Тази година отбелязваме 20-ата годишнина от терористичния атентат в база

...
Тази година отбелязваме 20-ата годишнина от терористичния атентат в база
Коментари Харесай

20 г. от терористичния атентат в база „Индия“ в Кербала

Тази година означаваме 20-ата годишнина от терористичния атентат в база „ Индия “ в Кербала, Ирак, при който починаха майор Георги Христов Качорин, старши лейтенант Николай Ангелов Саръев, офицерски претендент Иван Христов Инджов, офицерски претендент Антон Валентинов Петров и офицерски претендент Свилен Симеонов Киров (27 декември 2003 г).

Българската войска губи общо 13 военнослужещи по време на присъединяване на България в интервенцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възобновяване на Ирак от август 2003 година до декември 2008 година В Пантеона на бойната популярност, паралелно със починалите на 27 декември 2003 година, ще останат офицерски претендент Димитър Иванов Димитров, офицерски претендент Владимир Неделев Пашов, офицерски претендент Гърди Христов Гърдев, офицерски претендент Преслав Йорданов Стоянов, офицерски претендент Валентин Николаев Донев, офицерски претендент Марин Милев Милев, офицерски претендент Цветан Стоянов Камов, офицерски претендент Паун Стоянов Георгиев.

На 27 декември от 11.00 часа на гробищен парк „ Чародейка “ в Русе ще се организира възпоменателна гала и панихида в памет на офицерски претендент Антон Петров, който вечно остана на 26 години. Церемонията се организира годишно, като тя е проведена от семейство Петрови и Съвместното командване за специфични интервенции /СКСО/. На нея постоянно участват негови родственици, другари, бойни приятели, както и представители на държавната и локална власт. По традиция паметта на Антон Петров ще бъде почетена с едноминутно безмълвие, поднасяне на венци и цветя, запалване на свещ и оставяне на наложителната цигара до паметната плоча на героя от Кербала.

През тази година се означават 20 години от терористичния атентат против база „ Индия “ в Кербала, Ирак, при който починаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон и десетки бяха ранени. На 27 декември 2003 година в 11:45 часа базата бе атакувана с камион-бомба. Ръцете на шофьора-атентатор са били завързани за кормилото, тъй че машината да не може да спре даже откакто военните откриват пукотевица. Секунди по-късно следва мощен гърмеж. Вследствие на офанзивата починаха майор Георги Качорин, пълководец на рота; старши лейтенант Николай Саръев, пълководец на взвод; и офицерските претенденти Иван Инджов – пълководец на поделение, Антон Петров – пълководец на поделение и Свилен Киров – мерач. Всичките те са нараснали в звание посмъртно. Други 27 от българските бойци бяха тежко ранени, а базата – съществено развалена.

Областният шеф на Русе Данаил Ковачев се срещна с Иванка Петрова, майка на офицерски претендент Антон Петров.

„ Неговите героизъм, кураж и неустрашимост ще останат вечно в паметта на българите. Макар и надалеч от родината, той и неговите бойни приятели потвърдиха за следващ път непоколебимия дух на българския боец, участвайки в тежка задача в друга страна “, показа Ковачев. Той уточни още, че българските воини там са помогнали доста при установяването на реда и сигурността.

България взе участие в интервенцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възобновяване на Ирак от август 2003 година до декември 2008 година За този интервал Българската войска губи 13 военнослужещи. В Пантеона на бойната популярност, паралелно със починалите на 27 декември 2003 година ще останат: офицерски претендент Димитър Иванов Димитров, офицерски претендент Владимир Неделев Пашов, офицерски претендент Гърди Христов Гърдев, офицерски претендент Преслав Йорданов Стоянов, офицерски претендент Валентин Николаев Донев, офицерски претендент Марин Милев Милев, офицерски претендент Цветан Стоянов Камов, офицерски претендент Паун Стоянов Георгиев.

От първата година до през днешния ден военните поделения, част от които бяха починалите, вземат участие в поклонения пред паметта на своите сътрудници и по родните им места. На церемонията се чака да участва персонално командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, както и десетки военнослужещи от Съвместното командване за специфични интервенции.

Същевременно на 27 декември от 11.00 часа по Военния ефирен канал ще бъде излъчен кино лентата „ Разкази от Кербала “. Автор на лентата, която споделя за събитията от преди 20 години, е Николай Чадаров. Филмът беше прожектиран през вчерашния ден в Централния боен клуб в наличието на министъра на защитата, висши военни и родственици на починалите бойци.

С възпоменателни събития и военни ритуали политическото и военното управление, командването на Сухопътните войски и на Съвместното командване на специфичните интервенции (СКСО) и военнослужещи ще почетат паметта на починалите при осъществяване на служебните си отговорности по време на интервенцията за стабилизиране и възобновяване на Ирак в интервала 2003 – 2008 година Възпоменателните церемонии ще се проведат на 27 и 28 декември 2023 година във връзка 20 години от атентата в Кербала, Ирак.

На 27 декември в Карлово министърът на защитата Тодор Тагарев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще вземат участие във боен обред – панихида пред Паметника на починалите в битката против международния тероризъм. Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада ще отдадат почести и ще поднесат венци цветя. Церемонията ще стартира от 11.00 ч.

На 28 декември в Плевен персоналният състав на 5-то бригадно командване ще уважи паметта на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, починали в интервенцията за стабилизиране и възобновяване на Ирак. Пред паметната плоча в региона на военното формирование,ще бъдат поднесени венци и цветя и отслужена панихида в памет на офицерските претенденти Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров.

Същия ден от 11.00 ч в Крумовград военнослужещи и военният оркестър на СКСО ще вземат участие във възпоменателната гала в памет на старши лейтенант Николай Саръев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР