Тази година се навършва десетилетие, откакто Йорданка Фандъкова пое кметския

...
Тази година се навършва десетилетие, откакто Йорданка Фандъкова пое кметския
Коментари Харесай

Фандъкова - приемлива фасада за неособено красивото лице на София

Тази година се навършва десетилетие, откогато Йорданка Фандъкова пое кметския пост в столицата. За една декада първата жена - кмет на София, натрупа сериозен опит - и управнически, и политически, а в града значително неща се трансформираха, част от тях към положително други - не толкоз. Равносметката след два мандата и половина обаче е натрупана нетърпимост към статуквото в общината. С взрива на обществените мрежи чувствителността към протичащото се в града внезапно се увеличи, а сюжетите - виртуални и действителни, осветиха мудно темпо и ниско качество на огромна част от локалните действия. Покрай еврофондовете в София в действителност влязоха доста пари, с цената на съществени старания на общината и очевидна помощ от изпълнителната власт, само че с тях не закъсняха и проблемите, и свадите. Фандъкова не направи задоволително през втория си мандат, с цел да покаже, че има сили да избяга от одобрените порочни схеми при разпределение на парите. 

Какво демонстрира статистиката за развиване на града и

 

кои съществени проблеми Фандъкова не съумя да реши? 

 

Открай време доста от претендентите за кметове - и в София, и в други градове, стопираха да си вършат труда да създават изчерпателна стратегия за ръководство, а обещанията им в доста случаи се лимитират с общи приказки. Фандъкова не прави изключение от това предписание, въпреки че от позицията на опита и действителната власт на настоящ кмет и през 2011, и през 2015 г. тя стоеше по-убедително от останалите кандидат-кметове и резултатите от изборите удостоверяват това. Фандъкова има политически качества, които от време на време се подценяват - внушава доверие, наподобява откровено загрижена за града, сензитивна е към протичащото се в него и е склонна да признава неточности, въпреки и постоянно безадресно. Зад тази политическа фасада в най-богатото кметство са текли паралелни сюжети и има доста учредения да се позволява, че

 

Фандъкова не е имала автономия

 

в ръководството на всички процеси, изключително обвързваните с систематизиране на средства. Показателни са огледалните публични поръчки с абонирани за тях реализатори, присъщи за града в последните няколко години. Много от поръчките или се печелят от същите компании, или от свързани с тях сдружения. Какво тъкмо се е случвало и имало ли е метод картината да бъде друга, единствено Фандъкова си знае, само че истината е, че сметката за всичко това се написа на неин тил. Самата Фандъкова не се е проявявала изключително самоуверено и в отстояването на други непопулярни решения, като тук диалогичността неведнъж може да се бърка с липса на воля. 

Фандъкова бе пасивна и незадоволително безапелационна при промените в екипа й през последните няколко години. Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов се оказа заместител за всичко, откакто първо пое овакантения сектор от подалата оставка зам.-кметица по околната среда Мария Бояджийска, а след това пое и поста на отдръпналия се поради абсурда с ремонта на релсовия път в зона 2 на града и последвалото следствие на Евгени Крусев. Едва в този момент Фандъкова стартира да дава обещание, че ще има нов екип. Иначе тя имаше преимуществото да работи с едносъставен общински съвет с доста вяла на моменти съпротива (настоящите съветници са по-активни) и привилегировано отношение от страна на държавното управление, само че това може да е и нож с две остриета, тъй като води до мързел и не оказва помощ за смяна на статуквото. 

Безспорен факт е, че за това десетилетие

 

София се промени и забогатя като град

 

Според бюджета на общината за 2019 година приходите на града към този момент възлизат на 1.75 милиарда лева против 1.28 милиарда лева през бюджетната 2010 година Видно от данните, динамичността в приходите за този интервал се дължи главно на две аргументи - нараснали прехвърляния от бюджета за делегираните действия, т.е. на държавната политика към общините, и повишена взаимозависимост от европейското финансиране. В местните доходи има две по-сериозни разбърквания - при имотния данък и налога върху транспортните средства. По-високите приходи от имотния налог се случиха с цената на скандал и оставка през 2011 година на тогавашния кмет по финансите Минко Герджиков след прокарано без задоволителен спор ново зониране на града за задачите на данъка. По-високите приходи от налога върху транспортните средства пристигнаха със съдействието на МФ около даването на данните от Министерство на вътрешните работи на общините. Обещаваната преди доста години финансова децентрализация на равнище държавен бюджет и даване на част от подоходния налог на общините по този начин и не се случи. Не се случи по-голяма децентрализация и на равнище преразпределяне на средствата по региони. Районните кметове не престават да са мощно подвластни от централната община и получават толкоз, колкото им провиснал от горната страна. 

В разходната част инерцията също е забележима. Най-големият разход номинално е чистотата, като тук растежът е близо 50% за 10 години (без да са включени разноските по ръководство на отпадъците). Перото с най-голяма динамичност е озеленяването, като харчовете тук са скочили над 3 пъти, по-видимо нарастване има и в бранш опазване на здравето. Капиталовата стратегия - разноските за строителство и придобиване на дълготрайни активи в последното десетилетие е сравнително константна, като тук обвързаността с парите от Европейски Съюз е видна. Парите от Европейски Съюз обаче си имат цена - повишен сензитивно общински дълг за обезпечаване на съфинансиране. 

 

Скъпата загадка с отпадъците

 

Изгони Бойко Борисов Вълка и в чистотата на София настъпиха положителни времена. Такава е версията за обществена приложимост. Всъщност чистенето на столицата непрестанно нараства. Растат и количествата отпадък, като тук Българската стопанска камара алармира за съществени аномалии в регистрираните количества. Анализ на работодателската организация преди време сподели, че в интервала 2009-2012 година в количеството на събраните битови боклуци в София се регистрира спад от 46% при ръст на обслуженото население от към 4%. На този декор в интервала от 2012 до 2014 г. тенденцията внезапно се обръща и събраните боклуци са с растеж от 127% при обслужено население от 1%. При изчезнала бистрота и непълен надзор никой не може да каже дали тези цифри са действителни. 

На фона на растящите количества боклуци опитите на Столичната община да развие личното си общинско дружество " Чистота Искър ", което последователно да поеме бизнеса с боклука от частни компании, са чиста проба празни приказки. Това сдружение от години е дупка, в която потъват милиони. Истината е, че общината, в частност общинският съвет, който дава отговор за общинските компании, не направи нищо значително за насърчаване на потенциал във компанията. Едно е да искаш да чистиш, друго е да го правиш и да разполагаш с техника и хора - неслучайно се оказа, че компанията е опряла до подизпълнител - сякаш прогонения Румен Гайтански. Продължават и проблемите със затварянето на кръга по линия оползотворяване на отпадъците. Преди броени дни претендентът за кмет Мая Манолова напомни, че огромна част от модифицирания като RDF гориво отпадък на София не се оползотворява, а се заравя. Иначе няма по какъв начин да се отхвърли, че София не помни рецесията с боклука от времената на войната с Гайтански. За сметка на това обаче статуквото в чистенето на града се бетонира към други вълци - сподели го новата социална поръчка за чистенето на 7 столични региона, която бетонира в бизнеса без конкуренция компаниите в групата към " Титан " и към братя Домусчиеви. Общинските компании като цяло не престават да се ръководят непрозрачно, като светлина в мрака нахлува единствено при издание на докладите им един път годишно. 

 

Мудното движение и откровеното забатачване на обособени проблеми 

 

са присъща линия на общинската политика в доста браншове. Трябва да се признае, че Столичната община постави съществени старания за решение на казуса с недостигащите места в детските градини и яслите, само че казусът остава провесен за хиляди деца. София одобри още през 2008 г. програма за броя на местата в яслите и градините, като в осъществяване на програмата съгласно докладите на общината в интервала 2009-2015 са издигнати 80 нови градини и е обезпечен банкет за 13 500 деца в допълнение. Темпото при строителство на градини очевидно падна през последния мандат, като тук обяснението е, че в някои квартали дефицит при градините няма. Проблемът с материалната база на яслите обаче остава сериозен и неуреден - тук отвън класиране остават над 4000 деца. Класирането за градините в последните години тече с цената на съществени кавги, като София съумя значително да почисти проблемите с критериите и записването отвън разпоредбите след сложни съвещания с родителите. Столицата обаче по този начин и не откри сили да създаде електронна система за централизирано кандидатстване в 1-ви клас, за разлика от други огромни общини, и остава да чака на положителната воля на районното ръководство на образованието. 

Забатачени проблеми не престават да стоят на дневен ред в ръководството на превоза. Транспортните оператори натрупат задължения, а планирането и финансирането на транспортната задача продължава да се прави безредно. Столичната община се провали в опитите си да контролира паркирането отвън лесната политика по разширение и увеличение на цената на синя и зелена зона, като тук ПР посещенията на кмета Фандъкова в буферни паркинги около метрото няма да оказват помощ. Метрото продължава да е безспорният триумф в бранш превоз, като тук главен принос имат професионалното управление на метрополитена и сериозната поддръжка от страна на държавното управление. Добра работа се свърши и по подмяната на автобусния парк с финансиране от Европейски Съюз. Управлението на трафика, единната система за таксуване не престават да са проблематични. 

Столичната община не свърши задоволително по обезщетяването на притежатели с възобновени парцели в терени, предопределени за обществени потребности, и

 

това е голяма тиктакаща бомба за града

 

Според Закон за устройство на територията началото на отчуждителните процедури при парцели, предопределени за обществени потребности, не може да се бавят безпределно. Най-дългият отлагателен период е за парцели, предопределени за озеленяване - тук срокът за старт на отчуждаването е цели 15 години от приемането на подробния организационен проект, само че София не направи нищо значително по тематиката дотук. Само за един квартал - " Младост ", цената на частните парцели, предопределени за озеленяване, които следва да се отчуждят, възлиза на стотици милиони, а подробните проекти са одобрявани през 2009 г. Вече се разбра, че по силата на изтичащи периоди за начало на отчуждителните процедури София може да загуби терени, отредени за детски градини в „ Младост “, „ Обеля “, „ Люлин “, „ Манастирски ливади “, „ Кръстова вада “, „ Витоша “.

В този бранш съществени проблеми продължава да има и с противозаконните постройки в гетата, като може да се чака това да е акцент в акцията за кмет на претендента на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. 

Огромен проблем е чистотата на въздуха. Тук общината извършва стратегия, само че доста от ограниченията са неработещи и палиативни. Кметството не ще да си признава, че не се оправя, и даже отхвърли да извършва правосъдно решение за повишение на честотата за миене на улиците в кварталите. Работата в кварталите като цяло е занемарена - при избори постоянно се дава обещание, че чистотата и ремонтите ще стигнат и до вътрешнокварталните улици, само че това все не се случва. Тук не оказва помощ и лишената от пълномощия фигура на районния кмет. 

 

Прозрачност и работа с неправителствения бранш и жителите

 

Не може да се отхвърли, че има смяна в обслужването и комуникирането с жителите. Макар и доста постепенно, Столичната община съумя да създаде сериозен набор от електронни услуги и контактен център за приемане и работа по сигнали на жители, опита се да увлече неправителствените организации със взаимни планове по самодейност на основаната през 2010 година Асоциация за развиване на София, допусна външни сътрудници до писане на стратегически документи като " Визия за София ". С участието в Европейски Съюз София работи доста по-стратегически в обособените браншове, прозрачността в някои сфери като устройственото обмисляне се усъвършенства в пъти. Трябва да се означи и сериозната работа, осъществена към приемането на подробните устройствени проекти на София. Много от стратегическите намерения обаче стоят на хартия, а усещането за бездейност и реагиране основно при пожари остава. Обществените разисквания не престават да се вършат официално, а в това време обществените мрежи раздуват до подигравка зараждащите проблеми. Настоящият екип в общината по този начин и не разбра, че чувствителността по отношение на вземаните естетически решения за градската среда е повишена взривно. Това, комбинирано с пагубно ниско качество на строителни и ремонтни действия, трансформира в грозна емблема на последния мандат другояче крупния ремонт на центъра на града. И колкото и да не й се желае на Фандъкова, към този момент е оценка за нейната работа.

 

Бюджет    2010    2016    2019

Данъчни приходи    222 600 000    268    300    000    353 345  000

в т. ч. налог върху недвижимите имоти    76 000 000    99 830 000    109 500 000

налог върху наследствата    100 000    100 000    250 000

налог върху транспортните средства    74 000 00079 500 000    103 500 000    

налог при възмездното придобиване на имуществата    68 000 000    84 700 000    130 320 000

Общински такси    227    901    000    238 349 200    281 154 000

взаимоотношения с ЦБ    254 048 660    333 530 262    488 552 433

Общо приходи    998 040 310    1 070 265 883    1 445 374 385

Приходи от оперативни програми    240 053 712    195 000 000    305 368 747  

СОПФ    45 603 680

Всичко    1 283 697 702    1 265 265 883    1 750 743 132

РАЗХОДИ

Общинска администрация    47 894 854    70 082 465    104 295 873

Образование, държ. отговорност    177 146 016    252 428 112    390 371 187

Образование, общ. отговорност    60 320 691    47 059 070    66 480 397

Здравеопазване, държ. отговорност    22 982 700    26 295 346    33 760 034

Здравеопазване, общ. отговорност    15 033 227    14 759 255    27 072 076

Социални грижи    29 060 518    38 245 212    47 436 182

Чистота    87 963 571    113 758 598    129 156 000

в това число компании по чистота    76 560 000    103 580 000    111 600 000

Изграждане, ремонт и поддръжка на ул. мрежа    107 750 000    95 382 319    101 314 090

Осветление на улици и площади    19 220 000    35 131 058    26 449 656

Управление на действия по отпадъците    67 759 611    44 538 700    59 005 214

Култура, държ. отговорност    5 966 735    7 042 080    10 118 797

Култура, общ. отговорност    18 763 196    23 697 756    31 524 114 

Озеленяване    11 361 556    26 517 671    38 139 243

Други действия по транспорта    235 192 700    174 598 640    235 852 509 

финансови разноски по бюджет    334 778 763    238 270 403    327 332 408

финансови разноски по оперативни програми    239 274 670    195 000  000    305 368 747

Всичко разноски по бюджет и оперативни програми    1 283 697 702    1 265 265 883            1 750 743 132

ОБЩИНСКИ ДЪЛГ

Размер към дата 31.12.2010    31.12.2015    31.12.2019 - проект

403 689 958    570 582 679    709 311 913

 

София в числа 

2017    2010    

Събрани битови боклуци, тона    747 986 (в страната общо 3 073 157)   354 168 (в страната общо 3 041 279 )

Население    1 325 429    1 259 446

Средна годишна работна заплата    17 199 (средна за страната 12 448 )    10 547 (средна за страната 7777 ) 

Брутният вътрешен продукт на човек - в лева.    30 295 (средно за страната 14 280 лева )    21 386    (средно за страната 9007 лева ) 

Разходи за научноизследователска и развойна дейност    520 427 000 (общо за страната 760 234 000)    - данните са единствено на равнище район

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР