Тази мъглява спирална галактика е една от най-големите в клъстъра

...
Тази мъглява спирална галактика е една от най-големите в клъстъра
Коментари Харесай

НАСА откри „Изгубена галактика“, блестяща от пазвата на Дева

Тази мъглява спирална вселена е една от най-големите в клъстъра Дева – сбирка от над 2000 галактики.

През 50-те години на предишния век, когато астрономът дилетант Лиланд С. Коупланд за пръв път фиксира обектива на телескопа си върху далечна вселена в съзвездието Дева, той вижда злокобна серпантина, забулена в прахуляк.

Коупланд – който бил професионален стихотворец, обичащ да написа за космоса – назовава спиралата „ Изгубената вселена “, име, което остава и през днешния ден, към 70 години по-късно.

По-малко поетичните учени познават тази вселена като NGC 4535, една от най-големите от към 2000 галактики в купчината Дева, ситуирана на към 50 милиона светлинни години от Земята.

Когато се гледа през галактическия телескоп Хъбъл на НАСА, който снима зашеметяващото изображение нагоре, мъглата, която замъгли изгубената вселена на Коупланд, изчезва, с цел да разкрие оживено море от звезди, не толкоз разнообразни от Млечния път.

Подобно на нашата вселена, „ Изгубената вселена “ е спирална вселена с решетки: просторен ураган от звезди с отчетлива конструкция в центъра. Според НАСА цветовете на тези звезди могат да ни опишат малко за историята на галактиката.

Жълтеникавият искра на централната издатина на галактиката сочи пътя към най-старата, най-студената свита на звездите на „ Изгубената вселена “, пишат представители на НАСА в изявление; в това време яркосините облаци, струпани дружно в спиралните ръкави на галактиката, разкриват къде се събират най-горещите и най-младите звезди, запалвайки газа и праха към тях.

Днес не е мъчно да се откри „ Изгубената вселена “ (особено за галактически обсерватории като Хъбъл). Всъщност дългите й елегантни ръце вършат галактиката главен претендент за проучване на структурата на спиралните галактики.

НАСА разгласява изображението нагоре на 11 януари като част от настоящо изследване на 38 спирални галактики, ситуирани в границите на 75 милиона светлинни години от Земята.

Можете да видите също толкоз зашеметяващи изображения на други близки спирални галактики от изследването – известни като Физика при висока ъглова разграничителна дарба в анкета Nearby GalaxieS (PHANGS) – на уеб страницата на плана.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР