредством потребление на компютърна техника. Наказанието за това действие е 15 години затвор и конфискация на цялото имущество.

Да си напомним, че на 19 август 2016 година банката “Алфа-банк” заяви за краткотрайно изключване на своите банкомати поради хакерска офанзива.



“Банкоматната система на банката бе краткотрайно изключена на 9 август във връзка със засечен опит за хакерска офанзива срещи хардуера и софтуера на банкоматите за похищаване паричните средства на “Алфа-банк” – бе известието на управлението на банката.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР