Тази година ще трябва да работим за държавата 5 дни

...
Тази година ще трябва да работим за държавата 5 дни
Коментари Харесай

ИПИ: Работим само за държавата почти до средата на май

Тази година ще би трябвало да работим за страната 5 дни повече, в сравнение с през 2018 година - и това е наклонност от години насам т.е. плащаме от ден на ден налози . Това е заключението на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) в обичайния им разбор за данъчната година.
Според изчисленията на ИПИ, с цел да успеем да осъществим проектите на ръководещите за попълване на държавния бюджет, ще би трябвало да работим 130 дни единствено за страната т.е. от 18 май нататък ще работим единствено за себе си. На ден би трябвало да " създаваме " по 319 млн. лв. - с цел да можем да донесем плануваните от ръководещите 43,9 милиарда лв..
Въпросните 138 дни отразяват общите доходи в консолидираната фискална рамка за 2019 година, само че има някои характерни моменти, които следва да се отчетат:
1. Всъщност, в случай че не сме в Европейски Съюз, щеше да се наложи да работим 146 дни. Сега 8 дни се " поемат " от европейските данъкоплатци - поради заложените в бюджета близо 2,7 милиарда лева помощи от Европейски Съюз. Де факто българите работим до 9-ти май за страната, а в дните до 18-ти май ще бъдем анулирани от европейските данъкоплатци.
2. Освен събиращите се 138 дни следва да отчитаме и плануваните 2 дни за отработване, които отразяват заложения недостиг от 600 млн. лева по консолидираната фискална стратегия. Традиционно през последните години в бюджета се залага недостиг, което значи, че страната възнамерява да харчи повече, в сравнение с събира като доходи. През последните три години обаче (2016-2018 г.) този недостиг не се осъществя и бюджетите излизаха на остатък. През 2019 година, в случай че се повтори този сюжет, може и да няма дни за отработване.
Иначе 34 дни ще би трябвало да работим единствено за Данък добавена стойност, а за акцизи - 17 дни. За осигуровките ще ни би трябвало малко над месец - с 24 дни за обществено обезпечаване и 9 дни за здравни вноски. Приходите от подоходните налози ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни налози – за малко над 8 дни. Други съвсем 7 дни ще работим единствено с цел да платим държавните и общински такси.
Преразпределението през приходната част на бюджета се възнамерява да доближи 37,7%, което е най-високата стойност за последните 10 години. Пример за покачването на налозите са осигурителните вноски за държавното публично обезпечаване, за които отделяме от ден на ден през последните години – през 2017 и 2018 година имаше повишаване на вноската за пенсия с по 1 процентен пункт на година, а през 2019 година беше покачен оптималният застраховател предел. За страдание през последните 10 години, след въвеждането на плоския налог от 2008 година, нямаме образци за понижение на данъчната тежест у нас, обобщават от ИПИ.
Сметката разпределя данъчното задължение върху безусловно всички български жители (включително деца, пенсионери и т.н.), само че точно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, т.е. за тях Денят на данъчна независимост идва чак в края на юни. През идната седмица ИПИ ще обнови с данните за 2019 година и профилираната страница " Моите налози " – www.kolkodavam.bg, където всеки ще може да пресметна своята персонална данъчна тежест.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР