Тази година срещата на групата Билдерберг“, е военен съвет пише

...
Тази година срещата на групата Билдерберг“, е военен съвет пише
Коментари Харесай

Годишната среща на групата Билдерберг“ като военен съвет

Тази година срещата на групата „ Билдерберг “, е боен съвет написа в. „ Гардиън “. В дневния ред на елитния западен клуб бяха Русия и Иран, а измежду поканените – шефът на НАТО, немският боен министър и шефът на френското разузнаване (DGSE).

Към тях в италианския град Торино се причислиха учени стратези и военни теоретици, само че за страните, които се намират в горещи геополитически зони, на диалозите нямаше нищо теоретично. Не е доктрина, когато министър председателите на Естония и Сърбия разискват Русия или турският вицепремиер приказва за Иран.

Най ясният симптом, че е ставало дума за някои от споровете със значимо присъединяване на Съединени американски щати е наличието на топ военния познавач на Пентагона Джеймс Ейч Бейкър. Той е специалист по трендовете във военното дело, а няма по-гореща тематика в тази област от изкуствения разсъдък (ИИ). Билдербергите отделиха цяло съвещание за ИИ тази година и поканиха военния теоретик Майкъл Хороуиц, който написа пространно за евентуалните последствията от потреблението му в бъдещите войни.

В работата на годишната намира се включиха 131 участници от 23 страни. Детайли за диалозите на Билдербергите, които някои последователи на тайните теории назовават международно държавно управление в сянка, към момента няма. В клуба, който сплотява представители на Северна Америка и Европа, работи правилото на авторитетната английска неправителствена организация „ Чатъм хаус “ – участниците могат да употребяват споделената информация, без да показват източника ѝ.

Тази година в дневния ред бяха следните тематики: популизмът в Европа; провокациите на неравенството;бъдещето на труда; изкуственият интелект; Съединени американски щати преди междинните избори; Свободната търговия, международното водачество на САЩ; Русия; квантовите калкулации и компютри; Саудитска Арабия и Иран; Светът на „ постистината “; настоящи събития.

А измежду по-известните поканени бяха някогашният държавен секретар Хенри Кисинджър, който е доайен на Билдербергите, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, министър председателите на Холандия – Марк Рюте, на Белгия – Шарл Мишел, на Сърбия - Ана Бърнабич, на Естония – Юрий Ратас, вицепремиерите на Испания – Сорая Саенс де Сантамария и на Турция - Мехмет Шимшек, водачът на гръцката опозиционна „ Нова народна власт “ Кириакос Мицотакис.

На срещата от 7 до 10 юни в Торино значимо бе наличието на банкери, само че и на компании от осведомителните технологии и отбранителната промишленост.

Експертът Хороуиц написа единствено преди няколко седмици, цитирайки думи на съветския президент Владимир Путин от 2017 година: „ Изкуственият разсъдък е бъдещето освен на Русия, само че и на цялото човечество. Който стане водач в тази сфера, ще ръководи света “.

Той уточни още, че „ Китай, Руси и други вършат обилни вложения в ИИ, с цел да усилят относителните си военни благоприятни условия “, тъй като това дава „ опция да наруши превъзходството на Съединени американски щати “. А американското международно водачество е измежду тематиките на срещата.

Притеснението на Белия дом, най-много от Китай може би, се демонстрира от изпращането на Матю Търпин – шеф за Китай в Съвета за национална сигурност. А още през 2005 година Кисинджър бе показал, че възходът на Китай ще докара до „ значимо пренареждане на интернационалната система “.

Но преместването на международния център на тежест от Америка към Китай е идея, зародила преди значимото в последно време развиване на ИИ, което изпълнителният шеф на „ Google “ наскоро разказа като по-значимо за човечеството от „ електричеството или огъня “.

Че тази тематика е значима за групата „ Билдерберг “ приказва поканата към шефа на лабораторията на „ Google “ за квантов изкуствен интелект Хартмут Невън, както и специалистът от различен план на „ Google “ за ИИ – „ Дийпмайнд “, Демис Хасабис.

Сред представителите на отбранителната промишленост бяха Маркус Валенберг – президент на шведската „ Сааб “, която прави изтребители, Джампиеро Масоло – президент на италианската „ Финкантиери “, произвеждаща изтребители, както и шефът на „ Еърбъс “ Томас Ендерс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР