Тази година за първи път сборникът на Конференцията ще бъде

...
Тази година за първи път сборникът на Конференцията ще бъде
Коментари Харесай

Най-големият форум по транспортна инфраструктура събра 350 експерти от 20 държави в Несебър

Тази година за първи път сборникът на Конференцията ще бъде оповестен като обособен том на списание " IOP Conference Series: Materials Science and Engineering "

16-ото издание на Националната конференция по транспортна инфраструктура с интернационално присъединяване събра над 350 специалисти от 20 страни. Престижният двудневен конгрес започва през вчерашния ден в Несебър и бе открит от проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов, ръководител на организационния комитет, учител в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и притежател на една от най-големите български строителни компании – „ Трейс груп холд “ АД. Организатори са Катедра „ Пътища и транспортни уреди “ към Институт по транспортно строителство и инфраструктура.

В тазгодишното издание на Конференцията се преглеждат най-сериозните провокации в процеса по планиране, строителство и ръководство на транспортната инфраструктура, заяви за Флагман.бг доктор инж. Христо Грозданов – шеф на Института по транспортно строителство и инфраструктура. Той добави, че тази година за първи път сборникът на Конференцията ще бъде оповестен като обособен том на списание „ IOP Conference Series: Materials Science and Engineering “, индексирано в в Web of Science (CPCI) и др. 

Основни акценти тази година са пътната сигурност, цифровизация и изкуствен интелект, стратегическа инфраструктура, рециклирани строителни материали и екология, републиканска пътна мрежа, технологии, нормативни документи и геотехника.

Както всяка година, в заключителната част на Конференцията ще бъдат направени рекомендации, които се изпращат до всички органи на властта. Фактът, че към този момент има резултати, значи, че добре си вършим работата, сподели пред Флагман.бг проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов.
 Проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов откри форума

 
„ Тази година е 16-ото издание на Националната конференция по транспортна инфраструктура с интернационално присъединяване. С времето тя се промени, в първите години беше извънредно пътна конференция с професионален, стеснен профил. Решихме да я разработим като по-обширна и в този момент включва цялата инфраструктура - пътна, железопътна, пристанища, метро, водна и така нататък Разраснахме се. Бяхма прелестно сюрпризирани тази година, защото по време на коронавирус имаше застой, а в този момент виждаме 350 участници от всички посоки. Това е максимумът, който може да понесе този комплекс. В идващите години ще търсим по-големи зали “, сподели още ръководителят на организационния комитет.

Във форума присъединяване взеха и представители на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Те показаха проектите на администрацията за развиването на пътищата, като в полемиката се включиха и други участници, измежду които и специалисти от чужбина. Стана ясно, че приоритет за АПИ е освен построяването на нови пътища, само че и поддържането на старите. Основна тематика бе укрепването на транспортната по оста север-юг в Централна и Източна Европа.
 Д-р Дина Цоневска и инж. Десислава Паунова от Агенция " Пътна инфраструктура "
„ В последните 15 години залагаме на тематиката „ Безопасност и стратегическа инфраструктура ”. България е на стратегическо географско място. Но до момента в който го учим това по история, какъв брой го зачитаме в този момент. Когато България, по ред аргументи, към този момент е нямала свободна страна и по времето на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ), целите са били разнообразни. И тогава напълно естествено в границите на Източна Европа вървят посоките изток-запад. И се развиват предпочитано. През 70-те години в България се построява извънредно съвременна пътна мрежа. Тя е основана от професорите, които са ме учили. Но в рамките единствено на тези направления. А север-юг са посоките, които могат да създадат страната ни богата. Пътищата би трябвало да основават занаят, който в съвремието е обвързван с бързите връзки. На север има страни - Полша, Литва, Украйна, на юг - Гърция. Всичко това зависи от нас да се случи. Доволен съм през днешния ден, тъй като за пръв път видях в лицето на държавната администрация, че всичко, което приказваме, е залегнало в проектите ѝ. Показаха инженерната и икономическата част. Защо север-юг? Защото сметката е ползи-разходи. Икономическият разбор ще покаже, че в случай че подходим по този метод, ще се убедим сами, че предпочитани са трасетата север-юг. Те не се употребяват в този момент. А могат да основат изгоди, повече налози, повече работни места. Да има изгоди за дребните обитаеми места “, сподели проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов. 
 Във форума присъединяване взе и Десислава Топалова - търговски шеф на БМФ Порт Бургас
Той акцентира, че обмислят на идната Конференция да има панел по публично-частно партньорство.  

„ Има действителен интерес от огромни вложители да се влагат пари. Те към този момент са създали сметката приходи-разходи. 5 моста могат да бъдат изградни на Дунав в границите на няколко години. Самият мост през Видин ще се изплати за 5 години и страната ще си възвърне парите. Колко са такива вложения? Държавната администрация в този момент прохожда. Но самият факт, че е проходила, е огромна крачка напред. Сега би трябвало да разбере и за публично-частното партньорство. Надявам се че това държавно управление мисли същински стопански и прави тези разбори. На идната конференция считаме да имаме панел по публично-частно партньорство. Стратегическа инфраструктура без такова се обезсмисля. Няма логичност от нашия бюджет да ги вземем тези средства. Първо вкарваме директни инвестции в строителството, а след това резултатът идва от използването на пътя и ние си взимаме съответните такси “, акцентира в умозаключение ръководителят на организационния комитет. 

Конференцията е най-големият годишен конгрес по транспортна инфраструктура на Балканския полуостров. Поставяйки най-актуалните проблеми, форумът си извоюва правото да трансформира дневния ред в бранша. Основна цел е да се създадат устойчива връзка администрация-наука-бизнес, предоставяйки опция за продан на познание, опит, ноу-хау и технологии сред участниците.
 Д-р инж. Христо Грозданов – шеф на Института по транспортно строителство и инфраструктура
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР