Тази година отбелязваме 140 години от установяването на дипломатически отношения

...
Тази година отбелязваме 140 години от установяването на дипломатически отношения
Коментари Харесай

Италианските фирми с бизнес у нас увеличават износа за Ботуша

Тази година означаваме 140 години от установяването на дипломатически връзки сред Италия и България. През 1879-а Италия е една от първите страни, които признава и открива дипломатическо посланичество в освободена България. По този мотив се провеждат разнообразни прояви. Неслучайно е и това, че годишнината съответствува и с избирането на Пловдив и Матера за европейски столици на културата през 2019 година.

През миналите години Италия се подреди измежду главните търговско-икономически сътрудници на България. От 2005 година стокообменът пораства устремно нагоре, като през 2015-а даже прескочи и равнището от четири милиарда евро. За 2018 година той е на рекордната стойност от 4.85 милиарда евро и регистрира растеж от 10.2% по отношение на 2017-а. Добрата вест е, че през последните девет години комерсиалното салдо е позитивно за България. Важен, несъмнено, е приносът на многото италиански компании, които развиват бизнес у нас.

Износът за Италия през предходната година е в размер на 2.433 милиарда евро и се усилва с 10 %. Вносът у нас за същия интервал е 2.42 милиарда евро (+10.4%).

А Италия е втора в листата на водещите търговски сътрудници на България.

В последните години непроменяемо водещи артикули в износа ни за Италия са рафинирана мед и медни сплави, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, зърнени култури, елементи за обувната индустрия, ел.техника, подготвени произведения на обувната индустрия, а също и артикули на текстилната, шивашката, кожаро-кожухарската промишленост.

От Италия внасяме главно трактори, коли и други транспортни средства, обезкосмени и обработени кожи, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, трактори, подготвени произведения на текстилна, обувна и кожарска промишленост.

Благоприятни условия за търговията сред България и Италия основават ниските транспортни разноски и допустимите спрямо трети страни цени на българските артикули и тяхното сходство на условията на италиански пазар, както и качеството на предлаганите български артикули.

Италианската комерсиална камара в България се учредява през 2001 година под името Асоциация Италия-България по самодейност на италиански и български бизнесмени в резултат на засиления търговски продан сред двете страни и на произлизащата потребност от по-голяма поддръжка на компаниите, участващи в развиването на комерсиалните, културни и стопански връзки. Със усилването на двустранните връзки през 2003 година Асоциацията се трансформира в Италианска комерсиална камара в България с упоритостта да дава своите услуги на всички тези компании, организации и непознати асоциации, заинтересувани да пробият на българския пазар.

Насърчаването на развиването на контактите на фирмено ниво (В2В конгреси, по-широко наличие на компании на изложби, проведени в двете страни) може да способства за увеличение на размера на двустранния стокообмен и включването на повече артикули с по-висока степен на преправка.

До края на 2018 година директните задгранични вложения от Италия в България са в размер на 2.530 милиарда евро, с което страната се подрежда на 4-то място по мярка на директните задгранични вложения в страната ни (след Холандия, Австрия и Германия). Разбира се, през годините някои вложители пристигнаха и останаха тук, други си потеглиха, а трети по този начин и не съумяха да намерят условия за развиване на своите планове, което е обикновено. Основното предизвикателство пред всички тях е съществуването на задоволителна като брой и подготовка работната мощ. Това е от дълго време известно и визира освен за България, само че и целия район. Двата съществени бранша от интерес за италианските вложители са произвеждане и селско стопанство. Има интерес, само че предизвикателство при селскостопанските земи са бюрокрацията и собствеността, които би трябвало да бъдат решени, с цел да може вложенията в действителност да се открият у нас.

Дузина са браншовете, към които италианските вложители демонстрират максимален интерес: енергетика, туризъм (изграждане на хотели и курортни селища по Черноморието и в гр.София), банково и застрахователно дело, превоз (участие в модернизиране на българската инфраструктура, основно на летищата и пристанищата), селско стопанство, преработваща индустрия, търговия.

"Уникредит Булбанк " несъмнено е огромният вложител в банковия бранш у нас. В застраховането свети Generali. В текстилната промишленост и винопроизводството не можем да пропуснем "Е. Миролио ". В региона на селското стопанство работи Rigoni di Asiago, профилирана в производството на биоконфитюри. В България има огромни италиански вложители, само че не по-малък е и приносът на дребните и междинни предприятия, които са в основата на стопанската система на Ботуша. До огромна степен всички те развиват обичайно мощните браншове в Италия, а икономическите и фискални преимущества се допълват и от географската непосредственост, която улеснява връзките и бизнеса на компаниите от двете страни.

Италия е измежду най-предпочитаните от българите страни на Стария континент за отмора и екскурзия. За предходната година 66 047 българи са посетили Ботуша. В същото време двойно повече италианци са били у нас (157 743 туристи).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР