Тази година розоберът в Казанлъшко започва с около десетина дни

...
Тази година розоберът в Казанлъшко започва с около десетина дни
Коментари Харесай

Розоберът закъснява, очакват слаба реколта

Тази година розоберът в Казанлъшко стартира с към десетина дни по-късно от други години поради студената и дъждовна пролет. Още по-притеснителни за розопроизводителите са прогнозите за качеството на розовия цвят.
сподели.
„ Резките промени на времето - повишение и по-късно намаление на температурите са предпоставки розовият цвят да не може да разцъфти качествено, което се отразява и на рандемана, и на качеството на розовото масло “, предвижда в ефира на Радио Стара Загора доцент Ганка Баева, шеф на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък.
Както всяка година, и през тази акция главният проблем ще бъде наемането на розоберачи. Въпреки че притежателите на розови насаждения към този момент предложили по всеобщо 1-1,50 лева за кг набран розов цвят, мераклии няма. Много розопроизводители били принудени да търсят служащи надалеч от Казанлък и района. Осигурявали им транспорт за своя сметка, а постоянно и сандвич за закуска, защото розоберът стартира рано преди изгрев слънце.По публични данни към 45 хиляди дка са градините у нас с маслодайна роза. Почти половината от тях са в Казанлъшко.
Все още никой не може да предвижда какъв брой от скъпоценно розово масло ще бъде създадено тази година и по какъв начин ще се търгува на интернационалните пазари. Миналата година цената на скъпоценния артикул не паднала под 7 хиляди $ за кг. Но пък близо една трета от общото количество розово масло - над 300 кг, е останало непродадено в складовете.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР