Тази година предлагането на платина на световния пазар превишава търсенето.

...
Тази година предлагането на платина на световния пазар превишава търсенето.
Коментари Харесай

Как производителите на автомобили понижиха цената на платината

Тази година предлагането на платина на международния пазар надвишава търсенето. Световният съвет за вложения в платина (WPIC - алианс на задгранични производители на метали) преразгледа прогнозата си за 2021 година, се споделя в отчет на организацията, представен от вестник " Ведомости ".

WPIC увеличи оценката си за остатъка от този доблестен метал в края на 2021 година до 769 хиляди тройунции. Това е доста покрай оптималната записана стойност на остатък, достигната през 2018 година - 800 хиляди унции. През септември прогнозният остатък беше едвам 190 хиляди унции за настоящата година. В същото време, съгласно прогнозите на организацията, през 2022 година остатъкът от платина на международния пазара ще бъде 637 хиляди унции.

Доскоро, през 2019 година и 2020 година на пазара имаше дефицит на този доблестен метал.

Общото произвеждане на платина в света, като се има поради преработката през 2021 година, ще възлезе на 8,11 млн. унции (с 19% повече по отношение на равнището от 2020 г.), през 2022 година се предвиждат 8,24 млн. унции (повишение с 1%). В същото време, през 2022 година се чака търсенето на платина да нарасне с 3% до 7,6 млн. унции, в това число нарастване на търсенето от вложителите с 34%.

Свръхпроизводството на платина се дължи, наред с други аргументи, на съкращения в индустриалните проекти на автомобилните производители, заради проблеми с микрочиповете, се установи в обзора на WPIC. Автомобилната промишленост се " тресе " заради дефицит на микрочипове повече от шест месеца. Производителите по света няма да могат да произведат 7-9 милиона леки коли тази година, пресметнаха през август анализаторите от BCG.

През първата половина на 2021 година загубите на международния авто пазар възлизат на непроизведени почти 4 млн. нови коли. През втората половина на годината, съгласно прогнозите на BCG, няма да бъдат съединени още 3-5 млн. автомобила. По статистически данни, през 2020 година в света са създадени общо към 77 млн. леки коли.

Проучването на WPIC демонстрира, че търсенето на платина от производителите на коли въпреки всичко ще нарасне: през 2021 година - с 14%, а през 2022 година - с 20%. Тези индикатори са доста по-ниски от предходните прогнози на организацията: в своя преглед през март тя предвижда 25% скок на търсенето на платина от автомобилната промишленост през 2021 година

Все отново, спадът при търсенето на платина в международен мащаб през 2021 година главно се дължи на срутва на търсенето от капиталовия бранш (понижение с 86%), включително търсенето на платинени кюлчета и монети (намаление с 36% за годината). В същото време, за 2021 година индустриалното търсене на платина ще нарасне с 26%, а в бижутерската промишленост покачването е с 5%. Като цяло, общото търсене на платина в света през 2021 година ще намалее с 5% до 7,35 милио унции, следва от обзора.
 Защо да инвестирате в платина?
Защо да инвестирате в платина?

Няколко аргументи да го добавите към портфейла си

Януарските фючърси (2022 г.) за платина на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуваха при 1016 $ за тройунция на 24 ноември. От началото на годината металът поевтиня с 8%. Максималната цена на платината за тази година беше записана през февруари - $1266 за унция.

Според анализатори, до края на 2021 година цените на платината ще продължат да се двоумят на настоящето равнище - към 1000 $ за унция, " при изискване, че няма изненади от Федералния запас на Съединени американски щати ". Дългосрочните вероятности за пазара на платината като цяло са позитивни, считат още анализаторите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР