Тази мярка се предприема след двата случая на масови убийства

...
Тази мярка се предприема след двата случая на масови убийства
Коментари Харесай

Полицията окупира Сърбия след масовите убийства

Тази мярка се подхваща след двата случая на всеобщи убийства в Сърбия предходната седмица, при които починаха 17 души, най-вече младежи. На 3 май 13-годишен възпитаник простреля в белградско учебно заведение осем свои съученици и надзирател в учебното заведение и рани други шест деца и една учителка преди да се съобщи на полицията. На идващия ден вечерта 21-годишен юноша стреля в три села край град Младеновац, на към 40 км южно от Белград, като умъртви осем души и рани 14.

Стефандич сподели, че пред всяко учебно заведение ще има полицейски патрул заран и следобяд, когато учениците идват на учебно заведение, както и след края на образователния ден. По думите му в Белград има 331 учебни заведения. Около 140 служители на реда ще бъдат наети особено за образователните заведения.

Президентът Александър Вучич разгласи нощес в ефира на държавната телевизия РТС, че след двете всеобщи убийства броят на огнестрелните оръжия в Сърбия ще бъде понижен фрапантно - до 90 %. Вучич сподели, че Народното събрание ще одобри по-строги санкции за нарушавания на режима за владеене на оръжие, а полицията ще изземе противозаконните оръжия и боеприпаси.

Вучич разгласи едномесечен гратисен интервал за предаване на противозаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси и прикани хората да ги предадат на полицията. По думите му силите на реда са разкрили няколко автоматизирани пушки и 650 патрона, оставени край пътя в предградие на Белград.

Сръбският президент изрази удовлетворение от това, че всяко учебно заведение ще има собствен служител на реда. По думите му непрекъснатото полицейско наличие в учебните заведения ще помогне за понижаване на насилието в учебните заведения. Вучич сподели, че ще бъдат наети 2500 нови служители на реда.

По мотив оповестения за довечера митинг против насилието, призован от няколко опозиционни партии и придвижвания, президентът разяснява, че това е засегнатост за всички.

Депутати от шест опозиционни партии и придвижвания свикаха през днешния ден кротичък митинг на централния площад " Никола Пашич " против постройката на Народното събрание. Опозицията разгласи лист с претенции, които да бъдат изпълнени в границите на седмица, в това число предприемане на ограничения против общественото насърчаване на принуждение, неотложно уволняване на членовете на Регулаторния орган за електронните медии (REM), възбрана на реалити стратегии и шоута, които насърчават принуждение, експанзия, аморално и примитивно държание по телевизионни канали с национално покритие.

Опозицията желае също възбрана на печатни медии, които насърчават принуждение, разгласяват подправени вести и нарушават журналистическия кодекс, както и премахване на управлението на сръбската държавна телевизия РТС поради излъчването на излъчвания, които разпространяват принуждение, престъпност и експанзия.

От опозицията упорстват за вдишване на институционална отговорност и уволняване на министрите на вътрешните работи и на образованието, както и на шефа на Агенцията за сигурност и информация (БИА).

Опозиционните депутати приканиха за парламентарно съвещание, на което да бъде разисквана отговорността на държавното управление за обстановката в страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР