Тази година няма да се изплащат коледни добавки на песионерите.

...
Тази година няма да се изплащат коледни добавки на песионерите.
Коментари Харесай

Тази година без коледни добавки за пенсионерите

Тази година няма да се изплащат коледни добавки на песионерите. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев пред БНР, който разяснява параматрите на бюджета. " Не са заложени коледни добавки за пенсионерите в края на тази година ", съобщи министърът.

" В закона ясно е казано, че разискването на бюджета би трябвало да се случи, откакто се одобряват данъчните закони. По график те се одобряват през октомври. Но поради това, че целият месец Народното събрание не работи, срокът се измества. Когато Народното събрание одобри данъчните закони, ще може да се фиксира приходната част на бюджета, от там недостиг и всичко останало ", сподели той.

По думите му бюджетът за следващата година ще е съгласуван с държавната стратегия, както и със задължението на страната към НАТО 2 % от бюджетното салдо да е планувано за разноски за защита.

Според показаните от него данни брутният вътрешен артикул за тази година нараства доста, същата е прогнозата и за 2024 година, когато се чака Брутният вътрешен продукт да надвиши 200 милиарда лв..

Василев разяснява, че единствената заплаха да не се изпълнят приходите в хазната за тази година е в случай че не се получи второто заплащане по проекта за възобновяване и резистентност. Става въпрос за 1,4 милиарда лева, които страната ни към този момент изиска от Брюксел, само че дребна част от ограниченията, които трябваше към този момент да се подхванати, към момента не са факт. Кабинетът обаче чака в месеците на оценка от Брюксел на свършеното по проекта тези изостанали ограничения.

Най-добрият измерител за финансовото здраве на страната е единната сметка, в която все още има на 9 милиарда лв. при условие за 4,5 милиарда лв., означи финансовият министър.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР