Тази година Варненският окръжен съд отбелязва 140 г. от създаването

...
Тази година Варненският окръжен съд отбелязва 140 г. от създаването
Коментари Харесай

Окръжният съд във Варна отбелязва 140 години от създаването си

Тази година Варненският областен съд отбелязва 140 година от основаването си. По мотив годишнината, от щемпел излезе юбилейна хроника „ 140 години правосъдна власт - Варна “ с създател Борислав Дряновски. В книгата са събрани голям брой архивни документи, мемоари и публикации проследяващи историята на правосъдната институция.

Любопитство провокира поместена стратегия за конкурс за планиране на Варненска градско-общинска и административно-съдебна палата от 1913 година От 105 години датират опитите на града да сътвори подобаваща постройка за правораздаването.

В архивната стратегия са в детайли разказани условията към пространствата, които кандидатстващите архитекти е трябвало да плануват в плановете си, както и избрания терен. След като през 1914 година журито не дефинира победител в състезанието, се постанова организирането на нов. На 27 март 1915 година оценяващата комисия още веднъж не присъжда първа премия, а с втора награда прави оценка плана на арх. Дабко Дабков и Стефан Венедикт Попов с мотото Veritas.

Представянето на книгата „ 140 години правосъдна власт – Варна “ от създателя Борислав Дряновски ще бъде през днешния ден от 16.00 часа в Гражданска зала на Окръжен съд – Варна.

Тържественото отбелязване на 140-та годишнина от основаването на правосъдната власт във Варна ще продължи на 25 октомври от 09,30 ч. в зала 1 на Икономически университет – Варна, когато ще се организира работно съвещание на Висшия правосъден съвет.

То ще бъде намерено от министъра на правораздаването Цецка Цачева и на него ще бъдат изслушани всички представителите на правосъдната власт и адвокатурата в града. Заседанието има една единствена точка в дневния ред – разискване на нуждата и опциите за създаване на нова правосъдна палата във Варна.

В срещата с изключение на членовете на Висш съдебен съвет ще вземат присъединяване и кметът на Варна Иван Портних, основният проектант на града Виктор Бузев, регионалният шеф на Варна Стоян Пасев. Работното съвещание ще се организира при „ закрити порти “ според решение на Висшия правосъден съвет.

Тази година, с изключение на правосъдната власт, 140 години от основаването си отбелязва и държавната власт във Варна. Това е повода в честването на годишнината, като съорганизатори да се причислят Община Варна и Областна администрация.

Кулминацията на празничните прояви ще бъде на 25 октомври, от 17:30 ч. в зала Аула на Икономически университет-Варна, когато приветствен концерт ще изнесе представителният оркестър на Военноморските сили на България. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР