Тази година обезлесяването на Амазония достигна най-високото ниво от десетилетие.

...
Тази година обезлесяването на Амазония достигна най-високото ниво от десетилетие.
Коментари Харесай

Бомби от семена ще спасяват света от обезлесяване

Тази година обезлесяването на Амазония доближи най-високото равнище от десетилетие. По данни на бразилското държавно управление съвсем 10 000 кв. км са обезлесени единствено до август. Всяка минута от тропическа гора на Амазония изчезват територии с размер на три футболни стадиони.

В резултат на това хиляди типове растения и животни са изложени на риск от изгубване. А 1/5 от свежата вода в света, която доставя вода на света посредством обособяване на водна пара в атмосферата, е в басейна на Амазонка. Но невижданите суши засегнаха гората, което се дължи на обезлесяването й. По време на сушите аграрни производители са изгубили над 30% от реколтата си заради дефицита на вода.

Обезлесяването е проблем, който от ден на ден обгръща целия свят. Възстановяването на вредите, нанесени през последните години вследствие на огромните промишлени браншове и земите за земеделие и отглеждане на животни, е сложна задача. Но Тайланд има вяра, че е намерила най-хубавото решение за това - бързо, просто и дейно.

Именно тук се намесват военните на Тайланд с невероятна концепция за засаждане на дървета. Страната употребява военни самолети, с цел да бомбардира гората, само че не с унищожителен огън, а с бомби от семена на локални растения, с цел да се възстановят обезлесените региони. Правителството на Тайланд възнамерява да извърши пилотен план за идващите пет години, в който резултатите ще бъдат оценени и следени.

При първата задача за залесяване по този метод семена са разпръснати върху повърхност от над 800 хектара. Концепцията за "бомбите от семена " е основана от японеца Фукуока, основател на способ за естествено земеделие. С течение на времето техниката е създадена и усъвършенствана. С помощта на аероплан може да се реализира засаждане на към 900 000 дървета на ден. Семенните бомби включват семена от локални типове дървета, увити в примес от пръст, глина и компост, с цел да се улесни покълването.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР