Тази година имаше увеличение на възнагражденията на преподавателите, но остава

...
Тази година имаше увеличение на възнагражденията на преподавателите, но остава
Коментари Харесай

Недоволни учители и недостиг на директори в бургаски училища

Тази година имаше нарастване на възнагражденията на преподавателите, само че остава незадоволителни. Примерът е от Бургас, където преподаватели и непедагогически личен състав получиха в допълнение нарастване - не по-малко от 8% върху главните им работни заплати.

Жаклина Спиридонова е учител от 10 години на възпитаници от 1-ви до 4-ти клас. Споделя, че нарастването на учителските заплати в Бургас с 8,4 % е спомагателен тласък за привличане на по-млади фрагменти в образователните заведения.

" Имаме потребност от младежи, с изобретателно мислене, с нова сила, само че не мога да подсигурявам такова нещо. Никой не би могъл. Пазарът на труда е задоволително в тежко положение, с цел да не засегне и нашата сфера ", сподели Жаклина Спиридонова - преподавател.

" На територията на Община Бургас постоянно се стремим груповият трудов контракт в системата на предучилищното и учебното обучение, който сключваме да бъде с по-добри условия, в сравнение с се употребяват педагогическите експерти на национално равнище ", изясни Михаил Ненов, заместник-кмет по обучение, обществени действия и юношески политики в Община Бургас.

Учителите акцентират, че влизането у дома не значи завършек на работния ден. Същото важи и за непедагогическия личен състав, който се постанова да работи изключително. Затова от Синдиката на българските учители упорстват за спомагателни средства.

" Недоволството от нарастването на синдикатите е огромно. Правителството не извърши уговорката, който имаше към учителите за 125% над междинната работна заплата за страната. В момента с това нарастване от 8,4%, което е обезпечено, междинната брутна учителска заплата е 118% от междинната брутна работна заплата за страната. Т.е. имаме оттегляне от това, което беше реализирано преди 3 години ", посочи Константин Янков, ръководител на Синдиката на българските учители към КНСБ-Бургас.

Най-голям дефицит на непедагогически личен състав има в детските градини. А положителната подготовка на по този начин наречените " лелки " е от решаващо значение.

" Много е интензивна работата изключително в групите. Говорим за длъжността помощник-възпитатели и заради тази причина на национално равнище ангажиментите за тяхното нарастване е много по-голямо. Но единствено за тези помощник-възпитатели, които имат удостоверение за професионална подготовка. Т.е. те получават 1,32% по отношение на минималната работна заплата, което е едно сензитивно нарастване по отношение на досегашните заплати, които са получавали ", показа още Константин Янков.

" Всеки един от хората, работещи с нашите деца е еднообразно значим и поради това е непочтено да се слага такова изкуствено разделяне сред обособените експерти в границите на едно образователно заведение ", разяснява Михаил Ненов.

Ако обаче нарастването е обвързано със степента на подготовка, личният състав ще има тласък да я покачва. На този декор в Бургас следва конкурс за избор на 6-ма шефове за едни от най-елитните гимназии. Няма обаче задоволително претенденти поради тежката административна работа.

" При последния конкурс, който беше почнал да се организира, само че беше спрян от Върховен административен съд, коефициента за община Бургас беше 0,7. Това означаваше, че за някои учебни заведения нямаше претенденти, а за други претендента е единствено един. И това е един голям проблем, защото неналичието на конкуренция автоматизирано намалява качеството на избора на ръководители на тези образователни заведения ", сподели Михаил Ненов.

" В момента има едно огромно съмнение измежду учителската колегия по отношение на това дали най-кадърните и най-способните фактически печелят състезанията за шефове. Самият конкурс се организира много на мрачно, без значение от уверенията на новия министър, че ще има видеонаблюдение и записи. Това е просто ала-бала! ", изясни Константин Янков.

От учителския профсъюз упорстват за транспарантни и справедливи състезания за шефове и упорстват в комисиите да има синдикални представители и работодатели.

Автор: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР